Poland SUSHI CUP 2019 rozstrzygnięty!

Opublikowano: 18-06-2019

WIELKI FINAŁ PIERWSZEJ EDYCJI POLAND SUSHI CUP 2019 ROZSTRZYGNIĘTY!
WIEMY, KTO BĘDZIE REPREZENTOWAŁ POLSKĘ W JAPONII PODCZAS WORLD SUSHI CUP! 

W sobotę, 15 czerwca w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal w Wielkim Finale Poland Sushi Cup 2019 wystartowało 19 najlepszych Zawodników, wybranych w drodze eliminacji! Jury wyłoniło Zwycięzcę, który będzie oficjalnie reprezentował Polskę w World Sushi Cup w dniach 21-23 sierpnia 2019 w Tokio! 

W zmaganiach konkursowych wzięło udział 19 finalistów. Zawodnicy pracowali naprzemiennie
w 2 grupach, przy czym żadna z grup nie mogła obserwować siebie nawzajem. Rano, przed oficjalnym rozpoczęciem konkurencji, zawodnicy dokonali losowego wyboru grupy i stanowiska pracy. 

Zadania konkursowe oceniało Jury pod nadzorem merytorycznym przedstawiciela World Sushi Skills Institute – Pana Hirotoshi Ogawa.

W skład jury ponadto weszli najlepsi Mistrzowie sushi na świecie. Zwycięzcy lub finaliści poszczególnych edycji World Suhi Cup  

  • Alon Than – Przewodniczący Jury, bez prawa przyznawania punktów 
  • Iulian Constantin, Rumunia
  • Jorge Dionicio, USA 
  • Vladimir Pak, Norwegia 
  • Wagner Spadacio, Brazylia 

Zawodnicy brali udział w 4 konkurencjach: 

  • Sprawianie łososia w japońskim stylu sanmai oroshi. Na tę konkurencje zawodnicy mieli 15 minut. Oprócz właściwego wyfiletowania i przygotowania ryby, należało wykroić jeszcze 10 plasterków fileta do sushi nigiri 
  • Sprawianie dorady w japońskim stylu sanmai oroshi. Konkurencja trwała 10 minut (wszyscy zawodnicy zakończyli ją przed czasem). Zadanie było podobne, jak w przypadku łososia. 
  • Kompozycja edo-mae, która wg zasad powinna składać się z 35-45 elementów, przy czym jako elementy były liczone również dekoracje itp. Edo-mae to klasyczna forma sushi, rządząca się swoimi zasadami, zatem tu liczyła się wiedza teoretyczna oraz praktyczna. Na przygotowanie zestawu zawodnicy mieli 40 minut 
  • Kompozycja kreatywna – tu można było korzystać z dowolnych składników oraz własnych autorskich pomysłów na wykreowanie talerza sushi, który musiał się składać z 35-45 elementów oraz dodatkowych 10 kawałków sushi do degustacji jury i zostać przygotowany w przepisowym czasie 40 minut. 

Werdykt jury został ogłoszony przy udziale Zawodników, Sponsorów, Mediów oraz licznych gości brzmiał następująco: 

„Po zsumowaniu wszystkich punktów, w poszczególnych konkurencjach, Zwycięzcą Poland Sushi Cup 2019 został Adrian Kiersnowski ze Swarzędza,

  • II miejsce – zajął Kasper Krajewski z Łodzi,
  • III miejsce – zajął Piotr Kuc z Warszawy”. 

Laureat będzie reprezentował Polskę podczas World Sushi Cup w Tokio, w dniach 21-23 sierpnia. Pozostali laureaci otrzymali nagrody rzeczowe. Wszyscy finaliści otrzymali dyplomy oraz upominki od sponsorów. 

„Jestem ogromnie dumny z zawodników i poziomu, jaki reprezentowali. Sam Mistrz Ogawa powiedział, że od jego pierwszej wizyty w Polsce, 4 lata temu, poziom umiejętności polskich sushi szefów bardzo się podniósł. Zawodnicy byli naprawdę bardzo dobrzy. Wygrał najlepszy. Wierzę, że będzie wspaniale reprezentował Polskę podczas światowych finałów. A my zaraz po zmaganiach w Tokio, zaczynamy pracować nad drugą edycją Poland Sushi Cup.” – komentuje Alon Than, Przewodniczący Jury. 

Zdjęcia dzięki uprzejmości Pyza Made in Poland  oraz zdjęcie grupowe z rozdania nagród – Kokoro Smaki Japonii