Poznań z najlepszą restauracją hotelową w Polsce

Opublikowano: 18-05-2015

18 maja 2015 po raz 11. wręczono Hermesy „Poradnika Restauratora”, jedne z najbardziej prestiżowych nagród w branży restauratorskiej, przyznawane przez niezależne gremium osób z branży gastronomicznej. W kategorii Restauracja Hotelowa zwyciężył Blow Up Hall 5050 mieszczący się w kompleksie Starego Browaru.

Hermes_Poradnika_Restauratora_dla_restauracji_Blow_Up_Hall_5050.jpg

 

 

Blow Up Hall 5050 prowadzony przez chefa Tomasza Purola na co dzień serwuje dania kuchni europejskiej z dużym naciskiem na elementy kuchni polskiej i wielkopolskiej oraz produkty sezonowe, wykorzystując przy tym z wyczuciem najnowsze dostępne w gastronomii technologie. Klienci restauracji pięciogwiazdkowego, butikowego hotelu w zdecydowanej mierze są bardzo wymagający i doskonale znają się na kuchni oraz na produktach klasy premium. – Im trudniej ich zadowolić, tym bardziej ekscytująca jest moja praca. – mówi chef Tomasz Purol. W jego menu każdy znajdzie coś dla siebie, a jeśli nie – chef kuchni i jego zespół przygotowują wymarzone dania na indywidualne zamówienie. Restauracja Blow Up Hall 5050 cieszy się stałym gronem powracających gości, których przyciąga nie tylko dobra kuchnia, ale też klimat zapewniany przez osoby tworzące to miejsce na co dzień.

Tomasz_Purol_-_chef_restauracji_Blow_Up_Hall_5050_fot._J._Wittchen.jpg

Restauracja Blow Up Hall 5050 oprócz stałego menu przygotowuje regularnie wydarzenia specjalne. Jednym z nich jest Casual Friday, w ramach którego w piątki można zjeść danie główne i deser przygotowane przez chefa Purola w cenie 50 zł. To oferta skierowana przede wszystkim do młodych osób. Ponadto obowiązują tu dodatkowe karty sezonowe – obecnie jest to menu wiosenne, bazujące na młodych warzywach i kolacje z degustacją win. Mimo, że Blow Up Hall 5050 jest restauracją przy butikowym, liczącym 22 pokoje hotelu, organizuje ona liczne imprezy i cateringi na wydarzenia goszczące nawet kilkaset osób. Wiele z nich odbywa się w Słodowni Starego Browaru (konferencje technologiczne, medyczne, premiery samochodów, śluby i inne imprezy okolicznościowe), a przykładem jednego z najbardziej spektakularnych przedsięwzięć była obsługa otwarcia salonu Mercedes-Benz Duda-Cars w Poznaniu w czerwcu minionego roku. Kilkudziesięcioosobowy zespół pod kierownictwem Tomasza Purola przygotował wtedy 25 tysięcy samych fingerfoodów. Wielkim, przyciągającym tłumy wydarzeniem w Blow Up Hall 5050 jest także Noc Restauracji, bowiem co roku potrawy chefa kuchni trafiają na podium w konkursie na najlepsze danie.

Wręczenie nagród odbyło się 14 maja w poznańskim hotelu Sheraton podczas XVII Wiosennego Ogólnopolskiego Spotkania Czołowych Postaci Świata HoReCa i FMCG. Nagrodę dla Osobowości Gastronomii odebrał Andrzej Polan, który był gościem specjalnym Kolacji Filmowej ostatniej edycji Kuchnia+ Food Film Fest, przygotowanej przez Tomasza Purola. Blow Up Hall 5050 był oficjalną restauracją festiwalową tego prestiżowego kulinarnego wydarzenia.

Restauracja_Blow_Up_Hall_5050_fot._J._Wittchen

Blow Up Hall 5050 – mieszczący się w kompleksie Starego Browaru pięciogwiazdkowy hotel butikowy z restauracją i barem w zabytkowym budynku suszarni chmielu, łączy innowacyjne technologie z luksusem w formie artystycznego eksperymentu. Każdy gość już przy wejściu staje się tu częścią dzieła sztuki Rafaela Lozano-Hemmera (artysty, którego jedno z ostatnich dzieł przekształciło Park Avenue Tunel w Nowym Jorku w interaktywną dźwiękową instalację), znajduje się tu także gigantyczne dzieło Piotra Uklańskiego (jedyne permanentnie wystawiane publicznie w Polsce) i inne dzieła sztuki nowoczesnej z cenionej kolekcji Grażyny Kulczyk. Blow Up Hall 5050 to również pierwszy na świecie „inteligentny hotel“, w którym iPhone’y pełnią rolę przewodnika i jeden z najczęściej opisywanych przez media zagraniczne niezwykłych hoteli na świecie (np. CNN, The Sunday Times, The Independent, The Diplomat, niemiecki Glamour).