Prezentacje dla każdego

Opublikowano: 07-03-2010

img_7625_resize.jpg

VIII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej l’Art de la cuisine Martell Hotel  ZAMEK RYN**** 5-7 marca 2010 to również miejsce gdzie prezentują się firmy z calego kraju, a nawet z zagranicy. Wystawcy dopisali jak co roku. Zainteresowaniem cieszyły się zarówno stoiska ze słodkimi specjałami jak i te z najnowszą ofertą odzieżową. Oczywiście nie zabrakło pokazów kulinarnych w wykonaniu ekipy z Unilevera. Doskonałe dania serwowane były na stoisku Oerlemansa jak i WBD. Dla amatorów swieżych owoców królestwem okazało sie stoisko Gronexu. Natomiast profesjonalny sprzęt gastronomiczny znaleść można było na stoisku Stalgastu. Firmy Diversey, Convotherm i Kuchnie Świata zapraszały do siebie do stoiska, jak też na wspaniałe seminaria na których można było chłonąć wiedzę teoretyczną jak i praktyczną. Ten sposób namacalnego nauczania cieszył się ogromnym powodzeniem.

img_7645_resize.jpg    img_7633_resize.jpg

  img_7845_resize.jpg

Firma Oerlemans

Paweł Baranowski: …Staramy się trzymać cały czas jakość tych warzyw. I to jest chyba powodem, że już od kilku lat jesteśmy zapraszani na taką imprezę jaką jest l’Art de la cuisine Martell. Musimy mieć świadomość, że chętnych firm, które chciałyby się pokazać na l’Art de la cuisine Martell jest więcej, zdecydowanie więcej. Natomiast wiadomo, że miejsce jest tylko dla tych wybranych, które coś prezentują… które mają coś do pokazania, które mają pewien poziom. Jesteśmy zatem bardzo zadowoleni z faktu obecności w tych dniach na Zamku w Rynie

——————————————————————————————————————————————-

Marku, mam do Ciebie pytanie, powiedz mi jakie nowe rzeczy wymyśliliście jeśli chodzi o produkty, o asortyment i  jakie ciekawe propozycje macie dla klientów?

Marek Widomski:  Każdego roku wchodzi jakiś produkt, dzisiaj jest dzień na testowanie nowych dwóch mieszanek  „Karintia intaraso” . Zainteresowanie jest duże, kucharze szukają czegoś nowego cały czas, gdyż chcą zmienić swój asortyment w bemarze i na talerzu. Minie znowu jakiś czas zanim będzie to popularna mieszanka taka jak Euromix. Niewiadomo czy się przyjmie, poczekamy bo taka jest polityka firmy. Kiedyś był pomysł z cukinią i ta cukinia cały czas dobrze się sprzedaje, później był pomysł z dynią, było podobnie, dzisiaj  jest następna mieszanka. Jest to naprawdę fajny mix, który trudno przygotować. Wszystkie warzywa są tej samej twardości w mixie, także bardzo dobrze  zachowuje  się ona na patelni.  Poza tym jeśli chodzi o ten regio, promujemy Oerlemansa już od dobrych 6 lat. Jest znaną, uznawaną marką i byłoby nietaktem nie zaprezentować się tutaj.

img_7540_resize.jpg

Frima Mona Vie  – rozmawiam z Romanem Durą.

Panie Romanie, co to jest za butelka, gdyż wygląda na wino ale z tego co wiem to nim nie jest.

– To nie jest wino, to jest zdrowie w butelce, czyli 13 porcji warzyw i owoców, tyle ile powinniśmy dziennie spożywać po to żeby być zdrowym, żeby czuć się bezpiecznie, żeby niwelować wolne rodniki z naszego organizmu.

– Dobrze, a jak możemy zastosować Mona Vie w gastronomii?– Fantastycznie, to jest niesamowity dodatek do różnego rodzaju deserów. Możemy oczywiście częstować gości w różnego rodzaju SPA, jako niesamowity dodatek po np.wysiłku, po opalaniu się. Jest to genialne z tego względu, że zawiera masę antyoksydantów, czyli witaminy A, C i E, które są znane jako „wymiatacze” wolnych rodników

W SPA stosowanie jest jak najbardziej uzasadnione, ponieważ jest to dopełnienie naszego dobrego samopoczucia. Jeśli wypijemy 30ml rano soku rano oraz wieczorem to jest pełnowartościowe pożywienie, tak jak byśmy dostarczyli 13 porcji warzyw i owoców.

– Brzmi to bardzo obiecująco. Gdzie was znaleźć? Jaka jest możliwość zakupu?

– Z racji tego, że są to produkty rozprowadzane tylko i wyłącznie za pomocą dystrybutorów Mona Vie, można je tylko tam zakupić.

– Gdzie was szukać? Gdzie informacje można znaleźć o Mona Vie?– W Internecie, mamy mnóstwo stron, www.zdrowydarnatury.pl, wyczerpujące, fantastyczne informacje na ten temat. Dodatkowo każdy kto chce się o tym przekonać osobiście, po pierwsze może dokonać zakupu bezpośrednio od dystrybutora, a po drugie może wejść na YouTube tam jest ponad 50 filmów, w których ludzie mówią o Mona Vie, o tym jak się czują, jak funkcjonują, jak to smakuje.

——————————————————————————————————————————————- 

 

img_7539_resize.jpg

Firma Progras

Panie Marku, spotykamy się kolejny raz na konkursie MARTELA. Proszę mi powiedzieć kilka słów na temat zaprezentowanych tutaj naczyń?

 – Jest to nowa marka  – porcelana firmy „RAK” z Emiratów Arabskich. Dość powiedzieć, że jakość Villeroy i Boch za cenę Lubiany. Doskonała jakość, produkty wykorzystywane do produkcji  tej porcelany są sprowadzane z Wielkiej Brytanii i z Niemiec. Porcelana ta jest tak dobrej jakości, że udzielamy na 4 spośród wszystkich linii, 5 lat gwarancji na wyszczerbianie się krawędzi talerzy. Ta gwarancja nie świadczy bynajmniej o tym, że porcelana jest niezniszczalna, ale jest tak odporna na wyszczerbienia , które często się zdarzają i eliminują talerz z użytku, że możemy sobie pozwolić na udzielanie takiej gwarancji  i przez 5 lat. Nasi użytkownicy otrzymują nowe talerze, w zamian za wszystkie uszkodzone. Szereg doskonałych rozwiązań, a zwłaszcza ten prezentowany na naszym stoisku  B-Concept dedykowany do hoteli i restauracji na śniadania i bankiety, składa się zaledwie z 3 różnych naczyń, które można ułożyć w przeróżne wzory, półkole, koła. jak również pasy o kształcie szlaczków. Na wystawie znajduje się także kolekcja szkła stołowego, 3 rodzaje,  ta najlepsza to kieliszki glass and cow  firmy austriackiej ze szkła kryształowego. Kryształ powstał na bazie baru, nie zawiera związków ołowiu. Szkło robione całkowicie mechanicznie. Kieliszniki jednakże nie posiadają cech robionych mechanicznie. Wykonane są z jednego kawałka szkła, przejścia między czaszą a nóżką, nóżką a stopką są idealnie gładkie. Nie posiadają dwóch, równoległych garbów, pozostałości po formie, jaka to cecha jest nieodłączną cechą szkła wytwarzanego mechanicznie. Cena to kilkanaście złotych za sztukę, nie jest zbyt wielka. Kieliszki te robią doskonałą karierę na rynku polskim. Oprócz tych kieliszków mamy także szkło stołowe firmy „Bohemia” i amerykańskiej firmy „Libay”. Jak zawsze oferujemy również sztućce firmy „HEP”

img_7663_resize.jpg        img_7648_resize.jpg

 

Dariusz Strucinski :Dyrekcja  Zamku i cała grupa Anders …już kilka lat temu uwierzyła, że warto wziąć na siebie ciężar organizacji takiej imprezy i ja  bardzo często powtarzam przy rozmowach z potencjalnymi sponsorami, że to nie jest impreza komercyjna i nie traktujemy tej imprezy jako imprezy grupy Anders tylko i wyłącznie, bardziej traktujemy jako grupy, branży , jako grupę hotelarzy, gastronomów, restauratorów. To jest impreza nas wszystkich i mam wrażenie, że na początku roku jest to dosyć duże święto.  Bardzo mnie cieszy,  że osoby które biorą w tym udział wyjeżdżając mówią mi "dziękujemy,  to dobrze wydane pieniądze, to świetna promocja produktów, firm. Można przyjść i zobaczyć jak robią to eksperci, najlepsi, popróbować i spotkać się z innymi." Mam też  sygnały od innych że sobota jest to moment najlepszy by przyjść na te prezentacje wymienić się doświadczeniami…..

Dla uczestników jednym z najprzyjemniejszych aspektów Konkursu były cenne nagrody ufundowane przez wystawców-sponsorów. Dlatego z przyjemnościa wymieniamy liste darczyńców:

Nagrody za zajecie III miejsca

FIRMA  WBD Group, SJOTROLL, OLLIO –  Komplety noży kuchennych

STALGAST Kuchenki indukcyjne o mocy 2,7

LANTMANNEN Duża dębowa deska do pieczywa, fartuch, czapka i bezrękawnik polarowy

DIVERSEY Młynek do pieprzu z kolekcji Chef de cuisine – Poul Bocuse  „Big Pepper Mill”

LAMB WESTON – Wyjazd do Holandii

GRONEX Kosz owoców

Nagrody za zajęcie II  miejsca

FIRMA  WBD Group, SJOTROLL, OLLIO

 Komplety noży kuchennych

STALGAST Kuchenka indukcyjna o mocy 2,7 

LANTMANNEN Wizytownik Wittchen, duża deska dębowa do pieczywa, fartuch, czapka, bezrękawnik

DIVERSEY Młynek do pieprzu

z kolekcji Chef de cuisine – Poul  Bocuse  „Big Pepper Mill”

CONVOTHERM Wyjazd do Monachium

GRONEX Kosz owoców

Nagrody za zajęcie I  miejsca

ORGANIZATORZY  PUCHAR PRZECHODNI

FIRMA  WYBOROWA SA  Wyjazd do Francji do Chateau de Chanteloup

WBD Group, SJOTROLL, OLLIO  Komplety noży kuchennych

STALGAST Kuchenka indukcyjna o mocy 2,7 

WELMAX 2 komplety naczyń kuchennych o wartości 5.000 zł każdy

LANTMANNEN Duża deska dębowa do pieczywa, profesjonalny nóż szefa Kuchni marki Master Line, fartuch, czapka , bezrękawnik polarowy

DIVERSEY młynek do pieprzu z kolekcji Chef de cuisine – Poul Bocuse  „Big Pepper Mill”

Hotelarstwo:  Opis zwycięskiego zespołu na łamach pisma + prenumerata roczna

Poradnik Restauratora Roczna prenumerata Poradnika Restauratora

GRONEX Kosz owoców

Papaja.pl  upominki