Propozycja na jesienne i zimowe dni? cz I
Opublikowano: 03-01-2010
Kiedy za oknem szaleje deszcz i zimno, a całodzienna szaruga daje nam się we znaki wprawiając nas w ponury nastrój, doskonałą receptą na poprawę samopoczucia mogą okazać się kulinaria…
W okresie jesienno-zimowym często dopada nas senność i zmęczenie, dlatego w tym okresie szczególnie należy zadbać o dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które zapewnią nam zarówno dobre samopoczucie, jak i odporność na przeziębienia powodowane często zmieniającymi się warunkami pogodowymi.
Jesienną dietę warto opierać na pożywnych mięsach oraz zdrowych rybach i owocach morza, nie zapominając jednak o bogatych w witaminę C owocach i warzywach. Godny polecenia jest również bakteriobójczy czosnek, który ze względu na swój aromat podniesie walory smakowe dań, a zarazem wzmocni odporność organizmu.
Doskonałe na chłodne jesienne dni są także rozgrzewające zupy, które łatwo i szybko można przygotować po ciężkim dniu w pracy. Wykorzystując warzywa o żywych kolorach – jak marchewka, dynia, czy brokuły – możemy przygotować wyśmienite kremy, które dzięki swoim soczystym kolorom choć na chwilę przypomną nam przemijające ciepłe i słoneczne lato.
W okresie jesienno-zimowym warto także pamiętać o grzybach leśnych, których ze względu na trwający sezon nie powinno zabraknąć w naszym menu.
Chciałbym zaproponować Państwu kilka dań, których przygotowanie będzie ciekawym doświadczeniem i zapewne dostarczy gotującym mnóstwo radości. Potrawy te nie tylko zachwycą Wasze podniebienia, ale również dzięki składnikom odżywczym pomogą zachować siły witalne potrzebne do walki z jesienno-zimowym zmęczeniem. Gorąco polecam przede wszystkim rozgrzewający krem z dyni z imbirem i kardamonem oraz duszone podudzia z indyka po myśliwsku z grzybami leśnymi.
Smacznego!
Robert Sowa
CANNELLONI Z SEREM RICOTTA I SZPINAKIEM
Składniki dla 4 osób:
20 szt. makaronu cannelloni
1 ząbek czosnku
1 mała cebula pokrojona w kostkę
500 g opłukanego i sparzonego szpinaku
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
500 g sera ricotta
100 g tartego sera mozzarella
4 łyżki miąższu pomidorów
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sos:
600 ml mleka 3,2%
55 g białej zasmażki (z masła i mąki pszennej)
20 g masła
Sól, świeżo mielony biały pieprz Prymat
Świeżo starta gałka muszkatołowa
2 żółtka
Sposób przygotowania:
Do gorącego mleka dodać zimną zasmażkę i zagotować, ciągle mieszając. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie wystudzić, dodać dwa żółtka i dokładnie wymieszać.
Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać szpinak, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Po ostudzeniu dodać ser ricotta i mozzarella, ponownie wymieszać.
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając.
Cannelloni wypełnić farszem używając worka do szprycowania, następnie ułożyć je na posmarowanej masłem blasze, polać sosem beszamelowym, posypać pomidorami i piec ok. 30 min. w temperaturze 100-110ºC.
DUSZONE PODUDZIA Z INDYKA PO MYŚLIWSKU Z GRZYBAMI LEŚNYMI
Składniki dla 4 osób:
8 pokrojonych na małe kawałki podudzi z indyka bez skóry
Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek
1 op. przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat
100 g pokrojonego w paseczki wędzonego boczku
1 pokrojona w kostkę cebula
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
100 g oczyszczonych kurek
100 g oczyszczonych borowików
100 ml bulionu Kucharek
200 ml czerwonego wina
2 łyżki miodu pszczelego
100 ml oliwy z oliwek
Sól, grubo mielony czarny pieprz, tymianek, liść laurowy Prymat
10 pomidorów cherry
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone podudzia z indyka natrzeć oliwą z oliwek połączoną z przyprawą do drobiu po myśliwsku. W garnku na oliwie podsmażyć boczek, cebulę, czosnek, kurki i borowiki. Następnie dodać indyka. Po zrumienieniu wlać wino i bulion, dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodać miód i pomidory cherry, całość doprawić do smaku.
ORIENTALNA ZUPA Z GRZYBÓW LEŚNYCH ZE ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ I ZIARNAMI SEZAMU
Składniki dla 4 osób:
200 g pokrojonych w plastry borowików
1 cebula
2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
1 pokrojona w cienkie paseczki (julienne) marchewka
½ łyżeczki świeżego imbiru
1 mała tacka kiełków soi i słonecznika
Sos sojowy Kikkoman do smaku
1 l bulionu drobiowego Kucharek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki świeżo siekanej kolendry
1 łyżka upalonych ziaren sezamu
Sambal oelek
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
W rondlu na rozgrzanej oliwie z oliwek z dodatkiem oleju sezamowego podsmażyć borowiki, cebulę, czosnek i marchew. Po 5 minutach dodać imbir, 2 łyżki sosu sojowego i bulion. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodać świeże kiełki, kolendrę i ziarna sezamu oraz doprawić zupę do smaku.