Przepisy na słodkie śniadanie prezentuje Teo Vafidis

Opublikowano: 06-05-2010

Truskawkowe szaszłyki w ciepłej czekoladzie

three-strawberries.jpg

•    Jaja 5szt

•    Mąka 150g

•    Mleko 100ml

•    Sól

•    Truskawki 500g

•    Oliwa Pomace do smażenia

•    Kuwertura 200g

•    Śmietanka kremówka 200g

•    Patyczki do szaszłyków


W misce mieszamy żółtka jaj, mąkę, szczyptę soli i mleko na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Umyte, osuszone i odszypułkowane truskawki nabijamy po kilka sztuk na patyczki do szaszłyków.

Maczamy szaszłyki w cieście, smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru oliwy.

Na sos czekoladowy: podgrzaną śmietankę mieszamy z rozkruszoną na kawałki kuwerturą aż do połączenia. Podajemy na gorąco z truskawkowymi szaszłykami.



Śniadaniowe ciasteczka z otrębami i bananem

applesaucecake1.jpg

•    Masło 300g

•    Cukier brązowy 150g

•    Miód naturalny 100g

•    Otręby 700g

•    Orzechy laskowe rozdrobnione 100g

•    Cynamon mielony 1 łyżeczka

•    Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

•    Banany zmiksowane 4szt

Rozpuszczamy w kąpieli wodnej masło, cukier i miód. Dodajemy orzechy laskowe, cynamon, proszek do pieczenia i otręby. Wszystko mieszamy i dodajemy na końcu banany. Wyrabiamy jednolitą masę i wykładamy ją na natłuszczonej blaszce do pieczenia na grubość ok. 2cm. Pieczemy w rozgrzanym do 170?C piekarniku przez 25 minut. Kiedy ostygnie kroimy ciasto na małe kawałki.

Ananas w białej pierzynce

pineapplemango.jpg

•    Jogurt grecki  300g

•    Ser Manouri 400g

•    Orzechy włoskie 50g

•    Pistacje 50g

•    Ananas w lekkim syropie 400g

Ucieramy ser Manouri z jogurtem i syropem na jednolitą masę, dodajemy uprażone i posiekane pistacje oraz pokrojonego w kostkę ananasa. Przekładamy do pucharków i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Podajemy schłodzone.