Przepisy na słodkie śniadanie prezentuje Teo Vafidis
Opublikowano: 06-05-2010
Truskawkowe szaszłyki w ciepłej czekoladzie
• Jaja 5szt
• Mąka 150g
• Mleko 100ml
• Sól
• Truskawki 500g
• Oliwa Pomace do smażenia
• Kuwertura 200g
• Śmietanka kremówka 200g
• Patyczki do szaszłyków
W misce mieszamy żółtka jaj, mąkę, szczyptę soli i mleko na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Umyte, osuszone i odszypułkowane truskawki nabijamy po kilka sztuk na patyczki do szaszłyków.
Maczamy szaszłyki w cieście, smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru oliwy.
Na sos czekoladowy: podgrzaną śmietankę mieszamy z rozkruszoną na kawałki kuwerturą aż do połączenia. Podajemy na gorąco z truskawkowymi szaszłykami.
Śniadaniowe ciasteczka z otrębami i bananem
• Masło 300g
• Cukier brązowy 150g
• Miód naturalny 100g
• Otręby 700g
• Orzechy laskowe rozdrobnione 100g
• Cynamon mielony 1 łyżeczka
• Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
• Banany zmiksowane 4szt
Ananas w białej pierzynce
• Jogurt grecki 300g
• Ser Manouri 400g
• Orzechy włoskie 50g
• Pistacje 50g
• Ananas w lekkim syropie 400g
Ucieramy ser Manouri z jogurtem i syropem na jednolitą masę, dodajemy uprażone i posiekane pistacje oraz pokrojonego w kostkę ananasa. Przekładamy do pucharków i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Podajemy schłodzone.