Przysmaki ze słonecznej Hellady

Opublikowano: 29-03-2010

Teo Vafidis gotował dla klientów Delikatesów BOMI w Warszawie.

W piątek 19 marca 2010 roku w Jupiterze i Klifie zapachniało greckimi wakacjami.Teo Vafidis przygotował niespodziankę klientom Delikatesów BOMI i urządził po mistrzowsku Pokaz Kulinarny, oraz degustację  produktów Galerii Greckiego Smaku.

teopokaz5.jpg

Teo Vafidis wraz z asystującym mu Tomaszem Krake sporządził między innymi Dip Piperato na bazie greckiego jogurtu, sera Feta i grillowanej papryki, Florinis serwowany na Kretan Dakos – kreteńskich jęczmiennych sucharkach, koreczki z ekologicznych greckich serów, sałatkę ze świeżych i duszonych warzyw, smażony ser Halloumi .

kalmary.jpg pokazy_bomi016.jpg

fot.Adam Błoński

Nie zabrakło też owoców morza: panierowanych smażonych kalmarów, oraz steków z Rekina błękitnego, Miecznika i Dentex– znanej i lubianej w Grecji Synagridy.

teopokaz7.jpg teopokaz8.jpg

Na sklepie zapachniało świeżo wypieczonymi Mini Striftopitakia z ciasta Fillo z serem Feta, szpinakiem oraz kremem waniliowym. Był również tradycyjny grecki deser – jogurt z miodem i orzechami. – To świetny afrodyzjak – podpowiada Teo.

pokazy_bomi086.jpg

-Przygotowałem bogatą ofertę produktów Ekologicznych i dzisiaj chciałbym je Państwu przybliżyć.

teopokaz3.jpg teopokaz2.jpg

Nowością są BIO Herbatki KROCUS KOZANIS z greckim czerwonym szafranem (uprawianym tylko w miejscowości Kozanis w środkowej Grecji, uznany na świecie za najwyższej jakości).

 –Zapraszam do spróbowania naparu nie  jako herbatki na ciepło lub zimno, lecz aromatycznego dodatku do pieczeni i sosów.-sugeruje Mistrz Kulinarny.

Występuje w pięciu smakach: Rozgrzewająca ziołowa z przyprawami korzennymi, Śródziemnomorska ziołowa z rozmarynem, Aromatyczna ziołowa z szałwią, Tradycyjna ziołowa z pomarańczą i miodem oraz Czarna z cytryną. Wszystkie składniki pochodzą wyłącznie z upraw ekologicznych.

teopokaz4.jpg teopokaz1.jpg

-Kolejną nowością jest seria ekologicznych serów BIO PAN z miejscowości Grevena. Mleko z których są wytwarzane pochodzi od owiec i kóz z hodowli  ekologicznych. Polecam je szczególnie osobom które nie tolerują mleka krowiego, oraz smakoszom oryginalnych greckich serów i znawcom produktów o zastrzeżonej nazwie pochodzenia (z ang.P.D.O.).

pokaz_bomi301.jpg

fot. Adam Błoński

 Znajdziemy tu ser Manouri– delikatny ser serwatkowy z dodatkiem śmietanki z mleka koziego i owczego, doskonały na słodko czy słono, znakomity do ciast i zapiekanek (nie wymaga mielenia), ser Tyrolight 10%– solankowy o obniżonej zawartości tłuszczu, przypominający smakiem  Fetę, również tradycyjny ser Feta, która doskonałe sprawdza się jako baza do pikantnych past do smarowania, dipów i farszów, bo ile razy w tygodniu jemy Grecką Sałatkę? Do makaronu, zapiekanek i na kanapki polecam ser Kefalograviera –twardy ser z mleka owczego, oraz ser Kaseri- półtwardy z mleka owczego i koziego, a do smażenia ser Bazios Sachanaki -z mleka owczego i koziego, na wierzchu tworzy się rumiana, chrupiąca skorupka, kiedy wewnątrz ser jest miękki i kremowy.

teopokaz9.jpg

Z niecierpliwością czekamy na kolejne kulinarne pokazy Teo Vafidisa, gdyż takim pysznościom nie sposób się oprzeć. A miłośników greckiej kuchni zapraszamy już 17 kwietnia do Krakowa na V Festiwal Kuchni Greckiej. Nie może was tam zabraknąć!

             teopokaz6.jpg             teo_poakz4.jpg