Przysmaki ze słonecznej Hellady
Opublikowano: 29-03-2010
W piątek 19 marca 2010 roku w Jupiterze i Klifie zapachniało greckimi wakacjami.
Teo Vafidis przygotował niespodziankę klientom Delikatesów BOMI i urządził po mistrzowsku Pokaz Kulinarny, oraz degustację produktów Galerii Greckiego Smaku.Teo Vafidis wraz z asystującym mu Tomaszem Krake sporządził między innymi Dip Piperato na bazie greckiego jogurtu, sera Feta i grillowanej papryki, Florinis serwowany na Kretan Dakos – kreteńskich jęczmiennych sucharkach, koreczki z ekologicznych greckich serów, sałatkę ze świeżych i duszonych warzyw, smażony ser Halloumi .
fot.Adam Błoński
Nie zabrakło też owoców morza: panierowanych smażonych kalmarów, oraz steków z Rekina błękitnego, Miecznika i Dentex– znanej i lubianej w Grecji Synagridy.
Na sklepie zapachniało świeżo wypieczonymi Mini Striftopitakia z ciasta Fillo z serem Feta, szpinakiem oraz kremem waniliowym. Był również tradycyjny grecki deser – jogurt z miodem i orzechami. – To świetny afrodyzjak – podpowiada Teo.
-Przygotowałem bogatą ofertę produktów Ekologicznych i dzisiaj chciałbym je Państwu przybliżyć.
Nowością są BIO Herbatki KROCUS KOZANIS z greckim czerwonym szafranem (uprawianym tylko w miejscowości Kozanis w środkowej Grecji, uznany na świecie za najwyższej jakości).
–Zapraszam do spróbowania naparu nie jako herbatki na ciepło lub zimno, lecz aromatycznego dodatku do pieczeni i sosów.-sugeruje Mistrz Kulinarny.
Występuje w pięciu smakach: Rozgrzewająca ziołowa z przyprawami korzennymi, Śródziemnomorska ziołowa z rozmarynem, Aromatyczna ziołowa z szałwią, Tradycyjna ziołowa z pomarańczą i miodem oraz Czarna z cytryną. Wszystkie składniki pochodzą wyłącznie z upraw ekologicznych.
-Kolejną nowością jest seria ekologicznych serów BIO PAN z miejscowości Grevena. Mleko z których są wytwarzane pochodzi od owiec i kóz z hodowli ekologicznych. Polecam je szczególnie osobom które nie tolerują mleka krowiego, oraz smakoszom oryginalnych greckich serów i znawcom produktów o zastrzeżonej nazwie pochodzenia (z ang.P.D.O.).
fot. Adam Błoński
Znajdziemy tu ser Manouri– delikatny ser serwatkowy z dodatkiem śmietanki z mleka koziego i owczego, doskonały na słodko czy słono, znakomity do ciast i zapiekanek (nie wymaga mielenia), ser Tyrolight 10%– solankowy o obniżonej zawartości tłuszczu, przypominający smakiem Fetę, również tradycyjny ser Feta, która doskonałe sprawdza się jako baza do pikantnych past do smarowania, dipów i farszów, bo ile razy w tygodniu jemy Grecką Sałatkę? Do makaronu, zapiekanek i na kanapki polecam ser Kefalograviera –twardy ser z mleka owczego, oraz ser Kaseri- półtwardy z mleka owczego i koziego, a do smażenia ser Bazios Sachanaki -z mleka owczego i koziego, na wierzchu tworzy się rumiana, chrupiąca skorupka, kiedy wewnątrz ser jest miękki i kremowy.
Z niecierpliwością czekamy na kolejne kulinarne pokazy Teo Vafidisa, gdyż takim pysznościom nie sposób się oprzeć. A miłośników greckiej kuchni zapraszamy już 17 kwietnia do Krakowa na V Festiwal Kuchni Greckiej. Nie może was tam zabraknąć!