„Skocz na karpia do Skoczowa”
Opublikowano: 21-09-2009
"Skocz na karpia do Skoczowa"
W dniach 19 i 20 września 2009 r. na skoczowskim rynku odbyła się kolejna edycja wystawy rybackiej zorganizowanej przez Instytut Ichtiobiologii i Gospodarki Stawowej PAN w Gołyszu. W ramach wystawy tradycją i wielką atrakcją stał się festiwal kulinarny „Skocz na karpia do Skoczowa” od początku przygotowywany przez Śląską Grupę Kulinarną, również w tym roku mimo kłopotów i przeciwności związanych z kryzysem gospodarczym udało się dzięki sponsorom wspierajacym Grupę zgromadzić uczestników w trzech konkursach .
Rozpoczęli uczniowie Szkół Gastronomicznych piątą edycją konkursu juniorskiego . W zawodach wystartowało dziewięć ekip. Zmagania młodych adeptów sztuki kulinarnej oceniało jury w składzie którego zasiadali Szefowie Kuchni ze Śląskiej Grupy Kulinarnej – Mariusz Jazowski z Hotelu Pańska Góra , Mariusz Dziadowicz z Karczmy Kresowej , Krzysztof Bielec z Restauracji Holender oraz nasz gość -znawca karpia- Pan Mirosław Kuczyński Z-ca dyrektora Zakładu Ichtiobiologii i Gospodarki Stawowej PAN. w Gołyszu ,jurorem czasowym był Szymon Kupczyk z SGK , a obradom komisji przewodniczył doświadczony Szef Kuchni Hotelu Katowice pan Leonard Lipa , który po zakończeniu prac udzielił uczestnikom wielu bardzo przydatnych uwag i porad.
W tym samym czasie do zmagań przystąpiły panie z Kół Gospodyń Wiejskich w ramach drugiej edycji konkursu w przygotowywaniu potraw z karpia. Jak zwykle podczas takich zawodów , a raczej świetnej zabawy Panie pokazały kunszt oraz wielkość i wspaniałość kuchni domowej – smacznej , opartej na tradycyjnych , świeżych dodatkach , tak więc nad stanowiskami unosiły się oszałamiające zmysły zapachy świeżych grzybów , ziół i nalewek .Spośród licznie zgromadzonej widowni tylko trzem osobom przypadł w udziale smakowity obowiązek degustacji dań , mowa oczywiście o członkach komisji sędziowskiej , którym przewodniczył Szef Kuchni Gościńca Zabrzańskiego pan Dawid Pietrasz kucharz SGK , w uroczym towarzystwie dwóch Pań , bez których cały festiwal nie mógłby się odbyć , mowa o Pani Burmistrz Skoczowa Janinie Żagan oraz o Pani Marii Siąkale z Ośrodka Doradzctwa Rolniczego . A oto wyniki pierwszego dnia festiwalu:
Konkurs Juniorów w przygotowywaniu potraw z karpia :
1 miejsce – Zespół Szkól Ekonomiczno – Gastronomicznych z Cieszyna w składzie Marcin Glet i Sylwester Oskroba z liczba punktów 418.
2 miejsce – Zespól Szkół Gastronomicznych nr.1 Kraków -Robert Kopacz, Michał Lemler liczba zdobytych punktów 417
3 miejsce – Zespół Szkół Mechaniczno-Elektronicznych nr.10 im. Mikołaja Kopernika w Kętach w składzie z uczniami klasy kucharskiej Tomaszem Donocikiem oraz Dawidem Palką punktów 395.
Konkurs Kół Gospodyń Wiejskich :
1 miejsce – KGW z Chybia
2 miejsce – KGW z Kowali
3 miejsce – KGW Ochaby
Dziękujemy również i gratulujemy pozostałym uczestniczkom konkursu- Kołom Gospodyń Wiejskich z Ustronia Centrum ,Zaborza, Międzyświecia.
W piękne , pogodne niedzielne przedpołudnie do rywalizacji przystąpili profesjonaliści w ramach „IV Mistrzostw Europy w przygotowywaniu potraw z Karpia.” Niestety z przyczyn jakie wymieniłem na wstępie po raz pierwszy w krótkiej historii konkursu tylko w krajowej obsadzie , co nie znaczy że uczestnicy potraktowali zawody mniej poważnie , wręcz przeciwnie , każdy chciał się pokazać z jak najlepszej strony i emocje oraz nerwy szczególnie u debiutantów konkursowych było widać podczas pracy , ale takie są uroki konkursów. O godz.11 wystartowali pierwsi uczestnicy i konkursowa maszyna poszła w ruch, nad czasem czuwał juror techniczny SGK Wojciech Czyż , który startował drużyny co kwadrans.
A oto lista uczestników zmagań w kolejności wylosowanych stanowisk:
1. Hotel Monopol – Katowice w składzie Michał Byrczek i Szymon Lorenc
2. OSM Zacisze Krzyżanowice Dolne- Kamil Morkisz , Wiesław Tyrała
3. Restauracja Supernova Gliwice- Dawid Moczygemba oraz Danuta Gacek
4. Hotel Qubus Katowice- Arkadiusz Gawron i Daniel Adamczyk
5. Beskidzki Klub Kulinarny Dawid Klimaniec , Piotr Polak
6. Karczma Kresowa Wilkowiecko koło Kłobucka Paweł Wójcik wraz z Jolantą Kulej
7. Noma Residence Zameczek Myśliwski Promnice Dominik Kloc i Roman Fic
8. Śląska Grupa Kulinarna Rafał Górecki oraz Marcin Syzdoł
.
Prace oceniało profesjonalne jury któremu przewodniczył Pan Józef Łoskot – legenda śląskiej gastronomii , wieloletni szef kuchni , wychowawca spod którego skrzydeł wyszło kilka pokoleń świetnych , dobrze przygotowanych do pracy kucharzy.
Panu Józefowi towarzyszyli młodsi , ale również doświadczeni mistrzowie kuchni panowie Tomasz Szymański z firmy Bonduelle, Robert Poliński – Unilever Foodsolution’s , Grzegorz Cielecki Szef Kuchni Restauracji Flavours Hotelu Europeum z Wrocławia oraz Damian Mucha Dyrektor d.s.Gastronomii Tirextaurant w Parku Rozrywki w Inwałdzie , znany szerszej widowni z programu TVP2 „Smaczne Go!”.
Zmagania kucharzy śledziła wspaniała widownia , która licznie przybyła na rynek by dopingować swoich faworytów i podpatrywać niecodzienne przepisy na naszego Karpika.
A było co oglądać zawodnicy pokazali jak korzystać z rodzimej ryby od przepisów tradycyjnych po kuchnię molekularną. Jak zwykle skoczowianie oraz goście z innych miejscowości udowodnili, że zmagania kulinarne są świetnym sposobem na spędzenie miłego i smacznego dnia.
A oto wyniki ME z protokołu sędziowskiego ;
1 miejsce – Noma Residence Zameczek Myśliwski Promnice Dominik Kloc i Roman Fic za „Grillowanego (na żywym ogniu z drzewa olchowego) karpia z sosem z raków rzecznych , z glazurowana kalarepą, szalotką i burakiem w towarzystwie "róży ziemniaczanej” liczba punktów 582
2 miejsce – Hotel Qubus Katowice – Arkadiusz Gawron i Daniel Adamczyk za „Strudel z karpia na puchu łososiowym z sosem z pokrzyw” liczba punktów 538
3 miejsce – Hotel Monopol – Katowice w składzie Michał Byrczek i Szymon Lorenc za „Karpia w gorącej galarecie z marakuji , z wędzona pianką z ziemniaków, spaghetti estragonowym oraz chipsem z czarnych oliwek” liczba punktów 509
Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy , a zdobywcy miejsc na podium puchary i nagrody ufundowane przez sponsorów .W tym momencie chcialibyśmy serdecznie podziękować firmom które wspierają naszą imprezę od samego początku , od kiedy raczkowaliśmy na mało ciekawym placu targowym – mowa o firmach Unilever Foodsolution’s oraz Bonduelle Food Service wtedy byliście z nami i mam nadzieję że zostaniecie na wiele kolejnych edycji. Dziękuję firmom Dora Metal Sp. z o.o oraz Grupie Kromet za wyposażenie stanowisk konkursowych , firmie Combi Co. z Gliwic za wspaniałe urządzenia konwekcyjno-parowe Rational , firmom Limito i Ecolab oraz Unilever Foodsolution’s za nagrody oraz pozostałym firmom wspierającym – FSP Gastro z Siemianowic Śląskich , RM Gastro z Ustronia , Bastra z Chorzowa , Dorado Chłodnie z Bielska Białej . Dziękujemy również Pani Danucie Cienciale Dyrektor Ośrodka Konferencyjno – Wypoczynkowego Daniel w Ustroniu za życzliwość i gościnę organizatorów, uczestników i jurorów , dziękujemy jurorom oraz naszym przyjaciołom kucharzom ze Śląskiej Grupy Kulinarnej za ciężką pracę przy organizacji tej imprezy . Szczególnie ciepłe słowa kierujemy do Pani Marii Siąkały z Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie oraz Andrzeja Stannego z Instututu Ichtiobiologii i Gospodarki Stawowej PAN w Gołyszu za wspaniałą (jak co roku zresztą ) współpracę. Mamy nadzieję że wszyscy wspólnie wskoczymy na karpia do Skoczowa również za rok. Do zobaczenia!
Marek Furczyk i Artur Kupczyk – Śląska Grupa Kulinarna