„Wielkie Granie-Gotowanie” w Bydgoszczy

Opublikowano: 14-01-2010

foto1.jpg           foto2.jpg

Nie straszny nam mróz, nie straszne zamiecie, gdy tyle serduszek do uratowania na świecie

Zima 2010 roku pokazała swe oblicze. Drogi, łąki, lasy, miasta pokryły się śnieżno-białym puchem, kraj cały pogrążony w otchłani zimy. Chociaż Organizatorzy XVIII Finału WOŚP w Bydgoszczy przenieśli Wielkie Granie ze Starego Rynku w inne miejsce to i tak ci, którzy przyjechali z tak daleka i bliska nie zniechęcili się i zagrali ….

 

dsc007.jpg 

Z inicjatywy europejskiego stowarzyszenia kucharzy Euro-Toques Polska, na terenie zaprzyjaźnionej Wyższej Szkoły Gospodarki przy ul. Królowej Jadwigi, odbyło się „Wielkie Granie-Gotowanie”, w którym wzięli udział kucharze z całej Polski.

 dsc_3122.jpg

dsc048.jpg

Mimo niesprzyjającej aury, mimo dużych odległości, aby bezinteresownie wspierać ten szczytny cel, przyjechali kucharze oraz sympatycy z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, Polskiej Grupy Carvingowej, Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski, Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Ghosts of Fire BBQ Team, Kulinarne Pasje WSG, Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, BBQ Ki-Pi-Bar, Pyszni i Szybcy, Euro-Toques Polska. Zabrakło nam jedynie najważniejszego kucharza w Polsce, Piotrusia Motyki, który bardzo chciał przyjechać, lecz ze względu na warunki pogodowe było to niemożliwe. Rozmawialiśmy z nim przez telefon w trakcie „wielkiego grania- gotowania”, pozdrawiając Go serdecznie. Na tę okoliczność, specjalnie dla Piotrusia, została uszyta bluza kucharska z czerwonym serduszkiem.

dsc038.jpg

dsc_3127.jpg

Ogromnym powodzeniem cieszył się gulasz zbójnicki, który osobiście przyrządzili, na gigantycznej patelni, Górale z Beskidów Śląskich, z BKK.

dsc046.jpg

dsc_3098.jpg

Można było podziwiać przepiękne rzeźby z owoców i warzyw, które specjalnie dla odwiedzających wykonywała na żywo Polska Grupa Carvingowa.

   dsc012.jpg

dsc010.jpg

Golonki i inne specjały, z grillo-wędzarni rozeszły się w mgnieniu oka.

Ponadto można było skosztować takich przysmaków jak pieczoną karkówkę, dziczyznę, kurczaki, perliczki, dania z ryb, pierogi, faszerowane ziemniaki, pasztety, gorącą zupę, makaron w sosie serowo- szpinakowym.

dsc002.jpg

dsc_3145.jpg 

Napić się można było smacznej, gorącej kawy.

dsc021.jpg

 

dsc028.jpg

Chętnych nie brakowało do końca, mimo późnych godzin wieczornych.

dsc_3525.jpg

dsc_3532.jpg

A wszystko to, można było spróbować za symboliczną kwotę wrzuconą do puszek wolontariuszy z bydgoskiego Sztabu WOŚP.

dsc022.jpg

 dsc_3308.jpg

Euro-Toques Polska dziękuje przyjaciołom, wszystkim razem i każdemu z osobna, którzy wzięli udział w tej wspaniałej imprezie. Mimo wielu niedogodności związanych z pogodą, organizacją, ta impreza zdecydowanie należy do bardzo udanych. A to dzięki tym wszystkim ludziom, którzy przyjechali z rożnych stron Polski, spotkali się w jednym miejscu i w jednym dniu i nie bacząc na trudności, potrafili tak świetnie zorganizować się w tak krótkim czasie i „zagrali” aby wspomóc Fundację WOŚP, która zebrane pieniążki przeznaczy na wczesne wykrywanie nowotworów u dzieci. Ile porcji wydano, ile puszek zapełniono …to nie ważne, ważne jest to, co z serca dla serca…….

dsc032.jpg

Niewątpliwie, ta wspaniała impreza nie mogłaby odbyć się bez sponsorów, którym Euro-Toques Polska również bardzo serdecznie dziękuje.

A byli nimi:

Hostel24, Habitat, MEGA, Villa Secesja, Kubala, Smooker, Gastromer- Eloma, Frosta, Grapil, WSG, Dolce Vita, BBQ Ki-Pi-Bar, Bullo, Kadar, Klar, Iglotex, Bonduelle, Siódmiak, KrySand, Drobimax, Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, Stalgast, Prymat, Commercio Polska, Hotel Królewski.

PR

Euro-Toques Polska