„Zdrowa Szkoła ” – szkolenie w Warszawie

Opublikowano: 21-03-2010

dsc03877.jpg    dsc03940.jpg

We wtorek, 16 marca 2010 roku, ekipa realizująca projekt „Zdrowa Szkoła” zawitała w kolejnej szkole. Tym razem był to Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie przy ul. Poznańskiej 6/8. 

Prezentacja prowadzona była przez mistrzów kulinarnych znanych z programu Dzień Dobry TVN – Roberta Sowę i Grzegorza Łapanowskiego. Panowie zaprezentowali aspekty zdrowotne wynikające ze spożywania ryb i owoców morza z Norwegii oraz opowiedzieli, jak ważna dla naszego zdrowia i samopoczucia jest właściwa dieta. 

          

Uczniowie z zainteresowaniem śledzili kolejne etapy spotkania oraz aktywnie uczestniczyli w quizie na temat norweskich ryb i owoców morza.

dsc03931.jpg    dsc03917.jpg 

Po części teoretycznej odbył się pokaz kulinarny, podczas którego kulinarny team (Robert Sowa, Grzegorz Łapanowski, Konrad Birek i Krzysztof Baranowski) przygotował aromatycznego łososia norweskiego z sosem z sera Lazur i szpinaku. Ukoronowaniem pokazu była degustacja mistrzowskich delicji, które były nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. 

W prezentacji uczestniczyło 90 osób – uczniów i nauczycieli, przedstawicieli mediów oraz zaproszonych gości.

Na pamiątkę wspólnie spędzonych chwil wszyscy uczniowie otrzymali książeczki „Romans kulinarny”, a nauczyciele i zaproszeni goście najnowszą książkę Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”.

dsc03917.jpg    dsc03946.jpg

Kolejne szkolenie w ramach projektu „Zdrowa Szkoła” odbędzie się  w czwartek 18 marca br. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Reymonta w Wiśle.  


Główny sponsor projektu:

 

Za pomoc w realizacji pokazów dziękujemy również firmom:

piekarnia.bmp

 Patronat medialny:

patronat_medialny.bmp