Relacja z Pikniku Majowego

Opublikowano: 10-05-2009

 

W dniach od 10 do 12 maja odbyło się w Kudowie -Zdrój spotkanie ? Piknik Majowy organizowany przez Hotel Verde Montana oraz Fundację Klubu Szefów Kuchni.
W ciągu trzech dni Pan Wiesław Bober ? członek Kapituły Szefów Kuchni, a zarazem szef Kuchni Hotelu Verde Montana Wellness & SPA
? pełniąc honory gospodarza pokazał potencjał tego pięknego obiektu oraz zadbał o wyjątkowe warunki wzajemnej wymiany doświadczeń.
Uczestniczyli Członkowie Klubu szefów Kuchni w składzie:

Jerzy Pasikowski,  Adam Chrząstowski, Waldemar Hołówka, Zbigniew Kurleto, Grzegorz Łabuda, Karol Okrasa, Artur Pijanowski, Dariusz Strucinski, Rafał Targosz, Marek Widomski, Teofilos Vafidis.
Honorowy Patronat objął Burmistrz Miasta Kudowa – Zdrój Pan Czesław Kręcichwost.
Duże zainteresowanie i zaangażowanie w współtworzenie majówki wykazali
Partnerzy współpracujący z Hotelem Verde Montana:
AT STRADE Hurtownia Mięsa i Wędlin, PEPSI-COLA, Bonduelle Polska S.A., FARUTEX Sp. z o.o., UNILEVER Polska Sp. z o.o., Veria spółka z zo.o,
OERLEMANS FOODS Polska sp. zo.o., SITEX Handel Detaliczny, WYBOROWA SA,Werner Mertz  Polska sp. z o.o., HIESTAND Polska Sp. z o.o., AROMA CAFFE sp.zo.o., Wine4you, TVNews Piotr Kamiński,WBD Group Sp. z o.o.,  NEMIROFF Polska Sp. z o.o., ECOLAB Sp. z o.o., EDBO- Urszula i Edward Bober,FARUTEX sp. zo.o., EVENT ? Marcin Hołubowicz , Gastroserwis sp.z o.o., DEBIC, Ubój i przetwórstwo Mięsa ? Władysław Fugowski, Cukiernia Ptyś ?kudowa Zdrój,PARTNER CENTER ? Zbigniew Świątek , Gospodarstwo Ogrodnicze ?Mateusz Mularski, Biuro Podróży KRIS w Kudowie Zdrój, MountainEmotion- Park Linowy w Kudowie – Zdrój.
Podczas roboczego spotkania Klubu Szefów Kuchni, zostały poruszone ważne tematy dotyczące działalności Fundacji.
Miedzy innymi omawiano temat kształcenia młodych kucharzy ? uczniów szkół o profilu gastronomicznym.
Hotel Verde Montana ściśle współpracuje z dwoma szkołami na terenie Kotliny Kłodzkiej ? Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych – w Kudowie-Zdrój oraz Regionalna Szkoła Turystyczna w Polanicy- Zdrój.
Na spotkaniu obecne były Panie Dyrektor obu szkół: Barbara Drożyńska oraz Regina Rusnarczyk.
W poniedziałek 11 maja odbyła się Msza w Kościele Miłosierdzia Bożego z udziałem przedstawiciela Biskupa Świdnickiej Kurii Biskupiej ? ks. Infułata Józefa Strugarka, ks. Prałata Piotra Śliwki oraz księdza Proboszcza Jana Odzimka.
Podczas mszy zaprezentowany został Sztandar stowarzyszenia Katolickich Kucharzy / własność wszystkich stowarzyszeń kucharskich/- jedyny w Polsce.
W poczcie sztandarowym wystąpili kucharze członkowie Klubu Szefów Kuchni:
Grzegorz Łabuda, Rafał Targosz oraz Zbigniew Kurleto.
Ksiądz infułat Józef Strugarek w swym kazaniu podkreślił ważną rolę jaka pełni  Stowarzyszenia w kształceniu młodzieży oraz współpracę z placówkami szkolącymi młodzież w zawodzie kucharz.
Mistrzowie Kuchni oraz ich goście mieli okazję bawić się w Restauracji Flamingo, Chacie Grillowej oraz klubie Barakuda.
Odbyły się również zawody sprawnościowe w Parku Linowym o Puchar Burmistrza Miasta Kudowy Zdrój oraz wycieczka do Parku Narodowego Gór Stołowych.

Uczestnicy zawodów sprawnościowych otrzymali  pamiątkowe Puchary  ufundowane przez Burmistrza Miasta Kudowa Zdrój oraz dyplomy .
– I miejsce ? Karol Okrasa
– II miejsce Neli  Strucińska
– III miejsce ? Justyna Pijanowska


Nie zapomniano też o relaksie w Centrum Wellness & SPA Verde Montana.

Dzięki niezwykłej gościnności właścicieli Hotelu, Państwu Krystynie i Janowi Łapaj , mamy nadzieję, iż za rok znowu będziemy mogli się spotkać w Kudowie Zdroju.
Patronat medialny objęli:
Poradnik Restauratora
Przegląd Gastronomiczny
Restaurator
Hotel polska
NEWS GASTRO ? Anna Harendarz
Telewizja Kłodzko

Redakcja Papaja