Robert Sowa gotuje z gwiazdami w Złotych Tarasach

Opublikowano: 04-10-2009

W sobotę 3 października Robert Sowa wraz z prezenterką TVN Warszawa – Kamilą Ryciak, piosenkarzem Michałem Kwiatkowskim i aktorem Piotrem Zeltem gotował w warszawskim Centrum Handlowym ZŁOTE TARASY. 

    dsc_0011_resize.jpg   tvnwarszawa_logo.gif          

   zlote-tarasy.jpg Tym razem znany mistrz kulinarny i zaproszeni przez niego goście przygotowali następujące dania:

– indyka po marokańsku z warzywami, migdalami i nerkowcami

– pierś z kaczki z brzoskwiniami, rukolą i sosem włoskim

 – pikantne curry z kurczaka z orzechami nerkowca. 

dsc_0117_resize.jpg  dsc_0058_resize.jpg    

 

Kulinarne zmagania można było obejrzeć w emitowanym na antenie TVN Warszawa programie "Na wynos", którego emisja miała miejsce w środę 7 października br

INDYK PO MAROKAŃSKU Z WARZYWAMI, MIGDAŁAMI I ORZECHAMI NERKOWCA

Składniki dla 4 osób:

1 kg podudzi z indyka bez skóry

Marynata:

¼ szklanki oliwy z oliwek

2 cebule szalotki

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki węgierskiej Prymat

½ łyżeczki soli czosnkowej Prymat

1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu indyjskiego Prymat

½ łyżeczki imbiru Prymat

½ łyżeczki cynamonu indonezyjskiego Prymat

½ łyżeczki kolendry

1 łyżeczka kurkumy

½ łyżeczki kminu

2 szklanki bulionu drobiowego Kucharek

300 g miąższu z pomidorów

Sok z 1 limonki

1 pęczek świeżo posiekanej kolendry

1 pokrojony w kostkę bakłażan

1 pokrojona w kostkę cukinia

½ szklanki całych obranych migdałów

½ szklanki orzechów nerkowca

½ szklanki sparzonych rodzynek sułtańskich

Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

1 limonka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie dodać utłuczone w moździerzu przyprawy i nieustannie mieszając podgrzewać przez ok. 2 minuty.  Umyte i oczyszczone kawałki indyka natrzeć wystudzoną marynatą i odstawić do lodówki na ok. 4-6 godzin.

Zamarynowane mięso usmażyć na patelni ze wszystkich stron, dodać pomidory oraz bulion i gotować do miękkości. Bakłażana i cukinię ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, a następnie piec ok. 20 minut w temperaturze 200ºC.

Tak przygotowanie warzywa połączyć z indykiem i doprawić do smaku sokiem z limonki. Przed podaniem posypać prażonymi migdałami, nerkowcami, rodzynkami i świeżo siekaną kolendrą. Podawać z ryżem i cząstkami limonki.

MARYNOWANA PIERŚ Z KACZKI Z BRZOSKWINIAMI PODANA Z SAŁATĄ RUKOLA I SOSEM WŁOSKIM PRYMAT

Składniki dla 4 osób:

4 x 160 g piersi z kaczki

Marynata:

½ szklanki oliwy z oliwek

Pikantna przyprawa do drobiu Prymat

1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu indyjskiego Prymat

10 listków świeżej mięty

1 pęczek rukoli

4 obrane i pokrojone w cząstki brzoskwinie

½ szklanki oliwy z oliwek

½ szklanki białego wina

2 łyżki miodu pszczelego

2 łyżki masła

2 gałązki rozmarynu

8 pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów

1 łyżka prażonych orzeszków piniowych

1 łyżka prażonych orzechów nerkowca

1 łyżka płatków parmezanu

Sos włoski Prymat

Sposób przygotowania:

Rukolę i miętę opłukać, osączyć i porwać na małe kawałki. Umyte, oczyszczone mięso zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić na 6-8 godzin. Brzoskwinie podsmażyć na maśle z oliwą, miodem, gałązkami rozmarynu i białym winem. Pierś z kaczki  obsmażyć z obu stron na patelni na złoty kolor, a następnie piec  przez około 12 minut w temperaturze 170ºC.  Po upieczeniu kaczkę pokroić w plastry.

Sos włoski przygotować zgodnie z opisem umieszczonym na opakowaniu. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu, polać sosem i posypać prażonymi orzechami. Podawać z chrupiącą bagietką.

PIKANTNE CURRY Z KURCZAKA Z ORZECHAMI NERKOWCA I ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ

Składniki dla 4 osób:

8 podudzi z kurczaka bez skóry i kości

Marynata:

3 łyżki oleju słonecznikowego

Przyprawa pikantna do kurczaka Prymat

2 ząbki czosnku

1 łyżka soku z cytryny

Szczypta ostrej papryki Prymat

2 łyżki curry Prymat

2 małe świeże papryczki chili

2 posiekane cebule dymki

200 ml bulionu z kurczaka KUCHAREK

2 łyżki pasty curry

1 pęczek posiekanej kolendry

1 limonka

½ l mleka kokosowego

½ l śmietany kremówki

Skórka z limonki

Sok z cytryny 

Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

4 łyżki orzechów nerkowca

Sposób przygotowania:

Umyte i oczyszczone podudzia z kurczaka pokroić, natrzeć wszystkimi składnikami marynaty i odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Do rozgrzanego garnka wlać olej,  dodać kawałki kurczaka i dokładnie obsmażyć z każdej strony. Dodać cebulę, liście limonki, trawę cytrynową, papryczkę chili, orzechy nerkowca, pastę curry oraz bulion i dusić ok. 15 minut. Następnie wlać mleko kokosowe, śmietanę i całość dusić do miękkości. Tak przygotowanego pikantnego kurczaka doprawić do smaku, posypać świeżo siekaną kolendrą i podawać z ryżem długoziarnistym.