Robert Sowa gotuje z gwiazdami w Złotych Tarasach
Opublikowano: 04-10-2009
W sobotę 3 października Robert Sowa wraz z prezenterką TVN Warszawa – Kamilą Ryciak, piosenkarzem Michałem Kwiatkowskim i aktorem Piotrem Zeltem gotował w warszawskim Centrum Handlowym ZŁOTE TARASY.
Tym razem znany mistrz kulinarny i zaproszeni przez niego goście przygotowali następujące dania:
– indyka po marokańsku z warzywami, migdalami i nerkowcami
– pierś z kaczki z brzoskwiniami, rukolą i sosem włoskim
– pikantne curry z kurczaka z orzechami nerkowca.
Kulinarne zmagania można było obejrzeć w emitowanym na antenie TVN Warszawa programie "Na wynos", którego emisja miała miejsce w środę 7 października br.
INDYK PO MAROKAŃSKU Z WARZYWAMI, MIGDAŁAMI I ORZECHAMI NERKOWCA
Składniki dla 4 osób:
1 kg podudzi z indyka bez skóry
Marynata:
¼ szklanki oliwy z oliwek
2 cebule szalotki
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki węgierskiej Prymat
½ łyżeczki soli czosnkowej Prymat
1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu indyjskiego Prymat
½ łyżeczki imbiru Prymat
½ łyżeczki cynamonu indonezyjskiego Prymat
½ łyżeczki kolendry
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki kminu
2 szklanki bulionu drobiowego Kucharek
300 g miąższu z pomidorów
Sok z 1 limonki
1 pęczek świeżo posiekanej kolendry
1 pokrojony w kostkę bakłażan
1 pokrojona w kostkę cukinia
½ szklanki całych obranych migdałów
½ szklanki orzechów nerkowca
½ szklanki sparzonych rodzynek sułtańskich
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
1 limonka do dekoracji
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie dodać utłuczone w moździerzu przyprawy i nieustannie mieszając podgrzewać przez ok. 2 minuty. Umyte i oczyszczone kawałki indyka natrzeć wystudzoną marynatą i odstawić do lodówki na ok. 4-6 godzin.
Zamarynowane mięso usmażyć na patelni ze wszystkich stron, dodać pomidory oraz bulion i gotować do miękkości. Bakłażana i cukinię ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, a następnie piec ok. 20 minut w temperaturze 200ºC.
Tak przygotowanie warzywa połączyć z indykiem i doprawić do smaku sokiem z limonki. Przed podaniem posypać prażonymi migdałami, nerkowcami, rodzynkami i świeżo siekaną kolendrą. Podawać z ryżem i cząstkami limonki.
MARYNOWANA PIERŚ Z KACZKI Z BRZOSKWINIAMI PODANA Z SAŁATĄ RUKOLA I SOSEM WŁOSKIM PRYMAT
Składniki dla 4 osób:
4 x 160 g piersi z kaczki
Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek
Pikantna przyprawa do drobiu Prymat
1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu indyjskiego Prymat
10 listków świeżej mięty
1 pęczek rukoli
4 obrane i pokrojone w cząstki brzoskwinie
½ szklanki oliwy z oliwek
½ szklanki białego wina
2 łyżki miodu pszczelego
2 łyżki masła
2 gałązki rozmarynu
8 pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów
1 łyżka prażonych orzeszków piniowych
1 łyżka prażonych orzechów nerkowca
1 łyżka płatków parmezanu
Sos włoski Prymat
Sposób przygotowania:
Rukolę i miętę opłukać, osączyć i porwać na małe kawałki. Umyte, oczyszczone mięso zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić na 6-8 godzin. Brzoskwinie podsmażyć na maśle z oliwą, miodem, gałązkami rozmarynu i białym winem. Pierś z kaczki obsmażyć z obu stron na patelni na złoty kolor, a następnie piec przez około 12 minut w temperaturze 170ºC. Po upieczeniu kaczkę pokroić w plastry.
Sos włoski przygotować zgodnie z opisem umieszczonym na opakowaniu. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu, polać sosem i posypać prażonymi orzechami. Podawać z chrupiącą bagietką.
PIKANTNE CURRY Z KURCZAKA Z ORZECHAMI NERKOWCA I ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ
Składniki dla 4 osób:
8 podudzi z kurczaka bez skóry i kości
Marynata:
3 łyżki oleju słonecznikowego
Przyprawa pikantna do kurczaka Prymat
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta ostrej papryki Prymat
2 łyżki curry Prymat
2 małe świeże papryczki chili
2 posiekane cebule dymki
200 ml bulionu z kurczaka KUCHAREK
2 łyżki pasty curry
1 pęczek posiekanej kolendry
1 limonka
½ l mleka kokosowego
½ l śmietany kremówki
Skórka z limonki
Sok z cytryny
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
4 łyżki orzechów nerkowca
Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone podudzia z kurczaka pokroić, natrzeć wszystkimi składnikami marynaty i odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Do rozgrzanego garnka wlać olej, dodać kawałki kurczaka i dokładnie obsmażyć z każdej strony. Dodać cebulę, liście limonki, trawę cytrynową, papryczkę chili, orzechy nerkowca, pastę curry oraz bulion i dusić ok. 15 minut. Następnie wlać mleko kokosowe, śmietanę i całość dusić do miękkości. Tak przygotowanego pikantnego kurczaka doprawić do smaku, posypać świeżo siekaną kolendrą i podawać z ryżem długoziarnistym.