Ruszył projekt ?Zdrowa Szkoła? ? szkolenie we Wrocławiu

Opublikowano: 24-02-2010

zdrowa_szkola002.jpg

W poniedziałek 22 lutego 2010 roku rozpoczęła się „kulinarna podróż” Roberta Sowy i Grzegorza Łapanowskiego po polskich szkołach gastronomicznych. A wszystko za sprawą projektu "Zdrowa Szkoła" realizowanego przez Norweską Radę ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza, pod patronatem Klubu Szefów Kuchni.

dsc03331.jpg

Pierwsza prezentacja odbyła się w Zespole Szkół Gastronomicznych na ul. Kamiennej 86 we Wrocławiu.W spotkaniu uczestniczyło 120 osób – uczniów szkoły, przedstawicieli grona pedagogicznego i zaproszonych gości. Wszyscy z zaciekawieniem wysłuchali wykładu na temat zdrowego stylu życia oraz cennych informacji o walorach zdrowotnych i smakowych łososia norweskiego.

zdrowa_szkola011.jpg

Prezentacja prowadzona była przez mistrzów kulinarnych znanych przede wszystkim z programu Dzień Dobry TVN – Roberta Sowę i Grzegorza Łapanowskiego. Panowie zaprezentowali aspekty zdrowotne wynikające ze spożywania ryb i owoców morza z Norwegii oraz opowiedzieli, jak ważna dla naszego zdrowia i samopoczucia jest właściwa dieta. 

Po części teoretycznej odbył się pokaz kulinarny, podczas którego kulinarny team (Robert Sowa,  Grzegorz Łapanowski, Konrada Birek, Krzysztof Baranowski i szef kuchni jednej z wrocławskich restauracji) przygotował aromatycznego łososia norweskiego z sosem serowo-szpinakowym i świeżymi kiełkami. Kulinarny show zakończył się degustacją, dzięki czemu każdy uczestnik prezentacji mógł nie tylko obserwować kolejne etapy przygotowywania dania, ale również go spróbować.

zdrowa_szkola005.jpg  dsc03389.jpg

Na pamiątkę wspólnie spędzonych chwil wszyscy uczniowie otrzymali książeczki „Romans kulinarny”, a nauczyciele i zaproszeni goście najnowszą książkę Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”.

Szczegółowy program szkolenia:



1/ Część teoretyczna


– żywność, żywienie, a zdrowie

– łosoś norweski a zdrowie

– pozycja łososia norweskiego w gospodarce Norwegii

– znaczenie łososia w promocji Norwegii

– produkt tradycyjny i regionalny szansą dla Polski

– produkcja, dystrybucja i konsumpcja a zrównoważony rozwój

– Slow Food i Fair Trade – nowe trendy w gastronomii

– znak NORGE

– Twoja przyszłość w gastronomii

2/ Wstęp do części praktycznej

– zdrowa kuchnia w restauracji – świadomy szef kuchni, świadomy klient

– jak przygotowywać się i wygrywać konkursy kulinarne



3/ Część praktyczna


– omówienie nowoczesnych metod przygotowania posiłków, aby zachować ich najcenniejsze składniki odżywcze – na bazie łososia norweskiego i polskich produktów regionalnych

– pokaz kulinarny – łosoś norweski i polskie produkty regionalne

– degustacja  



Główny sponsor projektu:

zdrowa_szkola_patroni005.jpg



Za pomoc w realizacji pokazów dziękujemy również firmom:

   zdrowa_szkola_patroni007.jpg



Patronat medialny:

 zdrowa_szkola_patroni008.jpg zdrowa_szkola_patroni010.jpgzdrowa_szkola_patroni012.jpg    zdrowa_szkola_patroni014.jpg



Kolejne szkolenie w ramach projektu „Zdrowa Szkoła” odbędzie się w najbliższy czwartek, 25 lutego w Zespole Szkół Mechanicznych w Kołobrzegu.