Ryba i grill z natury doskonałe

Opublikowano: 16-03-2010

losos_limito001.jpg 

Pieczenie ryb na ruszcie ma swój niewątpliwy urok. Przyjemnie i łatwo przyrządza się ryby na świeżym powietrzu, które potem smakują wybornie. A jeśli dodamy do tego garść świeżych sałat, ziół oraz grillowanych warzyw uzyskamy w ten sposób kwintesencję zdrowego stylu życia.

Przemiany pór roku i wszystkiego, co nas otacza pozwala zwrócić naszą uwagę na pozytywny aspekt zmian, jakie możemy dokonać w naszym żywieniu. Obcowanie z naturą jest jedną z naszych ulubionych form wypoczynku, możliwością zwrócenia się ku pozytywnej, a zarazem zdrowszej stronie życia. Nasze zamiłowanie do grillowania z roku na rok ma tendencję wzrostową, dlatego warto zadać sobie pytanie o jakość spożywanych produktów, które znajdą się na naszym ruszcie, a w szczególności o stan naszej wiedzy, co naprawdę mamy okazję spożywać.

Zdecydowaną przeciwwagą dla bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe mięs i ich pochodnych, takich jak karkówka, boczek, kiszka, kiełbasy – są ryby i owoce morza, których spożywanie w kulturze kulinarnej naszego kraju to jeszcze niestety kropla w morzu potrzeb naszego organizmu. Łosoś, jedna z najbardziej popularnych ryb w Polsce to źródło wielu wartości odżywczych: protein, witamin i minerałów, a co najważniejsze to źródło NNKT Omega –3, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu pełnej sprawności fizycznej i umysłowej organizmu.

1776.jpg

Niewątpliwie do grillowania nadają się przede wszystkim te gatunki ryb, których mięso posiada zwięzłą i ścisłą strukturę. Najlepiej sprawdzą się np. łosoś, pstrąg, dorsz, dorada oraz okoń. Chcąc uzyskać jeszcze większą kruchość mięsa i wyrazistość ich szlachetnego smaku zastosujmy marynaty. Kompozycja połączonych według własnego gustu składników marynaty, tj. syropu klonowego, sosu sojowego, lub zupełnie naturalnej oliwy, ze świeżymi ziołami: szałwią, rozmarynem, kolendrą, świeżym imbirem, skórką z cytryny lub suszonymi ziarnami kopru włoskiego i anyżu– pozwoli odkryć szeroką gamę różnorodnych smaków i zadowolić każdego. Uważajmy jednak na zachowanie proporcji pomiędzy mięsem ryby, a składnikami marynaty, by nie zatracić właściwego smaku.

Poza marynatą nieodłącznym towarzyszem każdej ryby są masła aromatyczne: ziołowe, cytrusowe, migdałowe, majerankowe lub czosnkowe. Wystarczy wymieszać dobrej jakości masło np. ze startą skórką cytrusową lub ziołami, aby otrzymać zdrowy i niezwykle ciekawy dodatek smakowy do naszej grillowanej ryby.

Trudno wyobrazić sobie, aby do pieczonej na grillu ryby zabrakło sałatek oraz warzyw, które dodatkowo ją wzbogacą – poza wartościami smakowymi – również witaminami, błonnikiem i jakże ważnymi składnikami mineralnymi. Różnorodne lekkie dressingi na bazie naturalnego jogurtu lub sosy vinegretwspaniale będą komponowały się zarówno z chrupiącą sałatą, jak i gorącymi grillowanymi warzywami.

8857.png

Różne są sposoby grillowania ryby /ruszt, tacki aluminiowe itp./, aczkolwiek ryby pieczone w folii należą do moich ulubionych. Najchętniej łączę razem nawet trzy rodzaje dobranych kawałków ryb. Uzupełniam kompozycję owocami morza. Wcześniej zamarynowane, a następnie zamknięte w mocnej folii składniki z dodatkiem masła, cytryny, szałwi i kopru wspaniale wydobywają swój smak i aromat, który uzewnętrznia się po otwarciu rybnego „papilota’’.

Opcją, która cieszy oko każdego grillowicza będą szaszłyki rybne, gdzie możliwość tworzenia własnej kompozycji jest również duża. Składnikami mogą być oczywiście oprócz ryby warzywa, grzyby, małże, krewetki. Mięso ryb marynujemy, warzywa możemy wcześniej przygrillować lub obgotować, wtedy będziemy mieli pewność, że wszystkie składniki będą miękkie i równomiernie upieczone.

Jeśli więc spojrzymy na ryby i owoce morza – głównych bohaterów naszego grillowania możemy śmiało stwierdzić, że delektując się ich smakiem i możliwością różnorodnego sporządzania, zadbamy nie tylko o własne wnętrze, ale dostarczymy przyjemności tym, z którymi spędzamy te niezwykle miłe popołudnia i wieczory przy grillowaniu. Tego wszystkiego życzę, polecając ryby i owoce morza firmy LIMITO.

Rafał Targosz

Ambasador kulinarny LIMITO

Szef kuchni Hotelu UNICUS w Krakowie