Ślimak w wielkim mieście

Opublikowano: 13-07-2016

Najsławniejsi mistrzowie kulinarni oraz uczestnicy Top Chef, MasterChef i Hell’s Kitchen wzięli udział premierze książki „Ślimaka kulinarna podróż – o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte”, która odbyła się w podwarszawskiej Zielonce 10 lipca 2016 roku. Wydarzeniu towarzyszyły pierwsze Mistrzostwa Polski w Przyrządzaniu Ślimaka​.

Pozycja wydana przez Wydawnictwo, korekta, szkolenia – editorial.pl​ jest pierwszą na polskim rynku książką w całości poświęconą potrawom ze ślimaka i kawioru ślimaczego. Zawiera ona 120 oryginalnych receptur stworzonych przez 64 mistrzów kulinarnych. Książka uzupełniona jest wieloma zdjęciami i liczy ponad 250 stron.

Dania ze ślimakiem w roli głównej to już wyższa szkoła jazdy kulinarnej. Elita polskiej gastronomii stworzyła potrawy będące ucztą dla podniebienia i inspiracją do odkrywania ślimaka – zapomnianego przysmaku polskiej kuchni. W ten sposób powstała książka pionierska i wyjątkowa – powiedział Daniel Twardo, pomysłodawca i organizator mistrzostw.

Inicjatorem powstania książki jest Grzegorz Skalmowski​, twórca firmy Snails Garden Skalmowscy​ największego w Polsce hodowcy ślimaków mięsnych. Ideą, jaka przyświecała twórcom książki, było przywrócenie ślimaka na polskie stoły. Dlatego w ramach promocji książki zorganizowano także konkurs na najlepsze danie ze ślimaka bądź ślimaczego kawioru.

Do konkursu zgłosiło się 86 drużyn profesjonalnych kucharzy reprezentujących restauracje z całej Polski. W finale wzięło udział 8 zespołów. Jury pod przewodnictwem Zenon Hołubowski​ wysoko oceniło wszystkie kompozycje. Zwyciężyła Restauracja Szafarnia10 reprezentowana przez Radosława Gierałtowskiego i Łukasza Jabłońskiego. Drugie miejsce zajęła Restauracja Family Cafe/ Restauracja Avocado Marcin Kaczmarek-Pielin/ Grzegorz Filozof. Natomiast trzecie miejsce i wyróżnienie degustacyjne przypadło Pawłowi Pniewskiemu i Bartoszowi Pawłowskiemu z Hotelu Trzy Wyspy***.

Ślimak nie jest łatwym tematem, ale kucharze osiągnęli najwyższy poziom wyczucia smaku oraz pięknej prezentacji na talerzu – powiedział podczas uroczystej gali połączonej z wręczeniem nagród Zenon Hołubowski.

Patronat merytoryczny nad wydarzeniem objęli: Ambasador Francji, Polskie Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.