Sommelierskie Grand Prix w Katowicach

Opublikowano: 14-09-2022

Zwycięzcą pierwszego Gran Prix Food & Wine w Katowicach został Łukasz Górski z restauracji Butchery and Wine w Warszawie. Drugie miejsce w konkursie zajął Bartek Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa, na trzecim miejscu znalazł się Arkadiusz Kurowski z Flaming & Co w Warszawie. W konkursie organizowanym 4 września przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich w hotelu Mercure Katowice Centrum wzięło udział ośmiu zawodników.

Po eliminacyjnym teście teoretycznym sommelierzy mieli za zadanie opisać dane wino (w tym przypadku Spiesheimer Spätburgunder 2018 Trocken – Weingut Becker) w degustacji w ciemno, ułożyć 3-daniowe menu do określonej butelki (był nią Schneider Rosé Feinherb Georg Albrecht Schneider 2020) oraz dobrać napoje do zaproponowanego lokalnego menu, w którym znalazły się szałot śląski, królik duszony ze śliwkami, rolada wołowa z kluskami śląskimi, sosem mięsnym i modrą kapustą oraz kołocz. Na koniec do eklera z fois gras i czereśniami otrzymali Gewurztraminer Artur Metz Michel Léon 2021 i mieli za zadanie uzasadnić, czy to dobre połączenie kulinarne.

W czasie finałowej kolacji trójka finalistów dobierała po jednym winie do każdego z trzech dań, a trafność wyboru oceniali goście, którzy dostali karty do głosowania. Dania przygotowane przez szefa kuchni, Dariusza Paździerę, były szczególnym wzywaniem dla sommelierów ze względu na złożoność smaków i struktury. Na stoły gości trafiły kolejno: jako przystawka wędzony pstrąg z kompresowanym jabłkiem, kalarepą i wasabi, jako danie główne zaserwowano sarnę z puree z fasoli, burakiem, demi glace z czarną porzeczką, a na deser podano brownies z ganache earl grey, orzechami i lodami z buraka.      

Partnerami konkursu byli Wina z Tejo (partner główny, fundujący nagrodę dla zwycięzcy) oraz Bodegas Ximenes Spinola, Wineland, Winnica Turnau, Piwnice Półtorak. Wsparcie techniczne zapewnił Vestofrost.

Kolejne zawody sommelierskie Grand Prix, tym razem w formie degustacji w ciemno, odbędą się 18 września w Gdańsku, a 4-5 listopada w Szczecinie Stowarzyszenie organizuje finał Grand Prix. W terminie 15-16 października w Poznaniu sommelierzy walczyć będą o tytuł Mistrza Polski Młodych Sommelierów.