Spotkanie Fundacji Klubu Szefów Kuchni w zakładach produkcyjnych ?Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski ? Sp. z o.o.

Opublikowano: 06-05-2010

Na zaproszenie Mateusza Mularskiego, współwłaściciela Grupy Producentów Owoców i Warzyw „Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski” grupa szefów kuchni z Fundacji Klubu Szefów Kuchni (Teofilos Vafidis, Mirek Drewniak, Wiesław Bober, Jerzy Pasikowski i Łukasz Konik) przyjechała w dniu 23 kwietnia b.r. (piątek) do gościnnego i wyjątkowo uroczego miasta Pszczyny.

pomidory_szklarnia006.jpg

Po zakwaterowaniu w hoteliku na rynku i kolacji w restauracji o sympatycznej nazwie „Stara Piekarnia” w dniu następnym, czyli z samego rana w sobotę przy słonecznej pogodzie pojechaliśmy do zakładu Bory Malinowskie w Sarnowie koło Katowic największego z sześciu gospodarstw ogrodniczych Państwa Mularskich. Wszystkie sześć gospodarstw prowadzonych jest przez Tadeusza i Marię Mularskich wspólnie z dziećmi; Mateuszem, Marcinem, Maciejem, Agatą i Beatą.

pomidory_szklarnia010.jpg

Szklarnie, które oglądaliśmy to najnowocześniejsze technologie w Polsce uprawy pomidorów na matach z wełny mineralnej oraz w matach z podłożem z kokosa. W części szklarni zamontowane są nowoczesne doświetlania lampami nowej generacji z elektronicznym układem zapłonowym. Doświetlanie umożliwia uprawę pomidorów z pełnym doświetlaniem asymilacyjnym w cyklu całorocznym. Wysokość obiektów to 6,5 m.

pomidory_szklarnia002.jpg

Szklarnie te obsługują nowoczesne komputery klimatyczne oraz dozowniki do zraszania i nawożenia, a ochrona biologiczna oraz zastosowanie trzmieli do naturalnego zapylania kwiatów to jeden ze sposobów dbania o produkt, jakim jest pomidor zdrowy, wyjątkowo dorodny i smaczny. Ponadto zakład posiada profesjonalne pomieszczenia do sortowania i magazynowania pomidorów. Sortownia posiada najnowocześniejszą w kraju specjalistyczną linię do sortowania pomidora gronowego. Magazyny do przechowywania gotowych, zapakowanych produktów są nowoczesnymi komorami z możliwością regulacji temperatury i utrzymywania zadanych parametrów chłodniczych.

pomidory_szklarnia011.jpg

Szklarnie te są jednym z najnowocześniejszych obiektów szklarniowych w Polsce dorównującym standardom europejskim i spełniają warunki Unii Europejskiej. Gospodarstwo, jakie mieliśmy możliwość zobaczyć jest jednym z największych gospodarstw szklarniowych w Polsce zajmujących się również produkcją rozsady warzyw szklarniowych, gdyż dysponuje najnowocześniejszymi mnożarkami dostępnymi na rynku, na powierzchni 5 ha o najnowocześniejszej technologii pozwalającej na osiąganie najlepszych warunków do hodowli rozsady.

pomidory_szklarnia022.jpg pomidory_szklarnia020.jpg

Po kilkugodzinnym zwiedzaniu wspaniałych szklarni z pomidorami i rozsadami ogórków, Pan Mateusz Mularski zaprosił nas na zwiedzanie muzeum piwowarstwa „Tyskie Browarium”, które było kolejnym ciekawym punktem naszej kulinarno-towaroznawczej wycieczki po której pojechaliśmy dla odprężenia zobaczyć hodowlę pszczyńskich żubrów.

pomidory_szklarnia031.jpg pomidory_szklarnia030.jpg

Ukoronowaniem wyjątkowo ciekawego dnia była wizyta w szklarniach znajdujących się w Pszczynie a zarządzanych przez naszego gospodarza Pana Mateusza Mularskiego. W odróżnieniu od szklarni w Borach Malinowskich, gdzie głównym produktem uprawy są pomidory truskawkowe i tzw. pomidory na gronach, w Pszczynie oglądaliśmy uprawę pomidorów malinowych wyjątkowo cenionych przez polskich konsumentów.

Koniec dnia to wspaniała i wyjątkowo bogata w różnorodne dania, kolacja w restauracji w hotelu „Zamkowy” w Pszczynie.

pomidory_szklarnia034.jpg

Za wspaniałą organizację spotkania w Pszczynie w dniach 23 i 24 kwietnia oraz za dotychczasowe wsparcie i dalsze propozycje współpracy, Fundacja Klubu Szefów Kuchni chciałaby bardzo serdecznie podziękować całej wyjątkowej rodzinie Państwa Mularskich.

Jerzy Pasikowski