Sprawozdanie z działalności Zarządu OSSKiC R. Pomorze
Opublikowano: 03-12-2009
Sprawozdanie z działalności Zarządu Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski w latach
2005-2009
Dnia 01.09.2005 w Hotelu Posejdon w Gdańsku odbyły się kolejne, zgodne ze statutem wybory do władz Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski . W zebraniu wzięło udział 86 członków SPKIC RP z czego 86 osoby miały prawo do głosowania.
Zarząd SPKIC rp 2005 -2009:
Prezes: K. Szulborski ,
V-ce Prezes: Z. Senwicki,
V-ce Prezes: W. Dembowski,
Sekretarz: A. Nagórska,
Skarbnik: A. Ławniczak,
Członek zarządu: T. Deker, M. Pietrzak.
Komisja Rewizyjna SPKIC rp 2005 -2009:
Paweł Rądlewski, Jan Tomczyński, Paweł Macioszczyk, Krzysztof Zabłocki, Edward Sikorski.
ZAŁOŻENIE ZARZĄDU "Stworzyć wizję określającą zasadniczą filozofię i kierunek rozwoju Stowarzyszenia poprzez powołanie zespołu kucharzy, który zgłębi tajniki kuchni pomorskiej i kaszubskiej oraz będzie ją promował na arenie Międzynarodowej."
W 2006 roku Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski liczyło 136 osób ( zgodnie z zapłaconymi składkami ). W tym okresie Zarząd wraz z członkami SPKIC rp. zorganizowali i wykonali popularyzując pomorską sztukę kulinarna następujące imprezy kulinarne:
– Pokazy i promocja produktów firm sponsorskich w trakcie comiesięcznych zebrań.
– Udział w XV Finale WOŚP wykonanie 1500 porcji pierogów z farszem rybnym.
– Udział w IV Konkursie Włoskiej Sztuki Kulinarnej w Warszawie.
– GASTROEXPO- organizacja konkursu kulinarnego.
– AMBERIF Międzynarodowe Targi Bursztynu, promocja zupy bursztynowej.
– Gdańskie Targi Turystyczne – pokazy kulinarne i promocja firm sponsorskich.
– Oprawa kulinarna Ogólnopolskiego Konkursu „Policjant Ruchu Drogowego 2006”.
– Pomoc w organizacji festynu rodzinnego z okazji Dnia Matki i Dnia Dziecka.
– Udział w imprezach organizowanych przez SUDETY IT.
– Organizacja III Mistrzostw Polski – DORSZOWE ŻNIWA (01-04.06.2006).
– Udział w VI Mistrzostwach Polski w Potrawach z Ryb „Sielawa Blues”.
– Współorganizacja VII Festiwalu Dobrego Humoru.
– VII Mistrzostw Świata w Poławianiu Bursztynu – Jantar.
– Jarmark Dominikański-pokazy kulinarne i promocja firm. – Organizacja kulinarna wystaw artystycznych w OWS „Bałtyk” w Jastrzębiej Górze .
– Jarmark Gwiazdkowy- konkurs kulinarny.
SZKOLENIA WSZYSTKICH CZŁONKÓW SPKIC RP W NOWO OTWARTYM STUDIO KULINARNYM PRZY Komendzie Wojewódzkiej Policji w Gdańsku.
W 2006 roku odbyło się 10 comiesięcznych zebrań z członkami SPKIC RP.
Sponsorami SPKIC RP były następujące firmy:
ECOLAB , MEDIUM-FAGOR , FARM-FRITES , BONNDUELLE , CHEMAN, GRONEX, WITEX-HANDEL, NESTLE , NESTLE-SCHELLER .
W 2007 roku Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski liczyło 106 osób ( zgodnie z zapłaconymi składkami ).
Odbyły się wybory uzupełniające. Za A. Nagórską, która złożyła rezygnację z powodów osobistych i braku czasu na funkcje Sekretarza powołano K. Wierzbę. Odwołano nieangażującego się w prace Stowarzyszenia pierwszego Członka Zarządu M. Pietrzaka i powołano na to miejsce T.Seide , odwołano również po pisemnej rezygnacji z powodu zwiększonych obowiązków zawodowych T. Dekera i powołano P. Tworkowskiego .
W 2007r. po wyborach uzupełniających Zarząd SPKIC rp składał się z :
Prezes: K. Szulborski, V-ce Prezes: Z. Senwicki, V-ce Prezes: W. Dembowski,
Sekretarz: K. Wierzba, Skarbnik: A. Ławniczak oraz Członkowie zarządu: T. Seide i P. Tworkowski.
W tym okresie Zarząd wraz z członkami SPKIC rp zorganizował i wykonał popularyzując pomorską sztukę kulinarna następujące imprezy kulinarne:
– Udział w XVI Finale Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
– Udział V Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej w Warszawie .
– GASTROEXPO- organizacja konkursu kulinarnego.
– AMBERIF Międzynarodowe Targi Bursztynu.
– Gdańskie Targi Turystyczne – konkurs kulinarny.
– Oprawa kulinarna Ogólnopolskiego Konkursu „Policjant Ruchu Drogowego 2007”.
– Organizacja IV Mistrzostw Polski – DORSZOWE ŻNIWA.
– Współorganizacja VIII Festiwalu Dobrego Humoru.
– VIII Mistrzostw Świata w Poławianiu Bursztynu – Jantar.
– Jarmark Dominikański- pokazy kulinarne.
– Jarmark Gwiazdkowy- konkurs kulinarny. – „Zdrowe jedzenie, to zdrowe życie” kucharze w szkole podstawowej nr50.
W 2007 roku odbyło się 12 comiesięcznych zebrań z członkami SPKIC.
Sponsorami SPKIC RP były następujące firmy:
ECOLAB , MEDIUM-FAGOR , FARM-FRITES , BONNDUELLE , CHEMAN, GRONEX WITEX-HANDEL, TOGO , NESTLE , NESTLE-SCHELLER .
W 2008 roku Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski liczyło 97 osoby ( zgodnie z zapłaconymi składkami ). W tym okresie Zarząd wraz z członkami SPKIC rp zorganizował i wykonał popularyzując pomorską sztukę kulinarna następujące imprezy kulinarne:
Pokazy i promocja produktów firm sponsorskich w trakcie comiesięcznych spotkań członków SPKiC RP w pierwszy poniedziałek każdego miesiąca o godz. 18.00.
– Udział w XVII Finale WOSP – gotowanie 300 litrów zupy grochowej.
– Udział w VIII Konkursie Włoskiej Sztuki Kulinarnej w Warszawie (Hotel Mariott).
– GASTROEXPO- KONKURS KULINARNY Z FIRMĄ BONDUELLE – ZIELONE CZAPKI.
– AMBERIF – Międzynarodowe Targi Bursztynu (MTG S.A.) .
– Organizacja V Mistrzostw Polski – Dorszowe Żniwa (Skwer Kościuszki w Gdyni.
– Współorganizacja IX Festiwalu Dobrego Humoru (Targ Węglowy Gdańsk).
– IX Mistrzostwa Świata w Poławianiu Bursztynu – pokazy kulinarne.
– Udział w Olimpiadzie Kulinarnej Erfurt 2008 ( KUCHNIA REGIONALNA ).
Reprezentacja POMERANIA TEAM składająca się z Członków Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski zdobyla po raz pierwszy w Historii Gastronomi Polskiej i Pomorskiej Brązowy medal na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie- najbardziej prestiżowym konkursie kulinarnym na Świecie.
W 2008 roku odbyło się 8 zebrań z członkami SPKIC RP
Sponsorami SPKIC RP były następujące firmy:
ECOLAB, FARM-FRITES , CHEMAN, GRONEX, TOGO , NESTLE , NESTLE-SCHELLER.
Zmieniono siedzibę Stowarzyszenia z ul. Kaplicznej 30 Gdańsk 80-749 na Mierzeszyn 80-041 ul. Polna 4 .
W 2009 roku Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski liczyło 50 osóby ( zgodnie z zapłaconymi składkami ). W tym okresie Zarząd wraz z członkami SPKIC rp zorganizował i wykonał popularyzując pomorską sztukę kulinarna następujące imprezy kulinarne:
-Pokazy i promocja produktów firm sponsorskich wśród członków SPKiC RP.
– Udział w IX Konkursie Włoskiej Sztuki Kulinarnej w Warszawie (Hotel LORD ).
– GASTROEXPO- KONKURSU KULINARNY z Carving Team Polska.
– Organizacja VI Mistrzostw Polski – Dorszowe Żniwa .
– Współorganizacja X Festiwalu Dobrego Humoru (Targ Węglowy Gdańsk).
– X Mistrzostwa Świata w Poławianiu Bursztynu – pokazy kulinarne.
V-ce Prezes Z.Senwicki złożył pisemną rezygnacje z pełnionej funkcji , którą Zarząd przyjął jednogłośnie, jednocześnie przekazując obowiązki V-ce Prezesa W.Dembowskiemu.
NA ZDJĘCIACH PRZEDSTAWIAMY NAJWAŻNIEJSZE FAKTY Z ŻYCIA SPKIC RP 2005-2009 ORAZ ZDJECIA NASZYCH PRZYJACIÓŁ
W 2009 roku odbyło się 5 zebrań z członkami SPKIC RP
Pomimo dużego światowego kryzysu gospodarczego zostali z nami następujący sponsorzy:
ECOLAB, FARM-FRITES , CHEMAN, GRONEX.
Patroni SPKIC RP
Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego
Urząd Prezydenta Miasta Gdańsk
Biuro Lecha Walesy
Nasze Znane Marki
Ustępujący Zarząd SPKIC rp składa serdeczne podziękowania za współpracę wszystkim swoim członkom i przyjaciołom oraz gorąco dziękuje za hojność wszystkim Sponsorom
Relacja z Walnego Zebrania Sprawozdawczo-Wyborczego Członków Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski odbytego dnia 01.12.2009 w Restauracji
„ Riviera” w Gdyni
Porządek obrad
1. Otwarcie zebrania
2. Wybór przewodniczącego i sekretarza zebrania
3. Powołanie prezydium zebrania (Zarząd, goście)
4. Zatwierdzenie porządku obrad
5. Wybór komisji regulaminowych:
a) mandatowej
b) uchwał i wniosków
6. Sprawozdanie z działalności Zarządu z bieżącej kadencji
7. Sprawozdanie komisji rewizyjnej
8. Dyskusja
9. Sprawozdanie komisji mandatowej
10. Sprawozdanie komisji rewizyjnej – udzielenie absolutorium Zarządowi
11. Wybór komisji skrutacyjnej
12. Wybór nowych członków Zarządu Stowarzyszenia i komisji rewizyjnej
13. Sprawozdanie komisji uchwał i wniosków
14. Podanie wyników wyborów
15. Zamknięcie zebrania.
W zebraniu wzięło udział 32 członków Spkic rp
Komisja mandatowa ( skrutacyjna ) z przewodniczącym Krzysztofem Zdunkiem – drugi od lewej
Komisja uchwał i wniosków z przewodniczącym Tomaszem Milewskim – pierwszy od prawej
Uznając za wzorową pracę Zarządu SPKIC rp za okres od 01.09.2005 do 01.12.2009, na wniosek komisji rewizyjnej, członkowie zebrania jednogłośnie udzielili absolutorium ustępującemu Zarządowi
Członkowie SPKIC rp wybrali nową Komisję Rewizyjną w składzie
Przewodniczący-Artur Szymański
V-Ce Przewodniczący Krzysztof Wierzba
Członek Komisji -Paweł Rondlewski
Członek Komisji-Andrzej Węcławowicz
Od lewej K. Wierzba , P. Rondlewski , A. Syzmański , A. Węcławowicz
Członkowie SPKIC rp wybrali nowy Zarząd Główny w składzie
Prezes Zarządu – Krzysztof Szulborski
I Wiceprezes Zarządu – Wojciech Dembowski
II Wiceprezes Zarządu – Przemysław Formala
Sekretarz Zarządu – Andrzej Ławniczak
Skarbnik Zarządu – Tomasz Seide
I Członek Zarządu- Dariusz Danielewicz
II Członek Zarządu- Paweł Macioszczyk
Od lewej Paweł Macioszczyk, Przemek Formela , Dariusz Danielewicz , Krzysiek Szulborski , Andrzej Ławniczak , Wojtek Dembowki , Tomek Seide
Adam Trzewik z Firmy Gronex oraz Bartłomiej Zwierzycki z firmy Farm – Frites Wieloletni Przyjaciele Pomorskich Kucharzy ufundowali wszystkim Członkom SPKIC rp miłe niespodzianki za które bardzo serdecznie dziękujemy
Relacje przesłał w imieniu starego i nowego Zarządu SPKIC rp Krzysztof Szulborski