Sprawozdanie z Konkursu Kulinarnego w Sankt Petersburgu

Opublikowano: 01-04-2010

 

 2-logokonkursu.jpg1-petersburg.jpg

Oficjalne Sprawozdanie z Konkursu Kulinarnego, który odbył się w dniach 10 – 12 marca 2010 r. w Sankt Petersburgu w Rosji.

Nazwa miasta w ciągu wieków ulegała zmianie. Pierwotnie na cześć św. Piotra nazywało się Sankt Piterburg, co było wzorowane na niderlandzkiej wymowie Sint Petersburg – car Piotr I przez pewien czas przebywał w młodości w Holandii. Później ustabilizowała się nazwa w obecnym od niemieckim brzmieniu.

Po wybuchu pierwszej wojny światowej, 18 sierpnia 1914 niemiecko brzmiącą nazwę zamieniono ze względów patriotycznych na jej rosyjskie tłumaczenie Piotrogród. Ponad dziesięć lat później, 26 stycznia 1924 Piotrogród stał się Leningradem – w ten sposób uczczono pamięć Włodzimierza Lenina, zmarłego przywódcy Rosji Radzieckiej. Po upadku ZSRR, 7 listopada 1991, w wyniku referendum przeprowadzonego wśród mieszkańców, miastu przywrócono dawną nazwę.

Pitier – to z kolei nieoficjalna, pieszczotliwa, potoczna nazwa miasta, która funkcjonowała już w XIX wieku, było używane zarówno w czasach radzieckich, jak też obecnie. Stosuje się też określenie północna stolica.

 

VIII Międzynarodowy Konkurs Kulinarny

pod nazwą

"BALTIC CULINARY STAR CUP"

Polskę reprezentował zespół  kulinarny  – BBQ  FIRE  HORNS.

3-firehorns-logo.jpg

W Petersburgu BBQ Fire Horns

wywalczyli trzecie miejsce

nagrodzone przez Rosyjskich Sponsorów i Publiczność.

4-wspanialych.jpg  5-puchar.jpg

    

Członkowie BBQ Fire Horns, w którego skład weszli:

 6-polishteam.jpg Manager – Andrzej Bryk

Team Chef Narodowej Młodzieżowej Reprezantacji w Olimpiadzie Kulinarnej ERFURT 2004

Asst. Manager – Mariusz Nowicki

Team Chef Narodowej Młodzieżowej Reprezantacji w Olimpiadzie Kulinarnej LUXEMBURG 2006

 

7-bryk.jpg 8-nowicki.jpg

Kapitan – Zbigniew Łegowski

Uczestnik wielu renomowanych  konkursów organizowanych przez OSSKiC.

Szef Kuchni Restauracja "Presto" Warszawa

9-legowski.jpg

 Kucharz – Paweł Wojtkowski

Zdobywca Pucharu "Złotej Korony" w konkursie kulinarnym "Kuchnia Polska wczoraj i Dziś" 2009

Szef Kuchni Restauracja "Papu" Warszawa

10-wojtkowski.jpg

Koordynator – Krzysztof Gawlik

Ekspert Kulinarny Firmy RM Gastro

 11-gawlik.jpg

Kucharz – Daniel Gołębiewski – Zdobywca Pucharu "Złotej Korony" w konkursie kulinarnym "Kuchnia

Polska wczoraj i Dziś" 2009 –

właściciel Restauracja "Akademia Smaku" Warszawa

12-golebiowski.jpg


…do konkursu przygotowywali się od ponad 4 miesięcy…

Konkurs składał się z trzech zadań :

I. W przeciągu 120 minut trzeba było przygotować narodową zimną przekąskę w temacie „Sałatka z ryby dla jednej osoby  na 9 talerzach (1 porcja do prezentacji + 8 mini porcji do degustacji – dla jurorów).

W tej konkurencji wystartował  Daniel  Gołębiewski.

13-pierwszydzien.jpg

II.  W przeciągu 120 minut trzeba było przygotować danie z wykorzystaniem polędwicy wołowej  na 9 talerzach (1 porcja do prezentacji + 8 mini porcji do degustacji – dla jurorów).

 

W tej konkurencji wystartował  Paweł  Wojtkowski.

 

III . W przeciągu 120 minut trzeba było przygotować przekąski bankietowe w formie bufetu (6 porcja do prezentacji + 8 mini porcji do degustacji – dla jurorów). Ta konkurencja rozgrywana była w stylu „black box”.



W tej konkurencji wystartował  Zbigniew Łegowski – kapitan teamu.

14-werdykt.jpg

Zespół kulinarny BARBECUE FIRE HORNS otrzymał rekomendację Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, za co na ręce Prezesa Dariusza Zahorańskiego składamy podziękowania.

Zespół BBQ Fire Horns pragnie podziękować wszystkim Sponsorom zaangażowanym w pomoc w przygotowaniach do Konkursu

Wyjazd nasz wspierały Firmy :

15-renault.jpgFIRMA RENAULT POLSKA – Udostępnił nam samochód Marki Renault Traffic Maxi ( 9 osobowy z dużą ładownią – dzięki takiemu rozwiązaniu 6-cio osobowy zespół mógł w komfortowych warunkach odbyć podróż do Sankt Petersburga oddalonego od Warszawy około 1500 km.Samochód spisał się na medal. Nie dał się pokonać dziurawym jak Holenderski ser drogom w Rosji)

 

16-limito.jpg FIRMA LIMITO – Zaopatrzyła nas w łososia na treningi i konkurs.

17-witeks.jpg FIRMA WITEKS – Wypożyczyła zastawę stołową i szkło do prezentacji naszych prac

18-rmgastro.jpg

FIRMA RETIGO RM GASTRO – udostępniła wyposażenie sprzętowe ( piec Konwekcyjny,  logistyka i pomoc merytoryczną w postaci Konsultacji Krzysztofa Gawlika – Eksperta Kulinarnego RM Gastro


19-makton.jpgFIRMA MAKTON – Zaopatrzyła nas w najwyższej jakości sezonowaną polędwicę wołową na konkurs i treningi oraz zakupiła nam Vizy i Ubezpieczenie do Rosji.

20-gronex.jpg FIRMA GRONEX – Zaopatrzyła nas w świeże warzywa i owoce potrzebne na  treningi

21-logorobotcoupe.jpg FIRMA ROBOT COUPE – Udostępniła  wyposażenie sprzętowe w postaci miksera i ford procesora do rozdrabniania farszu.

22-akcent.jpg FIRMA AKCENT CATERING – transport, logistyka, treningi, pomoc merytoryczna

23-piekarniaszwajcarska.jpg FIRMA INTER EUROPOL

24-cheman.jpgFIRMA CHEMAN – uniformy

 

25-stalgast.jpg FIRMA STALGAST – sprzęt

FIRMA CERSANIT –  płyty marmurowe, na których serwowaliśmy „black box”

PATRONI  MEDIALNI:  PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY , PAPAJA , GASTROMANIAK                 

 26-przegladgastronomiczny.jpg     27-papaja.jpg    28-gastromaniak-logo-3.jpg

 

Dziękujemy wszystkim Koleżankom i Kolegom z OSSKiC ,  którzy trzymali za nas kciuki.

Obiecujemy że jeszcze nie raz zawalczymy na arenie krajowej i zagranicznej.

Pozdrawiamy – BBQ Fire Horns.

W imieniu BBQ FIRE HORNS

Piotr Szczygielski- szczYpior