Sprawozdanie z Konkursu Kulinarnego w Sankt Petersburgu
Opublikowano: 01-04-2010
Nazwa miasta w ciągu wieków ulegała zmianie. Pierwotnie na cześć św. Piotra nazywało się Sankt Piterburg, co było wzorowane na niderlandzkiej wymowie Sint Petersburg – car Piotr I przez pewien czas przebywał w młodości w Holandii. Później ustabilizowała się nazwa w obecnym od niemieckim brzmieniu.
Po wybuchu pierwszej wojny światowej, 18 sierpnia 1914 niemiecko brzmiącą nazwę zamieniono ze względów patriotycznych na jej rosyjskie tłumaczenie Piotrogród. Ponad dziesięć lat później, 26 stycznia 1924 Piotrogród stał się Leningradem – w ten sposób uczczono pamięć Włodzimierza Lenina, zmarłego przywódcy Rosji Radzieckiej. Po upadku ZSRR, 7 listopada 1991, w wyniku referendum przeprowadzonego wśród mieszkańców, miastu przywrócono dawną nazwę.
Pitier – to z kolei nieoficjalna, pieszczotliwa, potoczna nazwa miasta, która funkcjonowała już w XIX wieku, było używane zarówno w czasach radzieckich, jak też obecnie. Stosuje się też określenie północna stolica.
pod nazwą
"BALTIC CULINARY STAR CUP"
Polskę reprezentował zespół kulinarny – BBQ FIRE HORNS.
W Petersburgu BBQ Fire Horns
wywalczyli trzecie miejsce
nagrodzone przez Rosyjskich Sponsorów i Publiczność.
Członkowie BBQ Fire Horns, w którego skład weszli:
Manager – Andrzej Bryk
Team Chef Narodowej Młodzieżowej Reprezantacji w Olimpiadzie Kulinarnej ERFURT 2004
Asst. Manager – Mariusz Nowicki
Team Chef Narodowej Młodzieżowej Reprezantacji w Olimpiadzie Kulinarnej LUXEMBURG 2006
Kapitan – Zbigniew Łegowski
Uczestnik wielu renomowanych konkursów organizowanych przez OSSKiC.
Szef Kuchni Restauracja "Presto" Warszawa
Kucharz – Paweł Wojtkowski
Zdobywca Pucharu "Złotej Korony" w konkursie kulinarnym "Kuchnia Polska wczoraj i Dziś" 2009
Szef Kuchni Restauracja "Papu" Warszawa
Koordynator – Krzysztof Gawlik
Ekspert Kulinarny Firmy RM Gastro
Kucharz – Daniel Gołębiewski – Zdobywca Pucharu "Złotej Korony" w konkursie kulinarnym "Kuchnia
Polska wczoraj i Dziś" 2009 –
właściciel Restauracja "Akademia Smaku" Warszawa
…do konkursu przygotowywali się od ponad 4 miesięcy…
Konkurs składał się z trzech zadań :
I. W przeciągu 120 minut trzeba było przygotować narodową zimną przekąskę w temacie „Sałatka z ryby dla jednej osoby na 9 talerzach (1 porcja do prezentacji + 8 mini porcji do degustacji – dla jurorów).
W tej konkurencji wystartował Daniel Gołębiewski.
II. W przeciągu 120 minut trzeba było przygotować danie z wykorzystaniem polędwicy wołowej na 9 talerzach (1 porcja do prezentacji + 8 mini porcji do degustacji – dla jurorów).
W tej konkurencji wystartował Paweł Wojtkowski.
III . W przeciągu 120 minut trzeba było przygotować przekąski bankietowe w formie bufetu (6 porcja do prezentacji + 8 mini porcji do degustacji – dla jurorów). Ta konkurencja rozgrywana była w stylu „black box”.
W tej konkurencji wystartował Zbigniew Łegowski – kapitan teamu.
Zespół kulinarny BARBECUE FIRE HORNS otrzymał rekomendację Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, za co na ręce Prezesa Dariusza Zahorańskiego składamy podziękowania.
Zespół BBQ Fire Horns pragnie podziękować wszystkim Sponsorom zaangażowanym w pomoc w przygotowaniach do Konkursu
Wyjazd nasz wspierały Firmy :
FIRMA RENAULT POLSKA – Udostępnił nam samochód Marki Renault Traffic Maxi ( 9 osobowy z dużą ładownią – dzięki takiemu rozwiązaniu 6-cio osobowy zespół mógł w komfortowych warunkach odbyć podróż do Sankt Petersburga oddalonego od Warszawy około 1500 km.Samochód spisał się na medal. Nie dał się pokonać dziurawym jak Holenderski ser drogom w Rosji)
FIRMA LIMITO – Zaopatrzyła nas w łososia na treningi i konkurs.
FIRMA WITEKS – Wypożyczyła zastawę stołową i szkło do prezentacji naszych prac
FIRMA RETIGO RM GASTRO – udostępniła wyposażenie sprzętowe ( piec Konwekcyjny, logistyka i pomoc merytoryczną w postaci Konsultacji Krzysztofa Gawlika – Eksperta Kulinarnego RM Gastro
FIRMA MAKTON – Zaopatrzyła nas w najwyższej jakości sezonowaną polędwicę wołową na konkurs i treningi oraz zakupiła nam Vizy i Ubezpieczenie do Rosji.
FIRMA GRONEX – Zaopatrzyła nas w świeże warzywa i owoce potrzebne na treningi
FIRMA ROBOT COUPE – Udostępniła wyposażenie sprzętowe w postaci miksera i ford procesora do rozdrabniania farszu.
FIRMA AKCENT CATERING – transport, logistyka, treningi, pomoc merytoryczna
FIRMA INTER EUROPOL
FIRMA CHEMAN – uniformy
FIRMA STALGAST – sprzęt
FIRMA CERSANIT – płyty marmurowe, na których serwowaliśmy „black box”
PATRONI MEDIALNI: PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY , PAPAJA , GASTROMANIAK
Dziękujemy wszystkim Koleżankom i Kolegom z OSSKiC , którzy trzymali za nas kciuki.
Obiecujemy że jeszcze nie raz zawalczymy na arenie krajowej i zagranicznej.
Pozdrawiamy – BBQ Fire Horns.
W imieniu BBQ FIRE HORNS
Piotr Szczygielski- szczYpior