Sukces Polskich Kucharzy ? Złoci medaliści w gulaszu
Opublikowano: 16-09-2009

12 września 2009 w Czeskim Prerovie odbył się V finał Kulinarnego Pucharu Republiki Czeskiej w przygotowaniu gulaszu zwany przez mieszkańców małymi Mistrzostwami Świata ( jest to jedyny taki konkurs na Świecie )
Zespoły musiały w ciągu 5 godzin zaaranżować swoje stoisko, przygotować 15 litrów autorskiego gulaszu i w animacyjny, ciekawy sposób podawać swoje potrawy przybyłym gościom.
W konkursie wystąpiło 40 zespołów.
Polskę reprezentowała Narodowa Reprezentacja Polski Ghosts of Fire BBQ Team w składzie:
Krzysztof Szulborski – Menager reprezentacji, Właściciel firmy King`s
Jacek Kempa– kapitan reprezentacji, Szef Kuchni restauracji Wieża Ciśnień z Wrocławia, jeden z najbardziej doświadczonych kucharzy specjalizujących się w BBQ
Jan Rado – Pomysłodawca wyjazdu, projektant stoiska ekspozycyjnego, organizator wielu konkursów kucharskich w Bydgoszczy
Adam Michalski – Światowej klasy kucharz, trener wielu ekip kucharskich które odnosiły sukcesy w kraju i zagranicą, Właściciel firmy Perfecter
Stefan Birek– Telewizyjny kucharski Show – men znany z programu "Kawa czy Herbata" Organizator konkursu kulinarnego "Kuchnia Polska wczoraj i dziś" Szef kuchni Hotelu Lord w Warszawie.
Michał Skrzypczak – Znany bydgoski Szef Kuchni obecnie pracujący w Karczmie Rzym
Robert Poliński – jeden z najbardziej znanych kucharzy firmy Unilever, specjalizujący się w daniach jednogarnkowych
Maciej Jagielski – Bydgoski kucharz specjalizujący się w kuchni fusion łącząc tradycje i nowoczesność
Rafał Rąpała – reprezentacyjny informatyk i fotograf
Przygotowaliśmy gulasz z następujących składników :
Receptura na 10 porcji
Sekretny Gulasz Polskich Mnichów
Składniki potrawy
– Wołowina zrazowa 1kg
– Szynka wieprzowa 1 kg
– Gicz cielęca 1 kg
– Comber jagnięcy 1 kg
– Warzywa (marchew, cebula, seler, por, pietruszka) 2 kg
– Borowiki 1 kg
– Borowiki suszone 200 g
– Papryka ( czerwona, zielona ) 1 kg
– Papryka wędzona b/s 300 g
– Suszone pomidory 200 g
– Kluski staropolskie 0,5 kg
– Rosół drobiowy 4 litry
– Oliwa z winogron
– Czosnek
– Pulpa pomidorowa
– Maślanka
– Przyprawy: ziele angielskie, kolendra, liść laurowy, jałowiec, majeranek, pieprz, chili, rozmaryn, tymianek,mięta, kminek, sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek niedźwiedzi,
– 100 letnia Śliwowica bursztynowa Mnichów
Styl i animacja jaką wybrała Polska ekipa to „ Mnichowie Polscy „TEAM UBRAŁA FIRMA GRAPIL Z PIŁY a potrawa nosiła nazwę SEKRETNY GULASZ POLSKIEGO MNICHA
Drużyna Ghosts of Fire BBQ Team w V Edycji Kulinarnego Pucharu Czech zdobyła PIERWSZE MIEJSCE ( Pierwszy raz udało się to ekipie międzynarodowej )
Dziękujemy bardzo sponsorom dzięki którym na pewno nie było by naszego sukcesu
Janex z Warszawy – SPONSOR MIĘSA I WĘDLIN
Grapil z Piły – SPONSOR STROJÓW KUCHARSKICH I STROJÓW MNICHÓW
Piekarnia 7 Siódmiak z Bydgoszcy – SPONSOR PIECZYWA
WSG z Bydgoszczy – SPONSOR PLAKATÓW I REKLAM
Stalgast – SPONSOR SPRZĘTU GASTRONOMICZNEGO
Relacje Przesłał Sekretariat Drużyny
