Szampan – tendencja zwyżkowa

Opublikowano: 19-02-2010

Dotknięty recesją popyt na szampana na krajowych rynkach Anglii i Francji zaczął się stabilizować w ostatnich dwóch miesiącach dzięki licznym zabawom i świętowaniu. Daniel Lorson z CIVC ( Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne) przewiduje, że  liczba wyeksportowanych butelek szampana w 2010 roku sięgnie 295 milionów.

507972_champagne.jpg

Philippe Baijot, dyrektor generalny marki szampana Lanson również skomentował ten wynik  jako bardzo dobry, gdyż krajowa sprzedaż szampana we Francji jest lepsza niż na rynkach eksportowych. Niektórzy jednak podchodzą do tego faktu sceptycznie. Pomimo wzrostu, dyrektor generalny firmy Mumm i Perrier-Jouët Michel Letter ostrzegł, iż to nagłe ożywienie mogło być spowodowane sprzedażą tańszych marek.

Bez względu na opinię i spory ekspertów i ekonomistów szampan to niewątpliwie nieodłączny atrybut każdego przyjęcia.  Warto również pamiętać, że można go używać do gotowania, jako składnik ciekawych dań i deserów. Interesujący i inspirujący przepis z wykorzystaniem właśnie tego trunku autorstwa samego Karola Okrasy można znaleźć tutaj.

źródło: http://www.asiacuisine.com/index.php?id=102&n=7