-
Na liście The Best Chef 2022 znalazł się jeden Polak – na 92. pozycji uplasował się Przemysław Klima, szef kuchni krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881. Grafika: materiały prasowe
Drugie miejsce w rankingu The Best Chef zajął Rene Redzepi z kopenhaskiej Nomy 2.0, a trzecie Joan Roca z restauracji El Celler de Can Roca w hiszpańskiej Gironie. Na liście znalazł się jeden Polak – na 92. pozycji uplasował się Przemysław Klima, szef kuchni krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881. Pełna setka laureatów na stronie thebestchefawards.com.
Gala finałowa była poprzedzona dwoma dniami wymiany wiedzy podczas Area Talks i Food Meets Science. Oprócz listy Top 100, The Best Chefs Awards ogłosiło 12 wyróżnień. Oto one!
-
Zdobywcy nagród specjalnych ogłoszonych podczas gali The Best Chef Awards powered by Perlage w Madrycie. Zdjęcie: materiały prasowe
Nagrody specjalne
– The Best Chef Voted by Professionals Award powered by Glovo: Dabiz Muñoz (DiverXO, Madrid, Spain)
– The Best Chef Pastry Award powered by Valrhona: Antonio Bachour (Bachour, Coral Gables, United States)
– The Best Chef Pristine Award powered by GinRaw: Ana Roš (Hiša Franko, Kobarid, Slovenia)
– The Best Chef Dining Experience Award powered by Ron Matusalem: Anne-Sophie Pic (Pic, Valence, France)
– The Best Chef FoodArt Award powered by Arturo Sánchez: Natsuko Shoij (Éte, Tokyo, Japan)
– The Best Chef City Gourmet Award powered by Correos: Dabiz Muñoz (DiverXO, Madrid, Spain)
– The Best Chef Innovation Award powered by Custom Culinary: Josh Niland (Saint Peter, Sydney, Australia)
– The Best Chef Rising Star Award powered by Perrier-Jouët: Jessica Rosval (Casa Maria Luigia, Modena, Italy)
– The Best Chef New Entry powered by Le Nouveau Chef: Riccardo Camanini (Lido 84, Gardone Riviera, Italy)
– The Best Chef Pizza Award powered by Molini Pizzuti: Franco Pepe (Pepe in Grani, Caiazzo, Italy)
– The Best Chef Legend Award powered by Difference Coffee: Pierre Koffmann (Tarbes, France, 1948)
– The Best Chef Science Award powered by Academia Madrileña de Gastronomía: Andoni Luis Aduriz (Mugaritz, Rentería, Spain)
-
Szósta edycja The Best Chef Awards powered by Perlage zakończyła się w Madrycie w nocy 20 września wielką galą, podczas której ogłoszono listę 100 najlepszych szefów kuchni na świecie. Zdjęcie: materiały prasowe
Jak wygląda glosowanie?
Coroczna klasyfikacja najlepszych szefów kuchni na świecie to wynik opinii i głosów 350 osób. O ostatecznym składzie nowej listy Top 100 decyduje 100 szefów kuchni, którzy pojawili się w poprzednim rankingu, 100 nowych kandydatów oraz 150 ekspertów (dziennikarzy, krytyków, koneserów, fotografów) odpowiedzialnych za wskazanie nowych kandydatów do listy Top100.
The Best Chef Awards wyróżnia ludzi, a nie restauracje. Glosujący skupiają się na szefie kuchni, jego podejściu do gotowania i tym, co go wyróżnia. Dobre gotowanie to za mało, liczą się także: kreatywność, inteligencja, pasja, innowacyjność, zrównoważony rozwój, nowe technologie nauka i pozytywny wpływ na społeczeństwo.