Szkolenie Dilmah w Akademii Kurta Schellera

Opublikowano: 06-10-2009

img_2716_resize.jpg

Z okazji rozpoczynających się w październiku Dni Herbaty, w dniach 4-7 października gościł w Polsce Merrill J. Fernando – założyciel Dilmah, wybitny kiper herbaty oraz działacz społeczny.

Merrill J. Fernando, który niedawno obchodził sześćdziesięciolecie swojej profesjonalnej przygody

z herbatą, to jeden z najlepszych i najbardziej doświadczonych kiperów na świecie – autor wszystkich herbat Dilmah. Okazja do wizyty w Polsce była podwójna – pokaz kiperski adresowany do szefów kuchni w Akademii Kurta Schellera oraz finał 3. ogólnopolskich mistrzostw Dilmah Tea Sommelier Competition 2009, który miał miejsce w warszawskim Traffic Clubie.

Spotkanie w Akademii Kurta Schellera miało charakter warsztatowy – Merrill J. Fernando dokonał prezentacji pełnej gamy herbat, wyjaśnił różnice pomiędzy poszczególnymi ich rodzajami i odmianami, zwracał uwagę zebranych na te cechy naparów i liści, które decydują o charakterze każdej herbaty.

img_2727_resize.jpg

img_2734_resize.jpg

Dilhan C. Fernando przedstawił sposoby parzenia herbaty oraz ich właściwości zapachowe i smakowe. Przedstawił również rodzaje herbat, które pasują czy to do dań słonych, słodkich, owocowych itd. Cenne spostrzeżenia nie uciekły uwadze uszom osób z branży gastronomicznej, pomysły kombinacji herbat smakowych i różnych deserów były skrupulatnie zapisywane.

img_2707_resize.jpgimg_2736_resize.jpg