Tajemnice Konkursu L’Art de la cuisine Martell

Opublikowano: 02-03-2010

Tajemnica sukcesu Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la cuisine Martell

martell.jpg             image004.jpg

W dniach 5-7 marca 2010, już po raz trzeci Hotel Zamek Ryn będzie gościł uczestników VII edycji jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych-Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la cuisine Martell.

Historia konkursu rozpoczęła się w 2003 r. L’art de la Cuisine Martell polega na przygotowaniu w ciągu jednej godziny potrawy, która najlepiej  będzie współgrać smakowo z  koniakiem Martell. W tym roku założenie konkursu nie pozwala dodawać koniaku do samej potrawy, dopiero po jej przygotowaniu należy dobrać taki rodzaj Martell-a, który najlepiej  będzie się z nią komponował.

Celem konkursu jest wyłonienie najzdolniejszych młodych ekip kucharskich z najlepszych hoteli i restauracji w Polsce. W tym roku organizatorami przedsięwzięcia są Hotel Zamek Ryn w Rynie, Grupa Anders, Fundacja Klubu Szefów Kuchni i Wyborowa S.A. Jak zwykle potrawy konkursowe oceniane będą przez dwa zespoły jury –jury degustacyjne, w skład którego wchodzą gwiazdy ekranu i estrady oraz jury techniczne złożone z największych autorytetów kulinarnych w Polsce.

Każda z 16 drużyn musi przygotować potrawę w skład której wchodzić będzie filet z troci norweskiej „Ryby Szefa Kuchni”, kapusta biała, czerwona lub kiszona, kasza  jaglana, pęczak lub gryczana oraz oliwa z oliwek Rocchi. Potrawa musi być wykonana w formie dania głównego podanego wyłącznie na talerzach..

beata_mularska.jpgJak podkreśla jednak  Beata Mularska, dyrektor  JohnsonDiversey Polska Sp. ( aktualnie od 1 marca Diversey)na imprezę do Zamku Ryn co roku przyciąga ją nie tylko fantastyczna kuchnia. W sposób szczególny zwraca ona uwagę przede wszystkim na perfekcjonizm organizatorów. Poczucie, że ktoś w sposób doskonały niemalże chce zaopiekować się uczestnikami konkursu i wszystkimi zaproszonymi gośćmi sprawia według niej, że jest to impreza wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju. Niesamowita atmosfera, dbałość organizatorów o detale i coraz to nowe pomysły twórców przedsięwzięcia sprawiają, że z roku na rok konkurs jest jeszcze ciekawszy. Wszyscy, którzy choć raz byli na L’Art de la cuisine Martell nie mogą doczekać się kolejnej edycji.

201001071307250.ryn_zewn_galeria_ok.jpgWedług pani Beaty Mularskiej bardzo istotne jest także miejsce, w którym odbywa się konkurs. Zamek Ryn w Rynie słynie bowiem z tajemnic, nieodkrytych jeszcze zakamarków, których może i nie da się odkryć w czasie konkursu, ale można o nich chociażby poczytać w książce polecanej przez panią Beatę napisanej przez Sebastiana Mierzyńskiego pt.„Tajemnice Zamku w Rynie”. Wspaniała gala uwieczniająca co roku L’Art de la cuisine Martell w takim otoczeniu nabiera szczególnego blasku i niesamowitości.

Jak wszyscy, którzy byli na L’Art de la cuisine Martell tak i Beata Mularska bardzo podkreślała niesamowite zdolności Dariusza Strucińskiego, który poprzez organizację tej imprezy udowadnia mówiąc krótko, że potrafi tworzyć rzeczy wielkie.

W roku ubiegłym organizatorzy zaskoczyli uczestników i gości wspaniale zorganizowanym wieczorem weneckim. Czy wieczór magii i baśni będzie zaplanowany na sobotnią galę będzie równie niesamowity? Oczywiście jak co roku jury czeka przede wszystkim smaczne, wykwintne, eleganckie i oryginalne potrawy. Na zwycięską drużynę czeka Puchar Przechodni, którego otrzymanie jest jednoznaczne z zakwalifikowaniem się do Kulinarnego Pucharu Polski. Wyjątkową nagrodą w tym roku jest 2-osobowa wycieczka lotnicza do Monachium, połączona ze zwiedzaniem siedziby sponsora-firmy Convotherm i obiadem w 1- gwiazdkowej restauracji.

Wszystkim uczestnikom życzymy sukcesów, a gościom wspaniałej zabawy.