Tajniki sushi

Opublikowano: 15-02-2010

Umiejętność własnoręcznego przygotowania sushi to w zasadzie połowa sukcesu. Aby za wyglądem potrawy szedł odpowiedni smak niezbędna wydaje się teoretyczna wiedza i merytoryczne wskazówki, które składają się na tajemnicę przyrządzenia tej najbardziej znanej specjalności Japonii. Innymi słowy, aby sporządzić prawdziwe sushi należy poznać całą filozofię tej potrawy o ponad 1000-letniej tradycji.

1210132_sushi.jpg

Żeby posiąść tę wiedzę najlepiej udać się do specjalistów w tej dziedzinie. Właśnie z takim zamiarem redakcja NewsGastro odwiedziła kurs sushi organizowany przez SUSHI AKADEMIĘ. Pod bacznym okiem szkolących – Tomasza SzymankiewiczaDariusza Richtera kursanci zaznajamiali się ze sztuką przygotowania tego japońskiego specjału.

sushiszkolenie.jpg           sushiszkolenie230.jpg

Wielką zaletą kursu jest wstępny wykład połączony z multimedialną prezentacją. Odpowiedzialny za tę część szkolenia Dariusz Richter przekazuje wiele interesujących i ważnych wiadomości na temat historii sushi, jego stylów i form, podaje informacje dotyczące surowców podstawowych m.in. rodzajów sosu sojowego (odpowiedni rozpoznajemy po kolorze nakrętki) oraz sposobu ich przygotowania.

sushiszkolenie199.jpg

Uczestnicy kursu uczą się jak przygotować ryż (jak go ugotować w specjalnym garnku, jak przygotować zaprawę octową) mogą też spróbować swoich sił w smażeniu omletu TAMAGOYAKI na specjalnej prostokątnej patelni. Teoretyczny wykład uzupełniany jest ciekawymi anegdotami, praktycznymi pokazami, kursanci zadają też wiele pytań.

sushiszkolenie268.jpg sushiszkolenie272.jpg

sushiszkolenie274.jpg

Po części teoretycznej nadchodzi czas na samodzielne wykonanie sushi. Wspomagani przez profesjonalistów kursanci uczą się przygotowania czterech rodzajów sushi:

– FUTO MAKI

sushiszkolenie324.jpg  

– URA MAKI

sushiszkolenie349.jpg sushiszkolenie354.jpg

– HOSO MAKI

sushiszkolenie359.jpg  sushiszkolenie360.jpg

– NIGIRI           sushiszkolenie364.jpg         sushiszkolenienigiri.jpg

Dzięki praktycznym ćwiczeniom uczestnicy kursu poznają techniki przygotowania sushi i uczą się odpowiednio dobierać składniki.

sushiszkolenie329.jpg

sushiszkolenie386.jpgZanim kursanci zdegustują przygotowane przez siebie sushi, poznają jeszcze japońskie zasady zachowania przy stole, uczą się jak używać pałeczek. Prowadzący zwracają uwagę m.in. na to, że sos sojowy powinien być traktowano jako przyprawa, tj. u nas sól. Podkreślają również, że podawany do sushi imbir nie jest „surówką” za jaką często mylnie jest uważany przez Polaków. Jego zadaniem jest oczyszczanie naszych kubków smakowych. Poważnym błędem jest zatem umieszczanie go na sushi i jednoczesne jedzenie.

Po czterech godzinach kursu, pilnym słuchaniu, notowaniu i ćwiczeniu wszyscy zasługują na to by z dumą spróbować własnoręcznie przygotowanego sushi . To już ostatni, chyba najprzyjemniejszy punkt kursu. Oprócz doznań smakowych pozostaje satysfakcja z poznania wartościowej wiedzy i umiejętności samodzielnego wykonania sushi.

sushiszkolenie374.jpg sushiszkolenie375.jpg

Dla żądnych poznawania dalszej wiedzy  o przygotowaniu sushi AKADEMIA zaprasza na kurs drugiego stopnia, na którym można poznać m.in. zasady japońskiej estetyki w sztuce kulinarnej i nauczyć się planować przyjęcia sushi.

W przygotowaniu materiału dziękujemy SUSHI AKADEMII.

www.sushiakademia.pl

sushiakademialogo.jpeg