Uczniowie gotują dla Mistrzów Kulinarnych

Opublikowano: 25-01-2010

mniejsze_-_obraz_195.jpg

W poniedziałkowe południe 18 stycznia, w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM odbyły się niecodzienne kulinarne warsztaty.

Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 im. Tony Halika z Ożarowa Mazowieckiego, mieli okazję w ramach praktycznych zajęć przygotować potrawy dla wybitnych szefów kuchni.

Wśród nich znaleźli się:

– znany nie tylko w środowisku gastronomicznym Karol Okrasa, Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni

Jarosław Uściński – Wiceprezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz właściciel i szef kuchni restauracji Moonsfera

Stefan Birek – członek OSSKiC oraz szef kuchni Hotelu LORD

Robert Ziemkiewicz – szef kuchni Hotelu Holiday Inn

mniejsze_-_obraz_210.jpg mniejsze_-_obraz_216.jpg

Zmotywowani tak prestiżowym jury degustacyjnym uczniowie, "włożyli" całe swoje serce w najdrobniejszy element każdego z przygotowywanych dań.

mniejsze_-_obraz_229.jpg mniejsze_-_obraz_201.jpg

Po intensywnych przygotowaniach w eleganckiej oprawie zaserwowane zostały:

 – Surówka z selera, marchewki, jabłka, rodzynek, orzechów oraz majonezu i oliwy z oliwek

 – Surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem ogórka kwaszonego, papryki czerwonej, cebuli, jabłka, 

   marchewki oraz majonezu i oliwy z oliwek

–  Pieczywo czosnkowe

–  Kotlety drobiowe z ananasem i serem

–  Forszmak z mięsa wieprzowego z pieczarkami, ogórkiem konserwowym, kiełbasą i cebulą,

   zagęszczony mąką pszenną z wodą i śmietaną

mniejsze_-_obraz_233.jpg

mniejsze_-_obraz_247.jpg  mniejsze_-_obraz_248.jpg

Oczywiście do degustacji przyłączyli się także pozostali nauczyciele Szkoły

m.in. Agnieszka Karnas – nauczyciel technologii gastronomicznej, Krystyna Gottner – nauczyciel technologii gastronomicznej oraz Agnieszka Smoleńska Szymczak – nauczyciel obsługi konsumenta

Oceniając  mimikę ich twarzy podczas konsumpcji z powodzeniem można powiedzieć, że byli w pełni zadowoleni ze swoich podopiecznych.

Po części degustacyjnej nie mogło obyć się bez kilku słów jakimi szefowie kuchni podzielili się z uczniami.

mniejsze_-_obraz_261.jpg

Zwrócili uwagę na najważniejsze aspekty wykonywanego w przyszłości zawodu, zasady etyczne, wzajemny szacunek i pełne zaangażowanie na każdym etapie swojej pracy.

Jak słusznie wypowiedział się Karol Okrasa – podstawą jest pełna koncentracja na ciągłym doskonaleniu swojego warsztatu kulinarnego, ewentualna kariera wychodząca poza czystą gastronomię np: w mediach powinna zostać zawsze dodatkiem.

Na koniec w ramach podziękowań, każdy z szefów kuchni otrzymał pamiątkowe dyplomy.

mniejsze_-_obraz_282.jpg

W imieniu Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 im. Tony Halika, pragniemy także podziękować Centrum Techniki Kulinarnej DORAM, które na cele edukacyjne uczniów oddało do dyspozycji nowocześnie wyposażone przestrzenie i pozwoliło na profesjonalną realizację opisanego wydarzenia.