Łukasz Fulara prezentuje kolejne autorskie dania

Opublikowano: 10-03-2010

lukas_fulara.jpg

Oto kolejna odsłona nowych, autorskich dań Łukasza Fulary. Ciekawe, inspirujące…Warto podjąć kulinarne wyzwanie i przygotować je samemu. A nagroda…niepowtarzalny smak!

Gotowana roladka z turbota i łososia w nori na sosie szpinakowo-miętowym z czosnkiem

gotowana_roladka.jpg

Składniki: filet turbota,filet łososia, nori,szpinak, mięta,czosnek, oliwa, sól,pieprz



Przepis:

Z turbota i łososia przygotować roladkę tak, aby łosoś znajdował się w środku.

Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną rybę zawinąć w nori, a nastepnie folię spożywczą.

Gotować około 25min w temperaturze 85 stopni.Szpinak sparzyć. Liście szpinaku mięty i czosnek połączyć z oliwą.Całość blenderować, doprawić solą i pieprzem. Gotowe danie podawać na zimno.



Pierś kurczaka ze skórą z szyjkami rakowymi i kurkami na grillowanej cukini z sosem z marchwi różowego grapefruita i imbiru

piers_z_kurczaka.jpg

Składniki: pierś kurczaka ze skórą,szyjki rakowe,kurki,czerwona cebula,cukinia,kalarepka, marchew,różowy grapefruit,imbir marynowany,czosnek,sól,pieprz, tymianek, koperek

Przepis:

Marynowaną pierś w czosnku i tymianku doprawiamy solą i pieprzem.

Smażymy, a nastepnie pieczemy w temperaturze 175 stopni.Szyjki rakowe,kurki,kalarepę oraz czerwoną cebule przesmażamy doprawiając solą, pieprzem i koperkiem.

Całość układamy na grillowanych plastrach cukini.

Marchew pieczemy z dodatkiem oliwy.Gdy jest miekka gotujemy w miąższu grapefruita z imbirem.

Całosć blenderujemy doprawiamy solą i pieprzem.               

Chłodnik śliwkowy z musem mascarpone

chlodnik_sliwkowy.jpg

 Składniki:

śliwki węgierki,czerwone wino,cukier,laska wanili, cynamon, limonka, gożdziki,żółtko,mascarpone,pomarańcza.

    Przepis:

  • Śliwki gotujemy w winie z dodatkiem cukru,wanili,cynamonu,limonki,gożdzików
  • Blenderujemy i cedzimy przez drobne sito.Odstawiamy do lodówki.
  • Żółtko ucieramy z cukrem dodajac mascarpone ziarenka wanili i sok ze świeżej pomarańczy.