Łukasz Fulara prezentuje…

Opublikowano: 02-02-2010

fulara.jpg 

Łukasz Fulara, zwycięzca pierwszego internetowego konkursu "MONIN CULINARY CUP 2009", którego byliśmy patronem, młody, zdolny i niepokorny, prezentuje kilka ciekawych przepisów specjalnie dla naszych czytelników. Coś na rozgrzanie się w te mroźne zimowe wieczory.

 

 udko_krolicze.jpg

Duszone udko królicze z torcikiem z buraka i brukselki na sosie cebulowo-kminkowym

Składniki:

Udko królika,

włoszczyzna,

świeży tymianek,

czosnek,

ziele angielskie,

liść laurowy,

oliwa,

pieprz,

sól

burak,

brukselka,

dijon,

czerwona cebula,

białe wino,

czerwone wino,

kminek,

wędzony boczek.

Przepis:

Udko królika marynujemy w czosnku, świeżym tymianku, zielu angielskim,  liściu laurowym, pieprzu i soli z dodatkiem włoszczyzny. Smażymy udko wraz z warzywami i marynatą. Podlewamy białym winem.

Po odparowaniu alkoholu dodajemy wodę i pomału dusimy do miękkości. Czerwoną cebulę pokrojoną w piórka smażymy na oliwie, dodajemy czerwone wino; po częściowym odparowaniu wina dodajemy część wywaru i warzyw pozostałych po duszeniu mięsa. Całość rozdrabniamy blenderem, doprawiając solą, pieprzem i kminkiem. Z ugotowanego buraka wycinamy pożądany kształt, doprawiamy solaą, pieprzem, lekko marynując w oliwie z dodatkiem musztardy dijon. Blanszowaną brukselkę przesmażamy z czosnkiem solą i pieprzem. Warzywa układamy na przemian tworząc torcik. 


elicoidali_ze_szpinakiem.jpg

Elicoidali ze szpinakiem i ślimakami

Składniki:

makaron elicoidali,

szpinak,

ślimaki,

śmietana UHT 18%,

czosnek,

cebula,

białe wino,

sól,

pieprz,

oliwa.

Przepis:

Na oliwie przesmażamy czosnek wraz z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodajemy ślimaki podlewamy białym winem. Po odparowaniu dodajemy liście szpinaku. Do całości dodajemy śmietanę, chwilę gotujemy.

Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany sos łączymy z ugotowanym makaronem elicoidali.

zupa_krewetkowa.jpg 

                                                 Zupa krewetkowa z udon i wakame

Składniki:

krewetki 16/20,

makaron udon,

wakame,

liście kaffir,

trawa cytrynowa,

limonka,

chili,

sos sojowy jasny,

czosnek,

cebula,

kolendra,

surimi,

sezam,

sól,

oliwa,

wino śliwkowe.


Przepis:

Krewetki obieramy i czyścimy z jelitka. Pancerze, cebulę, czosnek, chili, liście kaffir, trawę cytrynową smażymy na oliwie, podlewamy winem śliwkowym. Po odparowaniu podlewamy wodą i gotujemy około 30min. Gotowy wywar przecedzamy, doprawiając solą, sosem sojowym i sokiem z limonki. Do wrzącej zupy dodajemy krewetki, surimi, wakame i lekko gotujemy około 3min. Do miseczek dajemy ugotowany makaron udon. Przygotowane miseczki zalewamy gorącą zupą wraz z krewetkami, surimi i wakame.

Tak przygotowaną zupę posypujemy świeżą kolendrą i prażonym sezamem.


Pozdrawiamy gorąco naszych czytelników i życzymy SMACZNEGO 🙂