VI Festiwal Dobrego Smaku
Opublikowano: 27-06-2009
W sobotę, 27 czerwca, na terenie Łódzkiej Manufaktury odbył się niezwykły festiwal kulinarny. Podczas imprezy zorganizowano konkurs, w który wystartowało dwanaście restauracji.
Kucharze zaprezentowali potrawy z ryb i owoców morza, które oceniło jury pod przewodnictwem Roberta Sowy w asyście Theo Vafidisa i Piotra Pawła Malewskiego. W szranki stanęły następujące restauracje: Anatewka, Hotel Artis z Zamościa, Cafe Lulu, Restauracja Rodzinna Cammino, L’Ecru, Revelo, Kiosk z Pabianic, Sodexo Polska – catering Della, Pepe Verde, Restauracja Ogień w hotelu Qubus, Showtime oraz Restauracja Polska.
Jurorzy degustowali takie dania jak: sos serowo-truflowy (który wzbudził podziw Jury), filety z rekina, szyjki raków, małże św. Jakuba. Były też inne atrakcje festiwalu.
Przez cały dzień w Manufakturze można było także podziwiać pokazy sztuki barmańskiej oraz degustować drinki.
Z tajnikami egzotycznej i niezwykle efektownej sztuki rzeźbienia w owocach zapoznał widzów Dariusz Ślusarczyk.
Na innych przygotowanych stoiskach można było m. in. zapoznać się z poradami dietetyka.
Podczas FDS zorganizowano także konkurs kulinarny dla dziennikarzy którzy zrobili sałatki o 1000 smakach.
Podczas finałowej gali, która odbyła się w hotelu andel’s,
zaprezentowano laureatów zabawy kucharzy. Zeszłoroczny zwycięzca, Anatewka, otrzymała zaszczytne i niewdzięczne miejsce w konkursie, czyli czwarte.
Trzecią w konkurencji okazała się Restauracja Polska, drugą Restauracja Rodzinna Cammino. Najlepszymi kucharzami przygotowującymi ryby i owoce morza okazali się przedstawiciele Revelo.
W tegorocznych zmaganiach wzięli udział nie tylko łódzcy kucharze. Może to oznaczać, że wkrótce Festiwal Dobrego Smaku przerodzi się w imprezę ogólnopolską.