VI Festiwal Dobrego Smaku

Opublikowano: 27-06-2009

img_3466_resize.jpg

W sobotę, 27 czerwca, na terenie  Łódzkiej Manufaktury odbył się niezwykły festiwal kulinarny. Podczas imprezy zorganizowano konkurs, w który wystartowało dwanaście restauracji.

Kucharze zaprezentowali potrawy z ryb i owoców morza, które oceniło  jury pod przewodnictwem Roberta Sowy w asyście Theo Vafidisa i Piotra Pawła Malewskiego. W szranki stanęły następujące restauracje: Anatewka, Hotel Artis z Zamościa, Cafe Lulu, Restauracja Rodzinna Cammino, L’Ecru, Revelo, Kiosk z Pabianic, Sodexo Polska – catering Della, Pepe Verde, Restauracja Ogień w hotelu Qubus, Showtime oraz Restauracja Polska.

   img_3198_resize.jpg

Jurorzy degustowali takie dania jak: sos serowo-truflowy (który wzbudził podziw Jury), filety z rekina, szyjki raków, małże św. Jakuba. Były też inne  atrakcje festiwalu.

img_3243_resize.jpg

Przez cały dzień w Manufakturze można było także podziwiać pokazy sztuki barmańskiej oraz degustować drinki.

img_3246_resize.jpg

Z tajnikami egzotycznej i niezwykle efektownej sztuki rzeźbienia w owocach zapoznał widzów Dariusz Ślusarczyk.

img_3260_resize.jpg

Na innych przygotowanych stoiskach można było m. in. zapoznać się z poradami dietetyka.

img_3198_resize.jpg

img_3320_resize.jpg

Podczas FDS zorganizowano także konkurs kulinarny dla dziennikarzy którzy zrobili sałatki o 1000 smakach.

Podczas finałowej gali, która odbyła się w hotelu andel’s,

img_3416_resize.jpg

zaprezentowano laureatów zabawy kucharzy. Zeszłoroczny zwycięzca, Anatewka, otrzymała zaszczytne i niewdzięczne miejsce w konkursie, czyli czwarte.

img_3466_resize.jpg

Trzecią w konkurencji okazała się Restauracja Polska, drugą Restauracja Rodzinna Cammino. Najlepszymi kucharzami przygotowującymi ryby i owoce morza okazali się przedstawiciele Revelo.

img_3468_resize.jpg

W tegorocznych zmaganiach wzięli udział nie tylko łódzcy kucharze. Może to oznaczać, że wkrótce Festiwal Dobrego Smaku przerodzi się w imprezę ogólnopolską.