W Serowym klimacie
Opublikowano: 05-06-2009
W sobotę 6 czerwca mieszkańcy Ostrowa Wielkopolskiego i całego powiatu mogli uczestniczyć w II Powiatowym Święcie Sera nie zabrakło smakoszy wspaniałych serów i amatorów dobrej zabawy. Konkursy z nagrodami, Turniej Młodych Talentów, wspólne gotowanie z Robertem Sową. Kampania „Stawiam na mleko”. Nie lada atrakcją był występ znanych gwiazd estrady: zespołu Lady Pank, Czarno-Czarnych czy Piotra Dymały. Mogliśmy podziwiać wspaniały 300kg lazurowy tort serowy i pokaz kolorowych fajerwerków.
Organizatorami II Powiatowego Święta Sera było Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim przy współpracy kampanii „Stawiam na mleko”. Impreza miała charakter festynu rodzinnego. Jej celem była promocja produktów mleczarskich ze szczególnym wskazaniem na ser oraz zdrowego stylu życia. Uczestnicy festynu mogli skorzystać z licznych degustacji i promocji, spróbować wyrobów mleczarni z Kowalewa, Koła, Ostrowa, Nowych Skalmierzyc, Nowego Tomyśla, Środy Wielkopolskiej i Wielunia.
Wiele powiatów w Polsce ma swój produkt regionalny. Długo się zastanawialiśmy jaki wybrać produkt do promocji naszego powiatu. Wybraliśmy ser z firmy Lazur, który jest znany nie tylko w Polsce, ale również poza granicami naszego kraju. Te dzisiejsze działania kulinarne pokazują jak wiele można z tego sera zrobić. Sądzę, że mistrz kuchni Robert Sowaosobiście zaprezentuje, co można wspaniałego na bazie sera przygotować. Cieszę się bardzo, że powiat ostrowski taki produkt ma i że Spółdzielnia Mleczarska Lazur zgodziła się, aby ten produkt wspólnie z powiatem promować-powiedział Włodzimierz Jędrzejak, starosta ostrowski.
Mistrzowski pokaz sztuki kulinarnej zaprezentował Robert Sowa, szef kuchni Hotelu Jan III Sobieski, autor książek o tematyce kulinarnej/”Kulinarny Romans”, „Esencja Smaku”,
„W Poszukiwaniu Smaku Doskonałego”/kulinarna gwiazda programu „Dzień Dobry TVN”.
Jeżeli na imprezie są łączone kulinaria, do tego mocny przekaz zdrowego stylu życia poprzez dużą kampanię społeczną z piciem mleka-to nie można sobie wymarzyć nic piękniejszego!- stwierdził Robert Sowa.
Kulinarnym poczynaniom mistrza towarzyszyli: starosta ostrowski Włodzimierz Jędrzejak oraz prezes SM Lazur Zenon Michaś. Stworzone wspólnie potrawy zostały rozdzielone i trafiły do zgromadzonej przed sceną publiczności.
W trakcie trwania festynu nie zabrakło konkursów z nagrodami. W Turnieju Kulinarnym Młodych Talentówstanęły do walki trzy dwuosobowe ekipy z Zespołu Szkół Usługowych.
Uczestnicząca w turnieju młodzież prezentowała swoje umiejętności przygotowując sałatkę, danie główne oraz deser tiramisu. Do tworzonych potraw wykorzystali sery, polędwicę, sezonowe warzywa i owoce oraz oliwę z oliwek. Przygotowane potrawy oceniało jury w składzie:
Robert Sowa – Przewodniczący Jury
Marcin Budynek – Członek Kapituły Fundacji Klubu Szefów Kuchni
Teresa Karczewska – długoletni Prezes SM Lazur
Małgorzata Gęsicka – Wiceprezes SM Lazur
Sabina Przepiórka – Wicedyrektor Zespołu Szkół Usługowych
Włodzimierz Jędrzejak – Starosta Ostrowski
Jacek Jędrzejak – Lider Zespołu Czarno-Czarni
Arkadiusz Kuźniewski – Szef kuchni Restauracji Lazur
Młodzież, która dzisiaj bierze udział w konkursie Kulinarnym Młodych Talentów jest naprawdę świetnie przygotowana. Ci, którzy tutaj dzisiaj gotują jako młode talenty kulinarne na pewno przydadzą się w powiecie. A najlepsi z nich pojadą do Warszawy i będą się doskonalić pod moim okiem. Podziwiam ich za to, że odważyli się stanąć przed publiką, przed kamerami i gotować-powiedział Robert Sowa.
Najlepszy zespół –Marzena Grzela i Michał Szczepaniak w nagrodę wyjadą do Warszawy, aby doskonalić swój warsztat w hotelu Jan III Sobieski pod czujnym okiem samego mistrza Roberta Sowy. Zespoły , które zajęły egzekfo 2 II miejsca czyli Samanta Wasilewska i Jacek Ryczkiewicz oraz Lidia Szczepaniak i Dariusz Przybylski będą się szkolić w Restauracji Lazur w Nowych Skalmierzycach.
Podczas festynu można było wykonać bezpłatne badania przesiewowe ultrasonograficzne dla dzieci powiatu ostrowskiego w wieku od 9 miesięcy do 3 lat. Rok wcześniej odbyły się badania profilaktyczne kobiet w ramach wczesnego wykrywania raka piersi. Był to świetny moment na spotkanie z lekarzami i specjalistami od żywienia. W ramach promocji zdrowego stylu życia słuchaczki Medycznego Studium Zawodowego wykonywały pomiar ciśnienia tętniczego i obliczały wskaźnik BMI/pomiar należnej masy ciała.
Produkty mleczne są podstawą żywienia zarówno dzieci, młodzieży i ludzi starszych. Niestety w naszym kraju spożywamy bardzo mało produktów mlecznych. Dlatego zorganizowaliśmy kampanię mleczną ”Stawiam na mleko i produkty mleczne„, aby przekonać nasze społeczeństwo do jedzenia produktów mleczarskich, w tym oczywiście sera. Ser jest przede wszystkim kumulacją wapnia, który jest niezwykle ważny dla organizmu człowieka -stwierdził Prezes KZSM Waldemar Broś.
Spółdzielnia Mleczarska Lazur specjalnie na II Powiatowe Święto Sera stworzyła prawdziwe arcydzieło: Lazurowy Tort Serowy ważący ponad 300kg, który po uroczystej prezentacji został podzielony wśród zgromadzonej publiczności. Tym wspaniałym tortem Lazur zaingurował obchody jubileuszowe.
Tak się składa, że nasza Spółdzielnia Mleczarska w tym roku obchodzi Jubileusz 80-lecia. Na ten jubileusz przygotowaliśmy wspaniały tort serowy składający się z sześciu warstw. Wszystkie nasze sery będą pokazywane w przekroju, gdzie najważniejszy jest ser Lazur błękitny, perłowy, złocisty, skalmierzycki, turkusowy. Mam nadzieję, że ten symboliczny tort będzie najlepszym prezentem dla naszych mieszkańców, wśród których nie brakuje przecież prawdziwych smakoszy lazurowych przysmaków-podkreśla Prezes SM Lazur Zenon Michaś.
Podczas festynu nie zabrakło muzycznych atrakcji: występ zespołu Lady Pank, Czarno-Czarnych, Piotra Dymały czy młodzieży z MDK. Publiczność ostrowska pokazała, że potrafi świetnie się bawić nawet w strugach deszczu bez względu na wiek.
Dla wszystkich tych, którzy bawili się do końca SM Lazur przygotowała wspaniały pokaz sztucznych ogni, a było pięknie.