Wielkanocne spotkanie szefów kuchni
Opublikowano: 01-04-2010
O czym rozmawiają kulinarni mistrzowie na wspólnych, nieoficjalnych spotkaniach?
Czyżby wymieniali się nowymi przepisami i dyskutowali o swoich pomysłach kulinarnych?
Ten sekret zdradził nam Joseph Seeletso.
– To spotkanie jest fantastyczne bo pokazuje, że szefowie kuchni to jedna rodzina. Spotykamy się tutaj nie jako kucharze, ale właśnie tak jak rodzina na Święta. Odpoczywamy od tematu gotowania i nie rozmawiamy o jedzeniu.
Próbowaliśmy się również dowiedzieć, co mistrzowie planują przygotować na święta…?
Okazało się, że świąteczne gotowanie pozostawiają głównie w rękach swoich teściowych i mam. Ale nie tylko…Czym zachwycą rodzinę tym razem?
– Święta to w zasadzie takie jedyne dni w roku, kiedy ja osobiście nic nie gotuję i odpoczywam. Zdaję się wtedy na moją mamę i babcię. One świetnie gotują i uwielbiam ich kuchnię – mówi Tomasz Jakubiak.
– Moja teściowa przygotuje marynowaną karkówkę w ziołach, w jej rękach pozostawiam również słodkości, gdyż robi ona najpyszniejszy sernik. Ja natomiast mam w planach przyrządzić moją ulubioną kaczkę według autorskiego przepisu. Będzie to pierś z kaczki w marynacie z soli i brązowego cukru podawana z warzywami – mówi Joseph Seeletso.
A co polecają na Święta?– Polecam to, do czego jestem najbardziej przyzwyczajony, czyli to , co jest zawsze na moim świątecznym stole – wiejska kaczka, kupowana bezpośrednio z gospodarstw rolnych, prawdziwa biała kiełbasa, którą można przyrządzić na wiele sposobów, nie tylko z wody, ale i zasmażaną i pieczoną, a nawet może się pojawić w postaci szaszłyków z bananami – zdradza Tomasz Jakubiak.
Szefa kuchni Moonsfery oraz wiceprezesa OSSKiC Jarosława Uścińskiego zapytaliśmy jak kulinarnie przygotowuje się do Świąt Wielkiej Nocy.
Jarosław Uściński (po prawej) z Prezesem OSSKiC Dariuszem Zahorańskim
Święta zawsze kojarzą się nam z jedzeniem i wydawałoby się, że to doskonały czas by kulinarne gwiazdy mogły zabłysnąć w domowych kuchniach. Ale jak sami twierdzą na Święta potrzebny jest dobry humor i zdrowa rodzina, nie tylko kuchnia.
Z ciekawostek, które krążyły na spotkaniu dowiedzieliśmy się że Tomasz Jakubiak – znany z programów Dzień Dobry TVN, został szefem kuchni w znanej Cafe Szparka na Placu Trzech Krzyży w Warszawie, w kwietniu nastąpi tam odświeżenie karty dań, o szczegółach już wkrótce na Newsgastro.pl