Wielkanocne spotkanie szefów kuchni

Opublikowano: 01-04-2010

30 marca w Mecie przy ulicy Foksal 21 w Warszawie odbyło się Wielkanocne spotkanie znanych szefów kuchni i przyjaciół. Na tradycyjnym „jajeczku” obecni byli między innymi: Robert Sowa, Karol Okrasa, Joseph Seeletso, Dariusz Zahorański, Tomasz Jakubiak i Jarosław Uściński.

wielkanoc_meta002.jpg

O czym rozmawiają kulinarni mistrzowie na wspólnych, nieoficjalnych spotkaniach?

Czyżby wymieniali się nowymi przepisami i dyskutowali o swoich pomysłach kulinarnych?

Ten sekret zdradził nam Joseph Seeletso. 

To spotkanie jest fantastyczne bo pokazuje, że szefowie kuchni to jedna rodzina. Spotykamy się tutaj nie jako kucharze, ale właśnie tak jak rodzina na Święta. Odpoczywamy od tematu gotowania i nie rozmawiamy o jedzeniu.

wielkanoc_meta011.jpg

Próbowaliśmy się również dowiedzieć, co mistrzowie planują przygotować na święta…?

Okazało się, że świąteczne gotowanie pozostawiają głównie w rękach swoich teściowych i mam. Ale nie tylko…Czym zachwycą rodzinę tym razem?

Święta to w zasadzie takie jedyne dni w roku, kiedy ja osobiście nic nie gotuję i odpoczywam. Zdaję się wtedy na moją mamę i babcię. One świetnie gotują i uwielbiam ich kuchnię – mówi Tomasz Jakubiak.

wielkanoc_meta001.jpg Moja teściowa przygotuje marynowaną karkówkę w ziołach, w jej rękach pozostawiam również słodkości, gdyż robi ona najpyszniejszy sernik. Ja natomiast mam w planach przyrządzić  moją ulubioną kaczkę według autorskiego przepisu. Będzie to pierś z kaczki w marynacie z soli i brązowego cukru podawana z warzywami – mówi Joseph Seeletso.

A co polecają na Święta?Polecam to, do czego jestem najbardziej przyzwyczajony, czyli to , co jest zawsze na moim świątecznym stole – wiejska kaczka, kupowana bezpośrednio z gospodarstw rolnych, prawdziwa biała kiełbasa, którą można przyrządzić na wiele sposobów, nie tylko z wody, ale i zasmażaną i pieczoną, a nawet może się pojawić w postaci szaszłyków z bananami – zdradza Tomasz Jakubiak.

wielkanoc_meta014.jpg wielkanoc_meta009.jpg

Szefa kuchni Moonsfery oraz wiceprezesa OSSKiC Jarosława Uścińskiego zapytaliśmy jak kulinarnie przygotowuje się do Świąt Wielkiej Nocy.

 
-Niestety głową i ciałem jestem jeszcze przy setkach spraw związanych z Moonsferą, zatem główny ciężar przygotowania dań  spocznie na żonie – tak to już bywa w gastronomicznych rodzinach. Obiecałem jednak osobiste przygotowanie pysznego makowca. 
 
 
wielkanoc_meta005.jpg 

Jarosław Uściński (po prawej) z Prezesem OSSKiC Dariuszem Zahorańskim

Święta zawsze kojarzą się nam z jedzeniem i wydawałoby się,  że to doskonały czas by kulinarne gwiazdy mogły zabłysnąć w domowych kuchniach. Ale jak sami twierdzą na Święta potrzebny jest dobry humor i zdrowa rodzina, nie tylko kuchnia.

Z ciekawostek, które krążyły na spotkaniu dowiedzieliśmy się że Tomasz Jakubiak  – znany z programów Dzień Dobry TVN, został szefem kuchni w znanej Cafe Szparka na Placu Trzech Krzyży w Warszawie, w kwietniu nastąpi tam odświeżenie karty dań, o szczegółach już wkrótce na Newsgastro.pl