III Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

Opublikowano: 17-08-2009

fest.jpg



img_7434_resize.jpg

Poznań, III Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, 15 sierpnia 2009

 

Kapituła Dobrego Smaku, konkursu Polska Nalewka Roku 2008 w składzie:

Piotr Bikont
– przewodniczący

Małgorzata Kalicińska

Piotr Frydryszek

Jan Babczyszyn

Andrzej Kurzawski

Hieronim Błażejak

Wojciech Radtke

img_0562ok.jpg

Po skosztowaniu 78 nalewek zgłoszonych do konkursu Polska Nalewka 2009, po burzliwych i długotrwałych obradach ustaliła co następuje:

Najlepsza nalewka w roku 2009 w Powiecie poznańskim

Wzburzona Krew (wiśniówka) – Zygmunt Tomkowiak ze Swarzędza

Nagroda Specjalna Radia Merkury


Smorodina – Zbiegniew Sierszuła z Kątów

Nagroda Specjana Dyrektora Festiwlau

Nalewka na płatkach jaśminu – Karol Majewski, z Łomianek

IV Wyróżnienie
Wzburzona Krew (wiśniówka) – Zygmunt Tomkowiak ze Swarzędza

III WyróżnieniePigwowa – Lech Gogolewski z Poznania

II WyróżnienieLubelska Pigwa Likier 2009 – Kazimierz Rozmiłowski z Lublina

I WyróżnienieCzarna Porzeczka – Lech Gogolewski z Poznania

3 miejsce

Lubelska Pigwa Główna 2009, Kazimierz Rozmiłowski z Lublina

2 miejsceAgrestowa z Imbirem, Janusz Łakomiec z Poznania

1 miejsce i tytuł Polska Nalewka Roku 2009

Smorodina – Zbiegniew Sierszuła z Kątów

img_0607ok.jpg


img_7426_resize.jpg

II KONKURSU „ŚWIĘTO GOLONKI” 2009

Kapituła II Konkursu „Święto Golonki” 2009 organizowanego przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu oraz MCA.pl Sp. z o.o. w ramach III Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w składzie:

prof. Włodzimierz Dolata – przewodniczący kapitułyoraz

Jerzy Mróz, Aleksander Tecław, Jacek Marcinkowski, Tomasz Wika, Jan Grabkowski – Starosta Poznański, Jan Babczyszyn, Jacek Hałasik, Kamila Placko Wozińska, Andrzej Bobrowski, Jerzy Głowacki, Waldemar Jaworski, Maria Nowak, Witold Wróbel

postanowiła przyznać

I nagrodę w kategorii zakładów przetwórstwa mięsnego• Zakłady Mięsne Andrzej Bystry ze Swarzędza

II nagrodę w kategorii zakładów przetwórstwa mięsnego• Rzeźnictwo Firm Słomiński Kaszczor

 

III nagrodę w kategorii zakładów przetwórstwa mięsnego

• Rzeźnictwo Wędliniarstwo Eugeniusz Bocer

IV-te miejsce: Masarnia „Ścibor”

V-te miejsce: Zakłady Mięsne Agro-Rydzyna

VI-te miejsce: Rzeźnictwo – Wędliniarstwo Stefan Słociński

VII-te miejsce: Waldi Zakład Przetwórstwa Mięsnego

I nagrodę w kategorii restauracji

• Restauracja PELIKAN z Poznania

II nagrodę w kategorii restauracji

• Restauracja „Pod 11” ze Swarzędza

III nagrodę w kategorii restauracji

• Stół Rawicki z Rawicza

IV-te miejsce zajął: Hotel Szablewski ze Środy Wielkopolskiej

V-te miejsce: Restauracja WZ z Poznania

VI-te miejsce: Restauracja Pod Pretekstem z Poznania

VII-me miejsce: Hotel Szablewski z Dymaczewa

VIII-me miejsce: Trattoria Castellana z Poznania

I nagrodę w kategorii kół gospodyń wiejskich i gospodarstw agroturystycznych

• Gospodarstwo Agroturystyczne CELINKA z Ostrzeszowa

II nagrodę w kategorii kół gospodyń wiejskich i gospodarstw agroturystycznych

• Gospodarstwo Agroturystyczne „U Małgosi”

III nagrodę w kategorii kół gospodyń wiejskich i gospodarstw agroturystycznych

•  Koło Gospodyń Wiejskich w Starej Tuchorzy

IV miejsce zajął Ośrodek Wypoczynkowy Sadyba z Boszkowa

Tytuł golonki najlepszej z najlepszych 2009 przyznano

• Restauracja PELIKAN z Poznania

img_7432_resize.jpg

Dyplomy za udział w konkursie otrzymały zakłady mięsne:• Masarnia „Ścibor”

• Rzeźnictwo Firm Słomiński Kaszczor

• Zakład Masarski Gracjan Kiciński

• Waldi Zakład Przetwórstwa Mięsnego

• Zakłady Mięsne Andrzej Bystry ze Swarzędza

• Rzeźnictwo – Wędliniarstwo Stefan Słociński

• Zakłady Mięsne Agro-Rydzyna

• Przetwórstwo Mięsne Kamila Kamyszek

• Rzeźnictwo Wędliniarstwo Eugeniusz Bocer

Restauracje:

• Restauracja PELIKAN z Poznania

• Restauracja Pod Pretekstem z Poznania

• Trattoria Castellana z Poznania

• Restauracja „Pod 11” ze Swarzędza

• Restauracja Jaśkowa Zagroda z Napachania

• Restauracja WZ z Poznania

• IBB Andersia Hotel Restauracja

• Restauracja Stół Rawicki z Rawicza

• Cocktail Bar z Boszkowa

• Hotel Szablewski Dymaczewo

• Hotel Szablewski Środa Wielkopolska

Koła gospodyń wiejskich i gospodarstwa agroturystyczne:• Gospodarstwo Agroturystyczne „U Małgosi”

• Ośrodek Wypoczynkowy Sadyba z Boszkowa

• Koło Gospodyń Wiejskich w Starej Tuchorzy

• Gospodarstwo Agroturystyczne CELINKA z Ostrzeszowa

 img_7429_resize.jpg

II KONKURSU „SZNEKA Z GLANCEM” 2009

Kapituła II Konkursu „Szneka z Glancem” 2009 organizowanego przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu oraz MCA.pl Sp. z o.o. w ramach III Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w składzie:

prof. Wiktor Obuchowski – przewodniczący kapituły
oraz

Stanisław Butka, Katarzyna Butka, Marian Weber, Piotr Koperski, Jan Grabkowski – Starosta Poznański, Piotr Bikont, Jan Babczyszyn, Sławomir Hinc, Tomasz Wika

postanowiła przyznać

I nagrodę w kategorii szneka z glancemCukiernictwo Piekarstwo Tomasz Grażyna Jan Vogt z ul. Kraszewskiego w Pleszewie

II nagrodę w kategorii szneka z glancemPiekarnia BROT Przewoźny z ulicy Bukowskiej w Wysogotowie

III nagrodę w kategorii szneka z glancemPiekarnia AGNES z Nekli

I nagrodę w kategorii szneka z kruszonkąPracownia Cukiernicza SZARLOTKA Grażyna Rdzyń z Poznania

II nagrodę w kategorii szneka z kruszonkąCukiernictwo Piekarstwo Tomasz Grażyna Jan Vogt z ul. Kraszewskiego w Pleszewie

III nagrodę w kategorii szneka z kruszonkąZakłady Piekarniczo – Ciastkarskie FAWOR z Poznania

I nagrodę w kategorii „wariacje na temat szneki”Piekarnia BROT Przewoźny z ulicy Bukowskiej w Wysogotowie

II nagrodę w kategorii „wariacje na temat szneki”Pracownia Cukiernicza SZARLOTKA Grażyna Rdzyń z Poznania

III nagrodę w kategorii „wariacje na temat szneki”Piekarnia AGNES z Nekli

Tytuł szneki najlepszej z najlepszych 2009 przyznano

Cukiernictwo Piekarstwo Tomasz Grażyna Jan Vogt z ul. Kraszewskiego w Pleszewie


Dyplomy za udział w konkursie otrzymały:• H. P. Cukiernia z Mosiny

• Piekarnia Rokietnica Piotr Łakomy

• Cukiernia Ryszard Gembiak z Poznania

• Piekarnia-Cukiernia Wojciech Zborowski, Krystian Zborowski z Wągrowca