X „Kuchnia Polska na Mazowszu 2018”

Opublikowano: 21-11-2018

16 listopada 2018 r., w siedzibie Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ulicy Komorskiej 17/23 w Warszawie odbył się finał jubileuszowego X Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2018” zorganizowanego przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie oraz Stalgast przy wsparciu i pomocy merytorycznej szefów kuchni, mistrzów kelnerskich oraz absolwentów szkoły. 

Jak co roku, w tym również konkurs składał się z dwóch części:

  • Konkursu Kulinarnego Ogólnopolskiego pod patronatem Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies 
  • Konkursu Kelnerskiego pod patronatem Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika oraz przy współpracy i pod patronatem Centrum Szkolenia Barmanów Jerzego Czapli.

Do finału w Konkursie Kulinarnym i Kelnerskim zakwalifikowało się 12 drużyn reprezentujących następujące placówki:

  • Zespół Szkół Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie
  • Zespół Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
  • Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie
  • Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
  • Niepubliczne Technikum im. 72 Pułku Piechoty w Radomiu
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Stanisława Staszica w Siedlcach
  • Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie
  • Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
  • Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
  • Zespół Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach
  • Zespół Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach
  • Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie

Poza konkursem w rozgrywkach uczestniczyli uczniowie z Białorusi reprezentując:

  • Могилевский государственный университет продовольствия, Могилев, Республика Беларусь

W tegorocznej edycji, zadaniem finalistów Konkursu Kulinarnego było wykonanie dwóch potraw:

  • gorącej zakąski z wykorzystaniem filetu z lina oraz pora 
  • dania głównego z uda indyka z użyciem dyni oraz czosnku

Na przygotowanie i zaserwowanie tych potraw zespoły 2-osobowe miały 90 minut. 

Konkurs Kelnerski składał się z trzech części:

  • dwujęzycznego testu dotyczącego obsługi konsumenta (polsko-angielskiego)
  • testu umiejętności nakrywania stołu w nakryciu klasycznym i improstyl. W klasycznym -uczestnicy przygotowywali nakrycie dla gościa room servis na tacy kelnerskiej prostokątnej do śniadania wiedeńskiego z jajem na miękko w szklance. W nakryciu improstyl motywem przewodnim była kolacja z champagne. 
  • wykonania filetowania pieczonego pstrąga (porcja talerzowa około 35 dkg) w obecności gościa 

Wyniki X Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2018”

I miejsce

  • w konkursie kulinarnym:

Michał Teklak i Wiktoria Marchlewska z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie

  • w konkursie kelnerskim – Ewelina Wojtal z Zespołu Szkół Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie

II miejsce

  • w konkursie kulinarnym: 

Jacek Darnowski i Jakub Sobczak z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi

Krystian Sawicki i Kamil Waluk z Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie 

  • w konkursie kelnerskim: 

Maciej Pasenik z Zespołu Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim 

Mateusz Ludwiniak z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie 

III miejsce

  • w konkursie kulinarnym:

Paweł Kabat i Patrycja Cieśla z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie

Kamila Krzyczmonik i Jakub Pawula z Zespołu Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach

Damian Durski i Żaneta Marciniak z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych z Żychlina

  • w konkursie kelnerskim:

Aneta Warsińska z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Łodzi

Julia Podsiadła z Niepublicznego Technikum im. 72 Pułku Piechoty z Radomia

Karolina Zakrzewska z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych z Warszawy 


Wyróżnienia

  • w konkursie kulinarnym: 

Patrycja Brejnak i Antonina Kossut z Zespołu Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim

Paweł Kabat i Patrycja Cieśla z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie

Егор Окунев, Екатерина Чурбанова – Могилевский государственный университет продовольствия, Могилев, Республика Беларусь

  • w konkursie kelnerskim: 

Maciej Pasenik z Zespołu Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim

Grand Prix oraz Puchar Smakosza zdobył: Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie 

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!

Zmagania uczestników Konkursów Kulinarnego, oceniały dwa zespoły jurorskie:

Jury degustacyjne w składzie:

    • Andrzej Bryk
    • Stefan Birek
    • Mariusz Jeznach 
    • Zbigniew Łęgowski
    • Grzegorz Goleń
    • Niklas Siebecke

Jury techniczne w składzie:

  • Jacek Schliske
  • Daniel Jakubiec
  • Paweł Zieliński
  • Emilia Durka

Natomiast zmagania finalistów w Konkursie Kelnerskim oceniało Jury w składzie:

  • Grzegorz Górnik
  • Jerzy Czapla
  • Olaf Ratz
  • Marcin Irla
  • Mariusz Nowicki

W piątek 16 listopada oraz w sobotę 17 listopada konkursowi towarzyszyły pokazy kulinarne oraz warsztaty: kulinarne, baristyczne, barmańskie, prowadzone przez znakomitych szefów kuchni, wybitnych specjalistów branży:

Jerzego Czaplę – Centrum Szkolenia Barmanów
Marcina Molika – Szefa Kuchni Restauracji Drukarnia
Magdalenę Kusal – nauczyciela Zespołu Szkół Spożywczo – Gastronomicznych
Piotra Lasockiego – Trenera personalnego Core Fitness
Macieja Szymańskiego, Tomasza Dziewięckiego, Kamila Majewskiego, Macieja Chojarę – Bar Work Academy
Dawida Zagrzywiec –Sous Chefa Restauracji Hotelu Renaissance Warsaw Airpot
Егорa Окунев, Екатеринa Чурбанова ,Дарья Ерофеенко – Могилевский государственный университет продовольствия