XIV Festiwal Kuchni Greckiej – już za nami!

Opublikowano: 12-04-2019

XIV edycja Festiwalu Kuchni Greckiej odbyła się w piątek 29.03.2019r. podczas targów EuroGastro w Warszawie i jak co roku pozostawiła po sobie mnóstwo wspaniałych wspomnień i wzruszeń. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Mistrz Kuchni , Grek z pochodzenia – Teo Vafidis, dla którego propagowanie wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce jest misją konsekwentnie realizowaną od wielu lat. W swoich programach np. „Filozofia Smaku” czy „Teoria Smaku” zabiera widzów w kulinarną podróż do współczesnej Hellady. Autor książki „Filozofia smaku” w której porywa czytelników w wyprawę po regionach i aromatach, właściciel biura podróży Hellas Travel.

Wydarzenie rozpoczęło się od uroczystej inauguracji poprowadzonej przez Jego Ekscelencję Evangelosa Tsaoussisa, Ambasadora Grecji w Polsce, Pana Nicholasa Christodoulidisa Szefa Biura ds. Ekonomiczno-Handlowych oraz Petrosa Michaelidesa, Radcę Handlowego Ambasady Republiki Cypryjskiej.

Tuż po powitaniu przez wspaniałych gości, rozpoczęły się kulinarne zmagania młodych kucharzy. W tym roku swoją obecnością i wsparciem całego projektu zaszczyciło nas wyjątkowe jury, podzielone na sekcję profesjonalną w składzie: Jerzy Pasikowski – przewodniczący Jury, Giancarlo Russo, Robert Sowa, Dariusz Zahorański, Kurt Scheller, Mltos Karoumpas, Vaggelis Bilibas, sekcję techniczną: Michał Markowicz, Patryk Kotarba, Zbigniew Kurleto oraz sekcję gwiazdorską w składzie: Krzysztof Przepiórka , Zygmunt Chajzer, Tomasz Kozłowicz. Wspaniałym prowadzącym w tym roku był prezenter radiowy – Norbert Bieńkowski.

Zadanie konkursowe stojące przed uczestnikami XIV Festiwalu Kuchni Greckiej stanowiło nie lada wyzwanie. Kucharze zmierzyć się bowiem musieli z tradycyjnymi greckimi produktami oraz najwyższej klasy degustatorami. W tym roku obowiązkowymi składnikami dań z których korzystać musieli śmiałkowie były: Filet z indyka od firmy Janex, Oliwa z oliwek extra virgin z firmy The Greek Gourmet, mrożona Okra od firmy Oerlemans, świeży bakłażan i pory z firmy Fruteina. W tym roku również kucharze mieli za zadanie zaproponować deser na bazie pralinek Criollo PAZDZIOR Manufaktura czekolady.

Pomimo ogromnego wyzwania, wszyscy uczestnicy poradzili sobie doskonale! Jury jednogłośnie wytypowało zwycięzców:

I miejsce – Patryk Orzeł z restauracji MELTEMI w Warszawie,

II miejsce – –Adriana Wójcikowska z restauracja Amarylis w Krakowie , oraz

III miejsce Michał Bielecki z Fabryka Wełny Hotel & SPA Pabianice.

Zarówno laureatom miejsc na podium, jak i wszystkim kucharzom, bardzo serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia za rok!

Jury degustacyjne wybrało swojego faworyta Marcina Zawadzkiego z Taverny Santorini w Warszawie

Zwieńczeniem całego wydarzenia była odbywająca się w hotelu Radison Blu Sobieski , uroczysta Gala, podczas której rozdane zostały nagrody, prezenty i dyplomy, będące wyrazem naszego uznania i podziękowania wszystkim, którzy razem z nami byli zaangażowani w to wspaniałe przedsięwzięcie. Naszymi partnerami byli, sponsorzy strategiczni: Mouzenidis Travel, Radisson Blu Sobieski Warsaw, Hellas Travel, The Greek Gourmet, Oerlemans,

sponsorzy główni : Grek, Prymat, Winterchalter, Gastro Magic Service, Herbapol , Criollo PAZDZIOR Manufaktura czekolady

Sponsorzy: Janex, Partner Center, Convotherm, Coca-Cola, Polish Spirits Group, Wimal , EuroGastro, Sokołów, Młyny zbożowe Żabczyńscy, FRUTEINA Hurtownia Warzyw i Owoców, hello coffe, Kuchnie Świata S.A., KB FOLIE POLSKA, Giancarlo Russo Studio kulinarne, Grafen, DAJAR i Żywiec Zdrój

oraz patroni medialni i merytoryczni: Papaja, Kucharze – serwis.pl, Gastrona.pl, Świat elit, News Gastro, Poradnik restauratora, Przegląd gastronomiczny, Szef Kuchni, Akademia Kulinarna, Biznes Restauracje & Catering, oraz Ambasada Grecka, Klub Szefów Kuchni w Grecji, POLAND BRAND OFFICE Klubu szefów kuchni z Grecji, WACS.

Nagrodę główną ufundowaną przez Mouzenidis Travel stanowiła wspaniała wycieczka do Grecji – pakiet dla 2 osób w hotelu 4 *All Inclusive , voucher w wysokości 1000 zł ufundowany przez firmę PRYMAT, MA KUBIKO Komplet obiadowy od firmy Dajar oraz puchary od Wimal i Stowarzyszenia Kucharzy Greckich Zwycięzcy życzymy udanych wakacji!

W tym roku wyjatkowo odbyło się losowanie wśród Jury w którym wygrał Pan Zbigniew Kurleto wyjazd do Grecji na wyspę Kretę ufundowane przez Hellas Travel

Po oficjalnej części gali resztę wieczoru goście spędzili bawiąc się w rytmach greckiej muzyki zespołu Orfeusz , tradycyjnego bicia talerzy oraz smakowania greckich potraw.

Wszystkim Partnerom serdecznie dziękujemy za wsparcie tego wieloletniego projektu i zapraszamy do współpracy za rok!