Życie ze smakiem… – etap szkolny

Opublikowano: 29-03-2010

komorska008.jpg

Uczniowie szkoły gastronomicznej na Komorskiej umiejętności zawodowe zdobywają przede wszystkim na zajęciach w szkole oraz w restauracjach i hotelach, gdzie funkcjonują w realnych warunkach pracy.

Ale by być bardzo dobrym, a nawet najlepszym w zawodzie – trzeba ciągle śledzić co nowego w technikach kulinarnych, jakie panują nowoczesne trendy w gastronomii.

Dlatego też uczniowie licznie uczestniczą w różnych konkursach (wiele można się nauczyć) oraz w szkoleniach. Bardzo cenna jest współpraca z mistrzami kuchni. Wielu z nich znajduje czas dla młodzieży, która kształci się w zawodach gastronomicznych.

 

komorska005.jpg   komorska003.jpg

I tak 19 marca 2010 r. pan Andrzej Bryk i pan Mariusz Nowicki z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni znów odwiedzili szkołę. Zaproszeni przez dyrekcję, wraz z nauczycielkami: panią Jadwigą Kozerską i panią Barbarą Zielonką zasiedli  w jury szkolnego konkursu „Życie ze smakiem…! Fantazje z ciast wyrabianych na stolnicy i w naczyniu”.

komorska001.jpg  komorska002.jpg  komorska004.jpg

O stronę organizacyjną konkursu zadbali: pani Elżbieta Mroczek i pan Łukasz Kania. W konkursie wystartowało 6 ekip z różnych klas. Jury najwyżej oceniło potrawy: Katarzyny Kopeć i Bartłomieja Czerniakowskiego.

komorska006.jpg   komorska007.jpg

Szefowie kuchni: pan Andrzej Bryk i pan Mariusz Nowicki szczegółowo omówili wykonane prace: podkreślili walory (wszyscy uczniowie postarali się i przygotowali bardzo dobrze doprawione do smaku potrawy), ale głównie skupili się na korygowaniu błędów, zwrócili uwagę na możliwość odejścia od "standardowego" ułożenia potraw na talerzu, wskazali drogę połączenia wysokokalorycznych potraw mącznych z warzywami w postaci: sosów, sals, jarzynek i surowych warzyw jako garnii itp.