Za nami I edycja tegorocznego szkolenia Flair Master Class

Opublikowano: 28-07-2009

inteligent1_copy.jpg
wfa_won1.jpg

Pierwsza grupa barmanów otrzymała certyfikaty Flair Master Class.

Po czterech tygodniach nauki, 20 godzinach zajęć teoretycznych i ponad 140 godzinach praktyki, szczęśliwa dziesiątka może dzisiaj pochwalić się umiejętnościami barmańskimi, jakie trudno byłoby osiągnąć po standardowym, kilkudniowym kursie barmańskim.

Organizatorzy zaprosili do współpracy wybitne nazwiska polskiego i światowego barmaństwa Flair. To osoby, które posiadają odpowiednią wiedzę i umiejętności, by podzielić się nią z uczestnikami szkolenia. Wśród prowadzących pierwszą w 2009 roku edycję, znaleźli się m.in. Tug van den Bergh z World Flair Association, Cezary Broda z EvolutionBar, Tomek Małek i Marek Posłuszny z Flair Factory, Michał Łoziński z Event Bar, Marcin Maskara Osypiński i Maciej Biedroń z Flair Academy, Mariusz Niemczak z APS Polska, Kuba Kłoskowski – psycholog oraz Grzegorz Zięba reprezentujący WFA i IFL. Zajęcia praktyczne i konsultacje przez cztery tygodnie prowadzili Marcin Cebula i Maciej Chojara z Flair Show, jedni z najlepszych w Polsce barmanów. Trenerzy byli także do dyspozycji uczestników szkolenia codziennie w ramach prowadzonych przez FMC bezpłatnych konsultacji. Niewątpliwą atrakcją szkolenia była możliwość bezpłatnego korzystania ze specjalnie przygotowanej, w pełni wyposażonej, największej sali treningowej Flair w Polsce oraz bliski kontakt z trenerami i wykładowcami Flair Master Class.

Egzaminy nie należały do najprostszych i tym bardziej ci, którzy je zdali mogą mówić o szczęściu. Założeniem FMC jest stworzenie szkolenia, kierowanego do młodych miłośników barmaństwa, którym zależy na poszerzaniu wiedzy, a nie tylko na kolejnym „certyfikacie ukończenia kursu”. Aby otrzymać certyfikat potwierdzający zdobyte podczas szkolenia umiejętności, należało pozytywnie zdać egzamin teoretyczny – ustny i pisemny formie testu oraz egzamin praktyczny Pouring, Speed i Working Flair w oparciu o międzynarodowe standardy i wymagania WFA. Umiejętności praktyczne i wiedza teoretyczna, jaką zdobyli uczestnicy szkolenia, na pewno przyczynią się do wzmocnienia pozycji młodych barmanów na rynku pracy. Nowością, jaką zaoferowała Flair Master Class była możliwość zdawania międzynarodowego egzaminu WFA w systemie Graduation System.

Szkolenie Flair Master Class nie tylko pokazało mi, jak pracować w stylu Flair, ale także w jaki sposób przygotowywać się do startów w zawodach. Przez miesiąc ciężkich treningów praktycznych wszyscy uczestnicy zrobili ogromne postępy. Myślę, że duże znaczenie miało tutaj profesjonalne podejście do zajęć naszych trenerów. Flair Master Class dało mi także ogromną pewność siebie i wiarę we własne umiejętności. Myślę, że jest to mój pierwszy wielki krok do startu nie tylko w polskich, ale także międzynarodowych zawodach Flair. To także pierwszy krok do spełniania swoich marzeń związanych z barmaństwem. Jeżeli ktoś chce przeżyć wspaniałą przygodę oraz rozwinąć własne umiejętności i wiedzę w zakresie Flair’u powinien wziąć  udział we Flair Master Class. Gorąco zachęcam, bo naprawdę warto – mówi Kacper Michowski, pierwszy, certyfikowany absolwent  FMC.

Mimo, że  kolejna, jesienna edycja Flair Master Class, rozpocznie się dopiero w październiku, już teraz cieszy się dużym zainteresowaniem. Jak zapowiadają organizatorzy, jesienna FMC będzie równie mocna merytorycznie, jak letnia. Zakończy ją wykład Tuga van den Bergh’a i finałowe, międzynarodowe rozgrywki IFL Grand Final 2009. Największy nacisk ponownie położony zostanie przede wszystkim na praktykę i odpowiedni dobór trenerów. Pojawią się także nowe, niestandardowe rozwiązania.

Flair Master Class nie jest kursem Flair, jest czymś więcej – choćby ze względu na czas jego trwania, ilość i jakość proponowanych zajęć teoretycznych i praktycznych… Naszym założeniem jest skupienie wokół projektu grupy pasjonatów, którzy chcą się rozwijać, szukają wiedzy i żyją nią – stąd tak duży nacisk położony na zajęcia praktyczne i teoretyczne. Dzisiaj, kiedy pierwsza grupa absolwentów otrzymała certyfikaty określające poziom zdobytych przez nich umiejętności, wiemy, że rynek czekał na nasze szkolenie – podkreślają Grzegorz Zięba i Patryk Le Nart, organizatorzy.

Organizatorem szkolenia jest Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów (MSBiS) i Independent Flair League (IFL). Patronat merytoryczny nad szkoleniem objęło międzynarodowe stowarzyszenie World Flair Association (WFA).   

Szczegółowe informacje na temat szkoleń Flair Master Class znajdują się na stronie: www.flairmasterclass.com

Partnerzy szkolenia: Martini, APS Polska

Partnerzy merytoryczni: World Flair Associtation, Evolutionbar, Roadhouse World Flair, Bartending School, Dangerous Dyer, FlairFactory, FlairShow, Double Flair Awards, Spring Flair Combat.

Partnerzy medialni: bartender.pl, miksuj.pl, horeca.pl, Poradnik Restauratora, Rynki Alkoholowe.

Organizatorzy: Independent Flair League, Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów.

***

Informacje na temat Flair Master Class

Flair Master Class to pierwsze w historii polskiego barmaństwa miesięczne szkolenie Flair certyfikowane przez World Flair Association. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom polskich miłośników sztuki barmaństwa, organizatorzy zapewniają uczestnikom specjalnie przygotowany plan dydaktyczny, małe, kilkunastoosobowe grupy i konsultacje trenerskie. Niewątpliwą atrakcją szkolenia jest jednak przede wszystkim ponad 160 godzin zajęć, w tym aż 140 godzin warsztatów praktycznych w specjalnie przygotowanej, największej sali treningowej Flair w Polsce, otwartej dla wszystkich zainteresowanych. Podstawą FMC są wykwalifikowani trenerzy – specjaliści różnych dziedzin, FlairThunderzy z całego świata, organizatorzy konkursów flairowych, dietetycy, psycholodzy, sędziowie i ambasadorzy WFA. Szkolenie Flair Master Class trwa cztery tygodnie.

Informacji dodatkowych udziela:

Marta Kroplewska

PR Group

tel. kom. + 48 512 213 547

e-mail: marta@prgroup.pl

www.prgroup.pl