Zdrowa Szkoła ? Bielsko-Biała

Opublikowano: 16-03-2010

We wtorek, 9 marca 2010 roku, ekipa realizująca projekt „Zdrowa Szkoła” zawitała w kolejnej szkole. Tym razem był to Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej, mieszczący się przy ul. Wyspiańskiego 5.

zs_bb009.jpg

„Zdrowa szkoła” to projekt realizowany przez Norweską Radę ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza, pod patronatem Klubu Szefów Kuchni.

zs_bb001.jpg  zs_bb002.jpg

Szkolenie,  którego głównym celem jest edukacja w zakresie zdrowej żywności i żywienia, popularyzacja łososia norweskiego i prezentacja możliwości połączenia go z polskimi produktami regionalnymi, poprowadzili Robert Sowa i Grzegorz Łapanowski, obaj znani m.in. z programu Dzień Dobry TVN. Ważnym wsparciem kulinarnego duetu był Konrad Birek i Krzysztof Baranowski.

zs_bb003.jpg zs_bb006.jpg

Robert Sowa, jako wieloletni ambasador ryb i owoców morza z Norwegii, opowiedział o walorach zdrowotnych i smakowych łososia norweskiego, a Grzegorz Łapanowskiprzedstawił aspekt zdrowotny żywności oraz rolę produktu regionalnego, tradycyjnego i ekologicznego w promocji lokalnych gospodarek.

zs_bb007.jpg  zs_bb005.jpg

Konrad Birek – laureat wielu konkursów kulinarnych, opowiedział, jak ważną rolę odgrywają one na drodze zawodowej młodych szefów kuchni oraz podpowiedział, jak przygotować się do konkursu, aby wygrać. 

zs_bb008.jpg

Po części teoretycznej, odbył się pokaz kulinarny, podczas którego panowie przygotowali dania na bazie łososia norweskiego. Zwieńczeniem spotkania była degustacja przygotowanych dań oraz rozdanie wszystkim uczestnikom pamiątkowych egzemplarzy „Romansu kulinarnego” oraz książki „W poszukiwaniu smaku doskonałego”.  

zs_bb010.jpg

Główny sponsor projektu:

image001.jpg



Za pomoc w realizacji pokazów dziękujemy również firmom:

  

  zdrowa_szkola_patroni006.jpg     zdrowa_szkola_patroni007.jpg



Patronat medialny:

    

  zdrowa_szkola_patroni010.jpgzdrowa_szkola_patroni008.jpgzdrowa_szkola_patroni014.jpg

Kolejne szkolenie w ramach projektu „Zdrowa Szkoła” odbędzie się już w czwartek, 11 marca, w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach.