?Zdrowa Szkoła? ? podsumowanie projektu

Opublikowano: 08-04-2010

W terminie od 22 lutego do 18 marca 2010 roku Norweska Rada ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza, pod patronatem Klubu Szefów Kuchni, zrealizowała projekt „Zdrowa szkoła”. Był to cykl szkoleń adresowanych do uczniów szkół gastronomicznych. W ramach projektu odbył się cykl 10 spotkań z młodzieżą na terenie całej Polski, które miały na celu propagowanie zdrowego stylu odżywiania oraz przeprowadzenie kampanii informacyjnej o łososiu norweskim pochodzącym z krystalicznie czystych głębin norweskich fiordów.

zs_podsumowanie002.jpg

 

Łącznie w szkoleniach uczestniczyło ponad 1200 osób, a realizująca projekt ekipa przemierzyła wszystkie regiony kraju, odwiedzając kolejno: Wrocław, Kołobrzeg, Białystok, Kraków, Olsztyn, Bielsko-Białą, Katowice, Gdańsk, Warszawę i Wisłę.

zs_podsumowanie009.jpg    zs_podsumowanie010.jpg

Projekt prowadzony był przez dwóch kucharzy znanych m.in. z programu „Dzień Dobry TVN”. Pierwszym z nich był wieloletni ambasador ryb i owoców morza z Norwegii, znany mistrz kulinarny Robert Sowa, a towarzyszył mu młody, zdolny i niebywale ambitny przedstawiciel młodego pokolenia kucharzy – Grzegorz Łapanowski. To duet, który doskonale prezentował aspekty zdrowotne, wynikające ze spożywania ryb i owoców morza z Norwegii. Oprócz części teoretycznej, podczas każdego spotkania przygotowany był pokaz, podczas którego Robert Sowa i Grzegorz Łapanowski prezentowali dania przygotowane na bazie łososia norweskiego w połączeniu ze zdrowymi, tradycyjnie polskimi produktami.

zs_podsumowanie001.jpg

Projekt miał na celu uaktywnienie młodzieży w swoim zawodzie. Namawialiśmy uczniów, aby wzięli fach w swoje ręce i chcieliśmy pokazać im, że kulinaria to nie tylko mięso, ale również ryby i owoce morza, które w naszym kraju są niestety wciąż niedocenianie. Ryby często kojarzą się Polakom z usmażonym na głębokim tłuszczu panierowanym filetem z surówką z kiszonej kapusty. Dlatego chcieliśmy pokazać młodym kucharzom, że to nieprawda i że ryba jest bardzo wdzięcznym surowcem, na bazie którego można przygotować wspaniałe, pachnące ziołami, a przede wszystkim zdrowe dania – podkreślał Robert Sowa.

zs_podsumowanie012.jpg

Podczas pokazów mistrzowie kulinarni zaprezentowali nowoczesne metody przygotowania posiłków tak, aby nie tracić ich walorów odżywczych i smakowych. Na przykładzie dań z łososia norweskiego omówione zostały techniki, które pozwalają norweskim kucharzom wygrywać najbardziej prestiżowe konkursy kulinarne na świecie. Wszak podstawowym celem projektu była edukacja i popularyzacja łososia norweskiego, jako głównego składnika dań. Na oczach zgromadzonych uczniów i zaproszonych gości przygotowywano więc dania na bazie łososia norweskiego, które następnie były degustowane przez wszystkich uczestników szkoleń. Dzięki temu młodzież miała okazję nie tylko poznać techniki przygotowywania dań, ale również przekonać się, jak owe potrawy smakują. 

zs_podsumowanie003.jpg

Podczas prezentacji uczniowie wysłuchali także wypowiedzi mistrzów na temat obowiązujących w gastronomii trendów oraz popularnych technikach kulinarnych.  Prowadzący spotkania Robert Sowa zachęcał uczniów do aktywnego udziału w szkoleniach, a młodzież bardzo chętnie odpowiadała na pytania mistrza, zdobywając ufundowane przez sponsorów nagrody. Robert Sowa uczył również, na co powinniśmy zwracać uwagę kupując świeżą rybę oraz zdradził słuchaczom, w jaki sposób wykorzystać poszczególne części ryby.

zs_podsumowanie011.jpg

Robert Sowa był dumny z aktywnego udziału młodzieży w projekcie „Zdrowa Szkoła”. Widać, że są wśród uczniów prawdziwi pasjonaci, którzy chcą się uczyć i coś osiągnąć w tym zawodzie. To ważne, bo jeśli gotowanie jest dla kogoś zarazem hobby, to praca nie będzie go męczyła i ma większe szanse na osiągniecie sukcesu. Żadna praca nie jest lekka, ale jeśli robimy to, co lubimy, to na pewno będziemy spełnieni i zadowoleni z naszej drogi zawodowej.