XII Ogólnopolski konkurs dla szkół gastronomicznych

Opublikowano: 16-05-2023

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Inicjatywa Kulinarna zapraszają do wzięcia udziału w XII edycji Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Temat XII edycji: danie główne.

Do udziału w konkursie mogą zgłaszać się uczniowie ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym, którzy stworzą autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Ocena prac konkursowych zostanie przeprowadzona dwuetapowo. Spośród nadesłanych zgłoszeń spełniających wymagania formalne, specjalnie powołana komisja konkursowa wyłoni 8 najlepszych przepisów kulinarnych. Autorzy tych przepisów zostaną zaproszeni
do udziału w finale konkursu, podczas którego na podstawie oceny potraw przygotowanych
w oparciu o wyłonione w półfinale przepisy, zostaną wybrani zwycięzcy konkursu. Autorzy najlepszych prac otrzymają nagrody oraz dyplomy.

Zgłoszenia uczniów i ich prac konkursowych dokonuje szkoła na adres:

Biuro Konkursu

K. Ciołkowskiego 33
66-400 Gorzów Wielkopolski
tel. +48 518 122 428
e-mail: produktycertyfikowane@gmail.com

Termin składania zgłoszeń upływa w dniu 11 września 2023 r.

Szczegółowe informacje dotyczące zasad konkursu oraz wymaganych dokumentów znajdują się w regulaminie konkursu, który jest dostępny na stronach internetowych: Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (www.gov.pl/web/rolnictwo/konkursy), Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (www.osskic.org.pl), Polskiej Inicjatywy Kulinarnej (www.polskainicjatywakulinarna.pl) oraz na portalach https://restaurant-management.pl/ i poradnikrestauratora.pl.

W przypadku pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Biurem Konkursu.

Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie!

Do pobrania:

REGULAMIN

zał. nr 1 do Regulaminu

zał. nr 2 do Regulaminu

zał. nr 3 do Regulaminu

zał. nr 4a do Regulaminu

zał. nr 4b do Regulaminu

zał. nr 4c do Regulaminu

zał. nr 5 do Regulaminu

zał. nr 6 do Regulaminu

zał. nr 7 do Regulaminu

zał. nr 8a do Regulaminu

zał. nr 8b do Regulaminu

zał. nr 8c do Regulaminu

zał. nr 9 do Regulaminu

zał. nr 10 do Regulaminu

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014­­–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konkurs współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.