Sztuka dla sztuki !

Opublikowano: 22-12-2015

Jeden z  Szefów kuchni i właściciel kameralnej restauracji w Bielsku-Białej, którą prowadzi wraz z żoną Martą jest inicjatorem kolacji degustacyjnych. Kolacje degustacyjne „Sztuka dla Sztuki” na rzecz Stowarzyszenia Teatr Grocki, zbierają fundusze na budowę Teatru dla osób niepełnosprawnych. Cały dochód przekazywany jest z każdej kolacji właśnie na ten cel. 
 
4 lutego 2016, w ostatni tydzień karnawału planowane jest podsumowanie dotychczasowych kolacji, jedną wielką kolacją.
Tym razem będzie to kolacja dla ponad 200 osób, która odbędzie się w jednej z najpiękniejszych sal bankietowych w Polsce.
http://podorlem.bls.pl/sala_redutowa.html#div-menu-top
 
Wszyscy kucharze, którzy byli w naszej restauracji na kolacjach „Sztuka dla Sztuki” zadeklarowali obecność 4 lutego. Będą z
nami między innymi kucharze znani z programu TOP Chef Adrian Feliks, Marcin Czubak czy Przemek Błaszczyk.
 
Dwunastu wspaniałych szefów kuchni, przygotowuje 7-daniową kolację degustacyjną z/135 zł os, połączoną z licytacją na ten szczytny cel, z występami artystycznymi podopiecznych Stowarzyszenia, z koncertem jednego z lokalnych zespołów.
 
Są już z nami patroni tacy jak Żółty przewodnik Gault&Millau, Poland 100 Best Restaurant, oraz Gastro Magic, wciąż poszukujemy nowych. 
 
W związku z powyższym chciałbym Państwa zaprosić do pomocy w organizacji tego przedsięwzięcia. Każde wsparcie jest dla nas ważne, kolacja jak i poprzednie są w 100% non-profit i razem z zaproszonymi kucharzami robimy to z dobrego serca. Będziemy wdzięczni za objęcie patronatem medialnym i pomoc w rozgłoszeniu informacji.
 
Kolacja charytatywna „Sztuka dla Sztuki” odbędzie się 4 lutego 2016, planujemy od 200 do 230 gości, obecnych będzie 12 szefów kuchni plus około kolejnych 10-15 zadeklarowało pomoc podczas tego wieczoru.
Zrzut ekranu 2015-12-22 o 23.13.20
 
Poniżej lista gotujących:
Przemek Błaszczyk , Manana Bistro & Wine Bar, Chorzów 
Krystian Skwierz, Restauracja Pappatore, Wrocław – były kulinarny reprezentant Polski
Maciek Walnik, Burganic, Poznań – były kulinarny reprezentant Polski
Kamil Skalczyński, Sakana Sushi, Katowice
Wojciech Krzak, Hotel Styl 70, Piasek
Marek Furczyk, Punkt G-astronomiczny, Pszczyna
Rafał Orłowski, Piwnica Rycerska, Kęty
Mariusz Malinowski, Rezydencja Luxury Hotel. Piekary Śląskie
Tomasz Czepionka, Umami Sushi,
Marcin Czubak, Staromiejska 13, Katowice 
Adrian Feliks, studio kulinarne Spoon, Sosnowiec
 
Serdecznie zapraszam do tego niecodziennego wydarzenia, gdzie sztuka kulinarna pomaga artystom innych dziedzin, a przede wszystkim pragnie dać szansę na otwarcie miejsca gdzie spełniać się będą osoby niepełnosprawne, z problemami czy chore.
 
 
W imieniu Stowarzyszenia, jego podopiecznych i swoim z góry dziękuje.
Zrzut ekranu 2015-12-22 o 23.13.24