XI Mistrzostwa Polski w podawaniu Baraniny
Opublikowano: 08-06-2016
Patronat honorowy nad Świętem i Konkursem objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Starosta cieszyński oraz Burmistrz Miasta Ustroń.
XI Edycja Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny odbędzie się w studio kulinarnym RM GASTRO w Ustroniu przy ul. Sportowej 15a., natomiast część folklorystyczna Święta Baraniny odbędzie się na rynku głównym w Ustroniu.
W bieżącym roku konkurs nominowany jest do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski, w którym laureaci VII edycji Mistrzostw Polski w podawaniu Baraniny zajęli zaszczytne I miejsce.
Głównym celem Konkursu jest kultywowanie, propagowanie, pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim oraz wyrobów mleczarskich i owczarstwie. Uczestnicy Konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej.
Konkurs odbędzie się w dniu 13 sierpnia 2016 w siedzibie „RM Gastro” Studio Kulinarne” Ustroń ul. Sportowa 15a.
W Konkursie bierze udział 6 dwuosobowych zespołów kucharskich wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń.
Organizatorzy konkursu:
-
Leszek Makulski tel. 601 088 262, email: gastronomia@wp.pl ;
-
Jan Sztefek tel. 606 317 880, email: sztefek@ustron.pl, zwany Wielkim zbójnikiem Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim.