Zakończenie kolejnego projektu Erasmus+

Opublikowano: 31-05-2016

Zakończenie kolejnego projektu Erasmus+ w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim

25 maja 2016 r. w ZS nr 1w Grodzisku Mazowieckim odbyło się uroczyste zakończenie projektu „Kształcenie w dziedzinie gastronomii i hotelarstwa odpowiedzią na potrzeby europejskiego rynku pracy”, realizowanego w ramach Programu Erasmus + SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1, MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA. Podczas spotkania wszyscy stażyści otrzymali polsko – francuskie certyfikaty, potwierdzające odbycie praktyki zawodowej w restauracjach i hotelach na terenie Nicei. Po części oficjalnej uczestnicy projektu zaprosili przybyłych gości na prowansalski poczęstunek i projekcję filmu, dokumentującego staż. 

SONY DSC

SONY DSC

Uczniowie z klas o kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa mieli okazję uczyć się zawodu od najlepszych we francuskiej branży gastronomiczno – hotelarskiej. W czasie stażu spotkali się z dużą życzliwością i wyrozumiałością ze strony nicejskich pracodawców. Poznali tajniki kuchni francuskiej, a także śródziemnomorskiej, pogłębili umiejętności, dotyczące obsługi konsumenta i gościa hotelowego. Serdeczne relacje ze współpracownikami zaowocowały serwowaniem przez praktykantów dań kuchni polskiej. Wspólnie porównywano również polskie i francuskie zwyczaje żywieniowe.  

Anna Wrona  koordynator projektu

SONY DSC

SONY DSC