Festiwal Kuchni Dworskiej

Opublikowano: 11-04-2017

Waldemar Hołówka & Wojciech Harapkiewicz – Fundacja Klubu Szefów Kuchni Kompleks Dworzysko Restauracja Babinicz w Szczawnie Zdroju zapraszają 24.06.2017 roku do Dworzyska w Szczawnie Zdroju gdzie odbędzie się:

III Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej / III Edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej. 

Zarys Programowy Festiwalu

  • Nocne zwiedzanie Zamku Książ przez uczestników Festiwalu /z piątku na sobotę/
  • „Jarmark produktów  regionalnych ”– stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane z użyciem produktów regionalnych , degustacje wyrobów z dziczyzny
  • Konkurs nalewek
  • Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej  – Live cooking w wykonaniu zawodowych kucharzy, cukierników i piekarzy.
  • Pokaz wędzenia metodami tradycyjnymi,
  • Kulinarne warsztaty dla dzieci – Łukasz Konik
  • Pokazy Kulinarne Szefów Kuchni z uczniami z Rzemieślniczej Zasadniczej Szkoły  Zawodowej im. Stanisława Palucha `
  • Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pn. „Kuchnia dworska z historią w tle  „Wielkie łowy”: 

– przekąska – „pióro”- przepiórka

– danie główne – „gruby zwierz” –  comber z jelenia

Festiwal ma celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach, będzie  pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i krajów europy, mającym na celu powrót do tradycji  i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych  z tradycjami kuchni myśliwskiej. 

Konkurs jest cykliczny i ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych mają możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność. 

Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów jest nominowany  do półfinału w Kulinarnym Pucharze Polski 2017

Zrzut ekranu 2017-04-11 o 13.56.52

Zwycięzca konkursu nominowanego otrzymuje nominacje do udziału w półfinale KPP 2017 oraz związaną z tym udziałem nagrodę pieniężną w wysokości 1800,00 PLN /brutto/ z tytułu nominacji do półfinału KPP 2017.

Atrakcją wieczoru będzie uroczysta Gala połączona z degustacją dań kuchni myśliwskiej, w której wezmą udział zaproszeni Goście znani ze świata biznesu, polityki, mediów i kultury.

Przewidywane nagrody:

Za zajęcie I miejsca: 

– Statuetka 

– Dyplom

– Czek o wartości  5 000 zł

– nagrody od Sponsorów

Za zajęcie II miejsca: 

– Statuetka 

– Dyplom

– Czek o wartości  3000 zł

– nagrody od Sponsorów

Za zajęcie III miejsca: 

– Statuetka

– Dyplom 

– Czek o wartości  2000 zł

– Pozostałe nagrody od Sponsorów

Serdecznie zapraszamy sponsorów do udziału i współorganizowania Festiwalu, który odbędzie się 24.06.2017 r. na terenie kompleksu Dworzysko w Szczawnie Zdroju Al. Spacerowa 22   Zapraszamy przede wszystkim kucharzy, którzy reprezentują obiekty gastronomiczne, do udziału w konkursie kulinarnym.

Dodatkowe informacje dotyczące konkursu zawarte są w regulaminie konkursu. 

Regulamin do pobrania 

Formularz zgłoszeniowy do pobrania

Czekamy na zgłoszenia –  o udziale decyduje selekcja nadesłanych zgłoszeń przez komisję weryfikacyjną Festiwalu.

Wsparcie merytoryczne: Fundacja Klubu Szefów Kuchni  www.fundacja-ksk.pl  

Kontakt : 

Waldemar Hołówka –  Fundacja Klubu Szefów Kuchni – 609 548 355 

HOLSON GROUP – Właściciel 

Email:  w.holowka@holsongroup.eu 

Wojciech Harapkiewicz – Fundacja Klubu Szefów Kuchni – 607 607 155

Email: wojciehharapkiewicz@wp.pl

Zrzut ekranu 2017-04-11 o 13.58.38