„Arte Culinaria Italiana” 

Opublikowano: 04-01-2020

XV Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”                 

W dniu 14 marca 2020 roku  odbędzie się  włoskie wydarzenie kulinarne pod honorowym patronatem burmistrza miasta Busko Zdrój ,patronatem merytorycznym  Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Expo The Excellence of Italy Warsaw 2020.  

Jubileuszowa edycja konkursu  odbędzie się w Hotelu ****Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness, który został już po raz drugi współorganizatorem tego konkursu.

Autorem  i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo – najbardziej znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.

Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną odbywająca się  od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Po 5 letniej przerwie, w 2016 roku konkurs wrócił w szeregi najważniejszych wydarzeń kulinarnych w kalendarzu imprez gastronomicznych w Polsce. Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentacji firm oferujących wysoko jakościowe produkty.

Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, a uczestnicy konkursu to kucharze z wielu najlepszych i uznanych restauracji i hoteli z całej Polski. Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej . Do konkursu dla profesjonalistów zgłaszają się ekipy z hoteli i restauracji z całej Polski , spośród których jury selekcyjne wyłoni 12 najlepszych ekip na podstawie przesłanych zgłoszeń według wytycznych w regulaminie konkursowym.  

Podczas XV edycji młodzi kucharze przygotują do oceny jury trzy dania konkursowe według zasad kulinarnych obowiązujących w  kuchni włoskiej. Pierwsze danie to makaron marki Perino, drugie danie- polędwica wołowa marki Sokołów oraz deser na bazie produktów nabiałowych marki Debic.

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się także konkurs dla Gwiazd – znanych postaci telewizyjnych, które przygotują do oceny jury VIP  dwa dania konkursowe. Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem pierwszego dania – makaronu Perino z obowiązkowym użyciem do niego  polędwiczki wieprzowej Sokołów  oraz  drugiego dania konkursowego – deseru Debic. Zobaczymy w akcji m.in. : Dorotę Gardias,  Joannę Kurowską, Izabelę Trojanowską, Andrzeja Grabarczyka  czy Tomasza Kozłowicza .

Serdecznie zapraszamy,

Giancarlo Russo

Dominik Błażewicz

DANE – arkusz zgłoszeniowy 2020

DANIE GŁÓWNE- receptura 2020

DESER- receptura 2020 (1) OŚWIADCZENIE P

MAKARON-_receptura_2020

Regulamin_profesjonalisci_2020 (2)