II Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

Opublikowano: 02-02-2016

Organizatorzy:  Zamek Dubiecko – Michalina &Bogusław Kołcz

Zrzut ekranu 2016-02-01 o 07.55.37

Fundacja Klubu Szefów Kuchni – Waldemar Hołówka & Janusz Pyra

zapraszają

12.03.2016 roku do Zamku Dubiecko 

gdzie odbędzie się

 II Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej

 II Edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej

  • „Jarmark Wielkanocny”– stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane z Wielkanocą, wystawa trofeów myśliwskich, degustacje wyrobów z dziczyzny i nalewek;
  • Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej  – Live cooking w wykonaniu zawodowych kucharzy, kulinarne fireshow w wykonaniu Mirka Drewniaka, degustacje;
  • Kulinarne warsztaty dla dzieci;
  • Konkurs Kulinarny dla Szkół Gastronomicznych;
  • Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pn. „Kuchnia dworska z historią w tle  „Wielkie łowy”: 

– przekąska – podroby /w gwarze myśliwskiej-narogi / składnik podstawowy wątroba

– danie główne – gruby zwierz – schab z dzika

IMG_2587

Festiwal ma celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach, będzie  pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i krajów europy, mającym na celu powrót do tradycji  i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych  z tradycjami kuchni myśliwskiej. 

Konkurs jest cykliczny i odbywa się  corocznie przed Świętami Wielkanocnymi w  Zamku Dubiecko. Ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych mają możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność. 

Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów jest nominowany  do półfinału w Kulinarnym Pucharze Polski 2016

Zwycięzca konkursu nominowanego otrzymuje nominacje do udziału w półfinale KPP 2016 oraz związaną z tym udziałem nagrodę pieniężną w wysokości 1800,00 PLN /brutto/ z tytułu nominacji do półfinału KPP 2016.

Atrakcją wieczoru będzie uroczysta Gala połączona z degustacją dań kuchni myśliwskiej, w której wezmą udział zaproszeni Goście znani ze świata biznesu, polityki, mediów i kultury.

Przewidywane nagrody:

Za zajęcie I miejsca: 

– Statuetka 

– Dyplom

– Czek o wartości  3 000 zł

– nagrody od Sponsorów

Za zajęcie II miejsca: 

– Statuetka 

– Dyplom

– Czek o wartości  2000 zł

– nagrody od Sponsorów

Za zajęcie III miejsca: 

– Statuetka

– Dyplom 

– Czek o wartości  1000 zł

– Pozostałe nagrody od Sponsorów

Serdecznie zapraszamy sponsorów do udziału i współorganizowania Festiwalu, który odbędzie się 12.03.2016 r. na terenie Zespołu Zamkowo – Parkowego w Dubiecku. Zapraszamy przede wszystkim kucharzy, którzy reprezentują obiekty gastronomiczne, do udziału w konkursie kulinarnym.

Dodatkowe informacje dotyczące konkursu zawarte są w regulaminie konkursu. 

Serdecznie zapraszamy na naszą stronę internetową:

 www.fundacja-ksk.pl  

www.zamek.dubiecko.com 

Czekamy na zgłoszenia –  o udziale decyduje selekcja nadesłanych zgłoszeń przez komisję weryfikacyjną Festiwalu.

Wsparcie merytoryczne: Fundacja Klubu Szefów Kuchni  www.fundacja-ksk.pl  

Kontakt : 

Waldemar Hołówka –  Fundacja Klubu Szefów Kuchni – 609 548 355 

HOLSON GROUP – Właściciel 

Email:  w.holowka@holsongroup.eu 

Janusz Pyra – Fundacja Klubu Szefów Kuchni – 602 392 274

Email: januszpyra@dubiecko.com

Do pobrania:

Regulamin profesjonaliści

Formularz zgłoszeniowy

Talerze konkursowe

Regulamin dla uczniów

Formularz zgłoszeniowy dla uczniów