„KULINARNY TALENT 2015” już wkrótce!

Opublikowano: 31-01-2015

Wkrótce VII edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy „KULINARNY TALENT 2015”! Znamy już finalistów konkursu – młodych i zdolnych kucharzy, którzy 26 marca br. pokażą, na co ich stać! Gratulujemy!

Logo_Kulinarny_Talent

 

OTO OSOBY, KTÓRE ZOSTAŁY ZAKWALIFIKOWANE DO FINAŁU KONKURSU:  
 
1. Patryk Willich <osoba rekomendująca: Jerzy Ramczykowski; Kościerzyna>
2. Aleksandra Siekierko <osoba rekomendująca: Krystyna Radziwnon; Warszawa>
3. Michał Świerad <rekomendacja: Michał Bryś; Warszawa>
4. Wojciech Truk <osoba rekomendująca: Andrzej Rudziński; Lublin>
5. Karol Płoch <rekomendacja: Marcin Purgacz; Rzeszów>
6. Łukasz Dzikowski <osoba rekomendująca: Rajmund Królik; Wałbrzych
7. Karol Klinger <rekomendacja: Robert Jarych; Bydgoszcz>
8. Daniel Ottlik <rekomendacja: Łukasz Grzesik; Zielona Góra>
9. Aleksander Podgórski <osoba rekomendująca: Beata Kłos; Warszawa>
10. Dariusz Zajdlewicz <rekomendacja: Robert Jarych; Bydgoszcz>
11. Jakub Tomoń <rekomendacja: Piotr Nadolski; Ząbki>
12. Mateusz Regulski <osoba rekomendująca: Rafał Hreczaniuk; Warszawa>

Zmagania konkursowe odbędą się w dniu 26 marca 2015 roku, podczas 19. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2015 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska przy ul. Marsa 56 w Warszawie.
„Kulinarny Talent” to konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych i zdolnych kucharzy. Dzięki przyjętej formule uczestnicy mogą zaskoczyć finezją i pomysłowością. Wyznacznikami ich pracy są innowacyjność i umiejętność twórczego łączenia składników i smaków. Tym samym konkurs staje się sposobem na poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii. Przyświeca mu również bardzo istotny cel, bo jednym z zamierzeń projektu jest zachęcenie młodych ludzi do tego, by rozwijali się zawodowo i poznawali nowe trendy kulinarne.

Organizatorem Konkursu jest Robert Sowa przy pomocy merytorycznej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, MT Targi oraz Agencji Ready PR Events&More. Konkurs odbędzie się w Centrum Targowo-Kongresowym MT Targi w Warszawie, podczas największych Targów branży HoReCa – EuroGastro 2015.

Konkurs jest skierowany do bardzo młodych ludzi, którzy nie przekroczyli jeszcze 23 roku życia. To wśród nich chcemy odkrywać prawdziwe perełki kulinarne. Ale to nie wszystko. By wziąć udział w tym konkursie, nie wystarczy samo zgłoszenie. Niezbędna jest rekomendacja szefa kuchni lub nauczyciela. Innymi słowy, dana osoba musi być zauważona przez doświadczonego szefa kuchni lub nauczyciela i uzyskać od niego referencje. Zależy nam na promocji młodych, utalentowanych ludzi, z drugiej strony na przywróceniu należytego szacunku w relacji mistrz-uczeń. Młody, choćby najbardziej utalentowany kucharz musi mieć swego mentora i nauczyciela, który dostrzeże jego zdolności i pomoże je rozwinąć we właściwym kierunku, pomoże zaistnieć w branży. Mój konkurs będzie sprzyjał kształtowaniu takiej pozytywnej współpracy. Rekomendacja szefa kuchni/ nauczyciela, to również gwarancja wysokiego poziomu konkursu. Szef wskazując młodego kucharza daje niejako swoją rękojmię, że ta osoba rzeczywiście reprezentuje wysoki poziom.


25 marca br. o godz. 18.30 odbędzie się spotkanie z uczestnikami w Klubie Galop/ Trylogia w Zielonce. Uczestniczą: Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Katarzyna Michalak, Robert Wojnarowski, przedstawiciele jury technicznego, Fundacji KSK. Godzina 19.30 – wspólna, uroczysta kolacja.

Uczestnicy Konkursu zamieszkają w hotelu „Trylogia” w Zielonce:
ul. Poniatowskiego 46 A
05-220 Zielonka
tel: 022 799 72 19 | e-mail: biuro@klubgalop.pl
Uczestnicy zamieszkają w pokojach dwuosobowych (2 uczestników w jednym pokoju). Lista hotelowa zostanie przedstawiona po przyjeździe w recepcji hotelu.

26 marca 2015 o godz. 11.00 rozpocznie się konkurs, który poprowadzą Marta Kuligowska i Robert Sowa.

Uczestników oceniać będzie w tym roku Jury profesjonalne w składzie:
Jerzy Pasikowski
Grzegorz Kazubski
Paweł Mieszała
Filip Schmidt

oraz Jury degustacyjne obradujące w składzie:
– Weronika Książkiewicz – aktorka
– Paulina Smaszcz-Kurzajewska – dziennikarka
– Łukasz Zagrobelny – muzyk, piosenkarz

Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował będzie Robert Wojnarowski – Szef Kuchni Restauracji Sowa & Przyjaciele i Studia Kulinarnego Roberta Sowy.

Finaliści konkursu będą w autorskich strojach konkursowych zaprojektowanych i przygotowanych przez firmę CHEMAN.

Uroczyste ogłoszenie wyników Konkursu „Kulinarny Talent 2015″ oraz wręczenie statuetek, dyplomów i nagród nastąpi w dniu 26 marca, po zakończeniu konkursu ok. godz 15.00.

Zwycięzca zyska miano „Kulinarnego Talentu 2015”. Laureaci i uczestnicy konkursu otrzymają atrakcyjne nagrody:
• Komplety naczyń marki Welmax
• Czekoladowe upominki od firmy Zeelandia – Arabesque
• Książki Kucharskie ufundowane przez MAKRO & Carry
• laptop ufundowany przez Piekarnię Szwajcarską InterEuropol
• Cenne nagrody i upominki od Villeroy & Boch
• Ekspresy do kawy marki Nespresso
• Upominki od firmy Prymat

Podczas Konkursu odbędą się:
– prezentacja produktów Prymat Gastroline
– prezentacja Wypożyczalni Gastronomicznej Gastro Magic Service
– prezentacja i degustacja MAKRO Cash & Carry
– degustacja kawy Nespresso
– promocja i degustacja czekolady Arabesque
– degustacja znakomitej wołowiny sezonowanej przygotowana przez firmę Konkret

 

SPONSORZY:

 

 

  

 

PATRONI MEDIALNI:

 

 

 

 

ORGANIZATOR I PRODUCENT: 

 

PATRONI MERYTORYCZNI: 

 

 

   

PATRON JURY DEGUSTACYJNEGO: