TRANSATLANTYK KINO KULINARNE

Opublikowano: 31-07-2015

09-13.08.2015

Transatlantyk Festival już po raz piąty zaprasza widzów na wieczory Kina Kulinarnego, w ramach którego przygotowanych zostanie pięć wyjątkowych kolacji inspirowanych pięcioma filmami. W tym roku po raz pierwszy Kino Kulinarne zagości w Concordia Design, natomiast seanse odbywać się będą w Kinie Pałacowym. Od 9 do 13 sierpnia będzie można degustować dania przygotowane przez pięciu wyjątkowych kucharzy, między innymi przez finalistę programu TOP CHEF, szefa kuchni restauracji Concordia Taste – Adama Adamczaka.

Kino kulinarne 2015 (4)Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotowuje w tym roku pięciu wybitnych szefów kuchni. Adam Woźniak z gdańskiej restauracji Mercato, Luiza Trisno, właścicielka krakowskiej restauracji Ramen Girl of Yellow Dog, Alex Baron z kultowej warszawskiej restauracji Solec 44, Ernest Jagodziński, szef Restauracji Cucina w poznańskim City Parku oraz Adam Adamczak z Concordia Taste w Poznaniu.

Kino Kulinarne to niecodzienne wydarzenie, łączące sztukę filmową i kulinarną. Podobnie jak w latach ubiegłych przygotowane zostało z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym w Berlinie. Kuratorem berlińskiego i poznańskiego programu jest Thomas Struck. Tegoroczną edycję poprowadzi Justyna Adamczyk redaktor naczelna polskiej edycji przewodnika Gault&Millau Polska.

Kino kulinarne 2015 (2)

Projekcje odbywać się będą od 9 do 13 sierpnia o godzinie 18:30 w Nowym Kinie Pałacowym, a po nich na publiczność będzie czekała 4-daniowa kolacja w specjalnie zaaranżowanej przestrzeni Concordia Design. W każdej kolacji weżmie udział 150 koneserów kina i kulinariów. W tym roku inspiracją dla kucharzy będą następujące obrazy: peruwiański „Finding Gaston”, o szefie kuchni Gastonie Acurio, uważanym we własnym kraju za bohatera narodowego, niemiecki „Cooking Up a Tribute”, opowiadający o niezwykłej kulinarnej podróży braci Roca, współwłaścicieli jednej z najlepszych restauracji na świecie, oraz „Good Things Await” – opowiadający historię jednego z ostatnich duńskich rolników-idealistów. Kolejne dokumenty tej sekcji to: holenderski „Sergio Herman, Fucking Perfect” – opowieść o perfekcji, ambicjach i poświęceniu szefa kuchni 3-gwiazdkowej restauracji, Sergio Hermana oraz amerykański obraz „Sturgeon Queens”, historia 4-pokoleniowej imigranckiej żydowskiej rodziny, prowadzącej sklep z wędzonymi łososiami i śledziami.

Oprócz koneserów kina i dobrego jedzenia w każdej kolacji uczestniczyć będą także goście specjalni Festiwalu – reżyserzy, aktorzy, kompozytorzy muzyki. W jednej z edycji z zaproszenia skorzystała m.in. Yoko Ono.

– Od początku przyjaźnimy się z Festiwalem Transatlantyk i uczestniczymy w programie, a nasi kucharze przygotowują kolacje degustacyjne w ramach kina kulinarnego, więc z ogromną satysfakcją podejmujemy wyzwanie, by w tym roku gościć Festiwal i zorganizować kolacje łączące filmy ze sztuką kulinarną właśnie u nas – mówi Ewa Voelkel-Krokowicz właścicielka Concordia Design i mieszczącej się w niej restauracji Concordia Taste.

Kino kulinarne to okazja do poszukiwania kulinarnych korzeni podczas kolacji z wybitnymi szefami kuchni, w tym z Adamem Adamczkiem, szef kuchni Concordia Taste, który zaprezentuję menu inspirowane obrazem „Cooking Up a Tribute”. Film opowiada historię braci Roca – założycieli 3-gwiazdkowej restauracji “El Celler de Can Roca”. Latem 2014 roku bracia zamknęli restaurację na 5 tygodni i ruszyli na poszukiwania swoich kulinarnych korzeni w sześciu krajach Ameryki Łacińskiej. Ich podróż stała się jednocześnie hołdem dla lokalnej tradycji i dowodem na to, że gastronomia może być sposobem na rozwiązanie wielu społecznych problemów. Odwiedzają wybrane kraje, by przywieźć stamtąd przepisy na nowe dania. Przyrządzają je z szacunkiem dla „oryginalnych wersji”, a jednocześnie reinterpretują je na swój własny, autorski sposób. W swej podróży bracia Roca kierują się maksymą: „Obojętnie, jak dobrym jesteś kucharzem, musisz uczyć się przez całe życie”. Inspirując się przesłaniem tego filmu, Adam Adamczak, zaprasza do odkrywania zapomnianych, lokalnych przysmaków z naszej rodzimej kuchni. Okazuje się, że w różnych regionach Polski można znaleźć mnóstwo doskonałych przepisów, po które nadal warto sięgać i zachwycać się ich smakiem!

09 sierpnia
Film: „Sergio Herman, Fucking Perfect”
Szef kuchni: Ernest Jagodziński

10 sierpnia
Film: „Finding Gaston” + „Sonia’s Dream” (short)
Szef kuchni: Adam Woźniak

11 sierpnia
Film: „Good Things Await”
Szef kuchni: Aleksander Baron

12 sierpnia
Film: „The Sturgeon Queen” + „Wurst” (short) +”Una Furtiva Lagrima” (short)
Szef kuchni: Luiza Trisno

13 sierpnia
Film: „Cooking Up a Tribute”
Szef kuchni: Adam Adamczak
Szczegółowe menu kolacji wraz z opisami filmów są dostępne pod kafelkami po lewej stronie.
W ramach sekcji Kino kulinarne organizowane są też warsztaty kulinarne dla dzieci – Pyszoty.

 Bilety na to wydarzenie w cenie 180 zł dostępne są na www.ebilet.pl. Kino Kulinarne odbędzie się w tym roku dzięki uprzejmości oraz wsparciu restauracji Concordia Taste oraz sieci supermarketów „Piotr i Paweł”, Winosfery, Emilio Moro Bodegas i José Pariente Rveda.

Więcej informacji na stronie: www.transatlantyk.or