Wyciskarka wolnoobrotowa – zalety świeżych soków!

Opublikowano: 06-09-2019

Sposób, w jaki się odżywiamy, decyduje o naszym zdrowiu, samopoczuciu i wyglądzie. W codziennej diecie, zarówno dzieci jak i dorosłych, nie powinno więc zabraknąć warzyw i owoców, które są cennym źródłem witamin i minerałów. Produkty te szczególnie dobrze przyswajamy w formie płynnej – w postaci smacznych, świeżych soków, które warto pić każdego dnia.

Soki z warzyw i owoców – recepta na zdrowie, urodę i dobry nastrój!

Owoce i warzywa zawierają substancje odżywcze, których bardzo potrzebuje nasz organizm, aby prawidłowo się rozwijać i sprawnie funkcjonować. Znajdziemy w nich m.in. witaminy, odpowiadające za budowanie odporności (np. witamina C), liczne antyoksydanty (np. beta-karoten) czy substancje, które korzystnie wpływają na przemianę materii (np. pektyny, błonnik). Nie zawsze mamy jednak możliwość, aby każdego dnia spożywać zalecane przez dietetyków oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO) 5 porcji warzyw i owoców. Dlatego świetnym rozwiązaniem jest wprowadzenie do swojego codziennego menuświeżo wyciskanych soków. Są one nie tylko zdrowe i niskokaloryczne, ale również bardzo smaczne, pożywne i kolorowe. Regularne picie świeżych soków zapewnia m.in.:

  • wzmocnienie odporności,
  • skuteczne usuwanie toksyn z organizmu,
  • usprawnienie pracy układu pokarmowego i utratę zbędnych kilogramów,
  • poprawę jakości skóry, włosów i paznokci,
  • przypływ energii i sił witalnych.

Na porcję pysznego soku łatwo dają się namówić nawet ci, którzy z reguły niechętnie sięgają po owoce i warzywa. To atrakcyjna i dobrze przyswajalna forma posiłku, którego przygotowanie – już samo w sobie – może być dużą przyjemnością, gdy łączymy różne smaki i wykorzystujemy ulubione dodatki (np. zioła, przyprawy).

Najlepszy sok to świeży sok!

Aby nasz organizm mógł odczuć dobroczynne działanie soków, napoje te nie mogą być przygotowywane w sposób, który powoduje utratę wartości odżywczych, zawartych w warzywach i owocach. Witaminom i minerałom, jakie są obecne w tych produktach, szkodzi np. wysoka temperatura czy szybko zachodzący proces utleniania w czasie ich przetwarzania. Prozdrowotnemu działaniu soków nie służy także konserwacja za pomocą sztucznych dodatków czy stosowanie wzmacniaczy smaku i aromatu. Napoje wytwarzane masowo na skalę przemysłową, czyli tzw. soki z kartonu, nie są więc tym, co z reguły zapewni nam coś więcej niż doznania smakowe. Jedynie świeżo wyciskane soki mają w sobie prawdziwą moc witamin, a ich pozytywne oddziaływanie na nasz organizm jest rzeczywiście odczuwalne.

Dlaczego warto korzystać w wyciskarki wolnoobrotowej?

Gdy chcemy samodzielnie przygotowywać w domu świeże soki z warzyw i owoców, możemy skorzystać z tradycyjnych sokowirówek lub z wyciskarek wolnoobrotowych. Ze względu na sposób ekstrakcji soku oraz możliwość wykorzystywania różnych produktów, w tym warzyw liściastych oraz ziół, szczególnie godne polecenia są te drugie – przeczytacie o tym także tu: Wyciskarki wolnoobrotowe, czyli sposób na zdrowe, naturalne soki.

Sok tłoczony w wyciskarce wolnoobrotowej nie traci cennych substancji, nie spienia się i nie rozwarstwia. Owoce i warzywa są tu miażdżone, a następnie powoli przeciskane przez specjalne sita. Nie powoduje to wzrostu temperatury, która uszkadza struktury wielu witamin i minerałów, a także napowietrzania soku. Wytworzony napój jest gęsty, esencjonalny i pełen miąższu, w którym znajdziemy wartościowe pektyny i błonnik. Zachowuje też naturalny smak i aromat. Zyskujemy więc produkt na miarę naszych oczekiwań – zarówno doskonały w smaku, jak i bogaty w życiodajne składniki odżywcze. Taki sok możemy wypić od razu po przygotowaniu lub zabrać ze sobą do pracy czy szkoły (najlepiej w próżniowym pojemniku), aby zapewnił nam potrzebną dawkę witamin oraz zastrzyk energii na cały dzień.

Pyszne soki to nie wszystko…!

Z własną wyciskarką wolnoobrotową stawimy czoła jesienno-zimowym infekcjom, pijąc soki bogate w substancje wzmacniające odporność. Oczyścimy też organizm z toksyn i skutecznie zgubimy zbędne kilogramy, przygotowując napoje z zielonych warzyw i owoców (np. jarmuż, szpinak, seler naciowy czy kiwi). Jednak wyciskarka wolnoobrotowa to urządzenie, które nie tylko wytwarza pyszny i wartościowy sok, ale także sprzęt, w którym możemy robić musy, sorbety i smoothie, a nawet lody czy tofu. Dodatkowo wytłoczyny pozostałe po ekstrakcji soku, pełne wartości odżywczych, doskonale nadają się do przygotowania innych potraw. Mogą być dodatkiem do ciast i deserów oraz warzywnych zup, past i pasztetów. Jednym słowem – z wyciskarką wolnoobrotową nasza codzienna dieta będzie urozmaicona, zdrowa i bardzo smaczna!