Gault&Millau Tour 2016 – Warszawa już za nami!

Opublikowano: 07-06-2016

Świetni szefowie kuchni, premierowe dania w wykonaniu laureatów regionalnych nagród i doskonałe smakowe doznania – tak najkrócej można podsumować pierwsze tegoroczne spotkanie z cyklu Gault&Millau Tour 2016 w Warszawie. 

6 czerwca w pięknie położonej, warszawskiej restauracji Belvedere odbyło się spotkanie Gault&Millau Tour 2016. W spotkaniu wzięło udział ponad 150 mistrzów kulinariów z województw mazowieckiego, łódzkiego i Lubelszczyzny – absolutna śmietanka polskiej gastronomii.
Najlepszym w regionie Centrum Szefom Kuchni oficjalnie wręczono nagrody w pięciu kategoriach:

  • Szef Roku – Witek Iwański (Aruana)
  • Szef Jutra – Martin Gimenez Castro (Salto)
  • Młody Talent – Marcin Przybysz (Belvedere)
  • Kobieta Szef – Urszula Czyżak (Lawendowe Termy)
  • Kuchnia Tradycyjna – Andrzej Polan (Mała Polana Smaków)

Wszyscy laureaci po ogłoszeniu wyników, mieli okazję uchylić rąbka kulinarnej tajemnicy i przygotować dla gości coś specjalnego. Każdy miał dwadzieścia minut na zaprezentowanie swojej popisowej potrawy, a publiczność mogła ich wyczyny obserwować i komentować. Potem była szansa na degustacje, które tylko potwierdziły słuszność ocen inspektorów.

Spotkania Gault&Millau Tour są dla szefów kuchni forum wymiany doświadczeń, źródłem kulinarnych inspiracji, płaszczyzną kontaktów z partnerami biznesowymi.

Najbliższe spotkanie już 13 czerwca w Poznaniu – już dziś serdecznie na nie zapraszamy!

Nasi Partnerzy: Nespresso, Siemens, Gaggenau, Makro, Callebaut, Winterhalter, Grimbegen, Chemen, Hendi, Gastro Magic.

Patroni medialni wydarzenia: Newsweek, Kukbuk, Men’s Health, Food Service, Czas Wina, Biznes Restauracje&Catering, Froblog, Restaurantica.pl, NewsGastro.pl, Papaja.pl, 

SZEF KUCHNI TRADYCYJNEJANDRZEJ POLAN, MAŁA POLANA SMAKÓW)

Z wykształcenia nauczyciel, z zamiłowania Kucharz. Od wielu lat związany z telewizją.
Jest właścicielem restauracji „Mała Polana Smaków” na warszawskim Mokotowie. Był szefem kuchni w hotelach w Warszawie, m.in. Hotel Polonia Palace, Novotel Airport i Zakopanem (m.in. Daglezja). Pokazał, że kuchnia hotelowa może być ciekawa. Dał się poznać jako kreatywny szef kuchni restauracji Soul Kitchen. Od zeszłego roku prowadzi własną restaurację. Gotował dla wielu znamienitych gości, m.in. Króla Norwegii, Prezydenta RP, kandydatek Miss World i licznych sportowców. Także dla wielu znanych szefów kuchni, którzy przyjeżdżają z innych krajów odkrywać polskie smaki. W telewizji uczy opornych sztuki gotowania. Proste przepisy, najlepsze składniki  i doskonały smak to jego motto w pracy, która jest jego największą pasją.   

GRZEDZINSKI_20160606_469  GRZEDZINSKI_20160606_578

KOBIETA SZEFURSZULA CZYŻAK, LAWENDOWE TERMY 

GRZEDZINSKI_20160606_607

Wielokrotna laureatka Festiwalu dobrego Smaku, postać ściśle związana z ideami Slow Food. Należy do grona szefów kuchni biorących udział w „Salone del Gusto”, prestiżowych targach produktów tradycyjnych, które odbywają się co dwa lata w Turynie. Swoich gości zachwyca pokazami kulinarnymi oraz przetworami własnej produkcji, m.in. syropami i miodami lawendowymi. Jej lody lawendowe podbiją niejedno podniebienie. Przez 15 lat była szefową kuchni w łódzkiej restauracji Piotrkowska 97. Od kilku lat szefuje Lawendowym Termom.

GRZEDZINSKI_20160606_750 GRZEDZINSKI_20160606_774

MŁODY TELENTMARCIN PRZYBYSZ, BELVEDERE

GRZEDZINSKI_20160606_1742

Rozpoczynał przygodę z kuchnią jeszcze jako nastolatek w warszawskich restauracjach, ale większość kulinarnego doświadczenia zdobył w Londynie. Przez kilka lat pracował w gwiazdkowych restauracjach: m.in. w The Ledbury i Wild Honey. Jego telefon wypełniony jest notkami o niezwykłych produktach i pomysłami na nowe dania. Od 2015 roku Szef Kreatywny Restauracji Belvedere, laureat nagrody Szefa Przyszłości 2016 przyznawanej przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną, zwycięzca III edycji Top Chefa.

GRZEDZINSKI_20160606_1094 GRZEDZINSKI_20160606_1271

SZEF JUTRA – MARTIN GIMENEZ CASTRO, SALTO

GRZEDZINSKI_20160606_1737

Szef gorącej argentyńskiej krwi i nieposkromionego talentu i brawury. W Polsce mieszka i gotuje
od ośmiu lat. Doświadczenie zdobywał w Ameryce Południowej oraz w USA, gdzie brał udział
w prestiżowych konkursach np. James Beard Fundations. Jest zwycięzcą pierwszej, polskiej edycji
Top Chefa. W Warszawie prowadzi dwie restauracje fine diningową – Salto oraz jedyny w Polsce Ceviche Bar.

GRZEDZINSKI_20160606_1494 GRZEDZINSKI_20160606_1540

SZEF ROKU – WITEK IWAŃSKI, ARUANA 

GRZEDZINSKI_20160606_1556

Talent, pokora i niezłomna pracowitość. Laureat licznych konkursów kulinarnych m.in. Chef
de L’Avenir przyznany przez  Międzynarodową Akademię Gastronomiczną i Wine&Food Noble Night. Ma za sobą staże w najlepszych francuskich restauracjach, w norweskiej Maaemo (3 gwiazdki Michelin) i w Frantzen w Sztokholmie. Jest członkiem jury wielu konkursów m.in. Wine & Food Noble Night,  Młody Kreator Sztuki Kulinarnej i Mistrzostw Młodych Kucharzy. Ambasador marki Gaggenau w Polsce. Zdobywca nagrody Młody Talent 2015 podczas pierwszej gali premierowej Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska.

GRZEDZINSKI_20160606_1604 GRZEDZINSKI_20160606_1699