Herbata i Kawa jakiej jeszcze nie było!

Opublikowano: 11-06-2017

fot. SINIOR (4)

Sztuka parzenia herbaty i kawy ma wielowiekową tradycję. Odpowiednie przyrządzenie tych napojów wydobywa z nich bogactwo smaku i aromatu, o  których istnieniu wielu codziennych kawoszy i „herbaciarzy” nie ma nawet pojęcia. Od 2 czerwca przekonać się mogą o tym wszyscy, którzy odwiedzą lokal Herbata i Kawa na warszawskim Śródmieściu. Oryginalna cejlońska herbata albo kawa prosto z Włoch jeszcze nigdy nie smakowały w stolicy tak wyjątkowo.

W przypadku herbaty i kawy recepta na mistrzowskie kompozycje smakowe jest taka sama – potrzeba produktów najwyższej jakości, oryginalnych przepisów, odpowiedniego sprzętu oraz ogromnego doświadczenia. To wszystko goście znajdą w Herbacie i Kawie – mówi Anna Pycińska, dyrektor marketingu Gourmet Foods, firmy, która sprowadziła do Polski herbatę Dilmah oraz kawę Saquella. 

fot. SINIOR (3)

Wyjątkowe było już same otwarcie lokalu. Warsztaty z prawidłowego parzenia herbaty poprowadził dla gości Dilhan C. Fernando, syn założyciela Dilmah Tea. Z kolei tajniki prawidłowego przyrządzania kawy zdradził Arnaldo Saquella, wnuk założyciela rodzinnej marki kaw Squella oraz Vittori Agosti międzynarodowej sławy ekspert i trener baristyczny.

Menu Herbaty i Kawy to zresztą nie tylko nowoczesne oblicze popularnych napojów, ale także wyjątkowe napoje na zimno (genialne Moktajle!) oraz smakowite ciasta. 

IMG_2764

Oprócz części kawiarniano-herbacianej oraz sklepowej (kupić można produkty marek Dilmah, Saquella oraz Fabbri) dostępna jest też część szkoleniowa – miejsce profesjonalnych warsztatów na temat herbaty i kawy.

Warsztaty organizowane w naszym lokalu to propozycja uczestnictwa w zajęciach na temat herbaty, podczas których nauczymy się m.in. w jakich warunkach powinna być uprawniana herbata, co wpływa na jej smak oraz kolor, czym się różni biała herbata od zielonej oraz czarnej, a także jak w praktyce zaparzyć każdą z nich – mówi Michał Oszczyk – Manager Centrum Szkoleniowego firmy Gourmet Foods. 

Herbata i Kawa mieści się na ulicy Waryńskiego 28 w Warszawie, przy placu Konstytucji. Otwarta będzie w godzinach pn-pt: 10:00-19:00, sb: 10:00-18:00.                                             

Facebook: http://www.facebook.com/herbataikawa/

IMG_2624 IMG_2604

 

***

„Herbata i Kawa”  to lokal  łączący w sobie herbaciarnię i kawiarnię z wyselekcjonowanym doborem herbat i kaw najwyższej jakości, doskonale zaopatrzony sklep oraz centrum szkoleniowe – miejsce profesjonalnych warsztatów prowadzonych przez ekspertów,  kiperów oraz baristów.

Biogramy:

Dilhan C. Fernando

Młodszy syn założyciela Dilmah, Merrila J. Fernando, dyrektor MJF Group oraz Dilmah School of Tea, pierwszej międzynarodowej szkoły herbaty, której sesje odbywają się w Colombo, we Francji, Australii, Nowej Zelandii, Chinach, Singapurze, Ameryce, a także od tego roku w Polsce. Ponadto do niego należy zarzadzanie społecznym i środowiskowym zaangażowaniem marki za pośrednictwem fundacji MJF Charitable oraz Dilmah Conservation. Funadcja MJF Charitable jest jedną z największych fundacji charytatywnych na Sri Lance, która podnosi jakość życia i poziomu edukacji dziesiątek tysięcy osób , m.in. pracujących przy zbiorach herbaty; z kolei Dilmah Conservation jest ukierunkowana na ochronę i wspieranie przyrody Cejlonu.

IMG_2738

Tomasz Witomski 

Prezes Zarządu i założyciel Gourmet Foods, importera marek Dilmah, Saquella i Fabbri w Polsce. Pasjonat i znawca herbaty, doświadczony zarządzający, biznesmen, działacz na rzecz krzewienia kultury herbaty w Polsce. Współpracę z marką Dilmah rozpoczął już na początku lat 90., kiedy to wprowadził ją na rynek. Polska była pierwszym krajem w Europie, z którym Dilmah nawiązała współpracę. Prywatnie jest bliskim przyjacielem Merrila J. Fernando, twórcy i założyciela Dilmah Tea.

Arnaldo Saquella

Saquella to marka kawy założona przez Clemente Saquella w 1856 roku. O jej rozwój dbają dziś Enrico Saquella, jego syn Arnaldo oraz córki – Ilaria i Bianca. Arnaldo – wnuk Clemente Saquella, znawca kawy, ekspert baristyczny i doświadczony manager. Od 2013 roku odpowiadał za sprzedaż Saquelli na rynku włoski w segmencie HORECA, natomiast od 2015 roku koordynuje rozwój sprzedaży na rynku niemieckim. 

Vittorio Agosti

Międzynarodowy trener baristyczny SCA (Speciality Coffee Association) oraz Coffee Maestro AICAF (Italian Espresso Academy). Od 2003 roku Ambasador marki Fabbri 1905 i Saquella, produkującej najwyższej jakości syropy, dla której prowadzi na całym świecie ekskluzywne szkolenia i tworzy kompozycje wielu gatunków kaw i syropów Fabbri 1905.