I Miedzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej za nami!

Opublikowano: 29-03-2015

Festiwal Kuchni Dworskiej jest kontynuacją zakończonego w 2011r  X Edycją Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka w Baranowie Sandomierskim – Edycja dań Dworskiej Kuchni Wielkanocnej.

IMG_5479

 

Nowa formuła festiwalu to Dworska Kuchnia Myśliwska i wszystko to co wiąże się z Polską Kulturą Łowiecką, która  ściśle związana jest z kulinarnym dziedzictwem naszego kraju .

Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów to „Wielkie Łowy” – gruby zwierz i pióro. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu był comber z jelenia i przepiórka.

organizatorzy.dubiecko

Festiwal odbył się przy wspaniałej, wiosennej pogodzie była to wyjątkowo udana impreza. Towarzyszyły jej pokazy mody myśliwskiej i trofeów myśliwskich. Wśród atrakcji nie zabrakło degustacji dziczyzny, win z austriackich winnic firmy WINARIA , jak i polskich nalewek , przetworów z podkarpackiego derenia oraz pokazów kulinarnych w wykonaniu Giancarla Russo i Janusza Pyry, które poprowadził Mirek Drewniak. Odbyła się również prezentacja dorobku Hanny Szymanderskiej z możliwością nabycia książek jej autorstwa.

odprawa.jury 

Odprawa Jury z ekipami

Skład Komisji Sędziowskiej;

  1. Jerzy Pasikowski – Nestle,  przewodniczący Jury
  2. Waldemar Hołówka –HOLSON GROUP
  3. Mirek Drewniak – Dworek New Restaurant
  4. Giancarlo Russo – Giancarlo Ristorante
  5. Stefan Birek – Hotel LORD****
  6. Marcin Stańczyk- Solpark*** Kleszczów
  7. Janusz Pyra – Zamek Dubiecko

W kulinarnych zmaganiach w wyniku przed konkursowej  eliminacji  zgłoszeń,  zostało zakwalifikowanych  9 dwuosobowych ekip – w tym jedna z Ukrainy – które rywalizowały w trzech turach na stanowiskach konkursowych przygotowanych przez firmę Bistro Serwis z Rzeszowa.

Tegoroczni laureaci konkursu kulinarnego pn. „Wielkie Łowy” I Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej w Zamku Dubiecko 21.03.2015

  1. Łukasz Grabowski, Krzysztof Mela   Hotel Fabryka  Wełny****  Pabianice
  2. Dariusz Kuduk, Sebastian Stachura  – Hotel Grand Sal**** Wieliczka
  3. Mariusz Śliwiński, Artur Urbański – Windsor Hotel  & Conference Center Jachranka

wygrani.kuchnia.dworska

Jury brało pod uwagę nie tylko walory smakowe potraw, ale oceniało także „technologię” ich przyrządzania.

Nagrody;

Za zajęcie I miejsca:

– Statuetka

– Dyplom

– Czek o wartości  5 000 zł

– upominki od Sponsorów

Za zajęcie II miejsca:

– Statuetka

– Dyplom

– Czek o wartości  3000 zł

– upominki od Sponsorów

Za zajęcie III miejsca:

– Statuetka

– Dyplom

– Czek o wartości  2000 zł

–  upominki od Sponsorów

Sponsorzy uhonorowali dodatkowo uczestników z Uzdrowiska Horyniec wręczając voucher na weekendowy pobyt w Hotelu Fabryka Wełny**** z Pabianic oraz ekipę z Ukrainy której przedstawiciel Firmy Rational wręczył zestaw profesjonalnych noży wartości 2000 zł.

dodatkowo.uhonorowani.dubiecko 

pozostałe ekipy startujące w konkursie:

  • Agata Kubik, Maciej Gołdyn –  Zamek Krasiczyn
  • Krzysztof Szymczyszyn,  Łukasz Karnasiewicz  –  Dwór Kombornia RSF Sp. Z. O.O
  • Przemysław Żurek, Patryk Mach  – Hotel Blue Diamond Active Spa **** Rzeszów
  • Yaroslav Humeniuk, Andrii  Slonopas –   Lemberg Graf  Lwów
  • Janina Krystyna Stelmach, Marta Szaganiec – Uzdrowisko Horyniec  Sp. Z.o.o
  • Andrzej Serafin,  Łukasz Franczyk  – Hotel SPA Laskowo  Katarzyna Pokorska

O Festiwalu;

Festiwal ma na celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce w dworach, pałacach czy w zamkach, jest  pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i zagranicy, mający na celu powrót do tradycji  i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych  z tradycjami kuchni myśliwskiej.

Z uwagi na fakt iż Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pretenduje do elimancji   w Kulinarnym Pucharze Polski ! podczas konkursu byli obecni obserwatorzy organizatora KPP  w osobie Pani Dyrektor Donaty Paszkiewicz i Agnieszki Glamowskiej.

panie.dubiecko


Patroni i sponsorzy I Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej :

Patronat honorowy:  Marszałek Województwa Podkarpackiego

Patron merytoryczny konkursu:  Fundacja Klubu Szefów Kuchni

Patroni medialni: Polskie Radio Rzeszów,  TVP Rzeszów , Życie Podkarpackie

Sponsorzy Festiwalu:

Marszałek Województwa Podkarpackiego, Arras , Bank Spółdzielczy  w Dynowie, Bistro Serwis, Comitor Sp. Z.O.O Łódź, Cukiernia – Kruk, Drimpol, Hiestand , Ladros, Makro, Nadleśnictwo Bircza,  Nadleśnictwo Lutowiska, Orlemans, Specjał,  Tom- Gast,  Tork,  Tropikana,  Unilever,  Winaria,  Winterhalter, Wójt Gminy Dubiecko , Hotel Fabryka Wełny**** z Pabianic

Organizatorzy konkursu kulinarnego Waldemar Hołówka – Holson Group, Janusz Pyra – Zamek Dubiecko wraz z przedstawicielami Fundacji Klubu Szefów Kuchni – Jerzym Pasikowskim, Wiesławem Boberem, Mirkiem Drewniakiem serdecznie dziękują wszystkim uczestnikom , przybyłym na to wydarzenie gościom oraz sponsorom.

Szczególne podziękowania należą się właścicielom Zamku Dubiecko Państwu Michalinie i Bogusławowi Kołcz , Pani Beacie Kołcz , Jackowi Grzegorzak , za Stworzenie tak pięknego miejsca znanego z gościnności i przyjaznego ludziom , którzy odważnie wychodzą naprzeciw wyzwaniom i podejmują tak wspaniałe przedsięwzięcia , bez Państwa zaangażowania zorganizowanie tej wspaniałej imprezy po prostu nie było by  możliwe!!

Do zobaczenia za rok !

z kulinarnymi pozdrowieniami

Waldemar Hołówka

 ostatnie.dubiecko

Pamiątkowa fotka z przyjaciółmi z Ukrainy organizacją kulinarną Zachodnia Szef Grupa WCG